Nové opory, nové stadiony. El Clásico zažije novou éru

3 minut čtení

Na loňskou sezonu bude vzpomínat lépe bezesporu Barcelona, která se vrátila na španělský trůn. Naopak Real horko těžko uhájil alespoň druhé místo v lize o bod před městským rivalem Atléticem a v Lize mistrů neměl šanci v semifinále s pozdějším vítězem Manchesterem City. Co se v obou táborech španělských rivalů děje přes prázdniny?

Soutěže o ceny a další zajímavosti najdete na našich sociálních sítích Facebooku, Instagramu a na Tik-Toku.

Real Madrid prožívá turbulentní léto. Na fanoušky Bílého baletu se hrne jedna zpráva za druhou. Někdy dobrá, jindy špatná. Nejprve Florentino Peréz dokázal nalákat na Bernabéu asi největší drahokam současného světového fotbalu. Jude Bellingham si mohl vybrat snad kterýkoliv tým na světě, nikdo by tímto středopolařem budoucnosti nepohrdl. Anglický zázrační mladík si však vybral právě královský velkoklub.

Konec veteránů: Benzema, Busquets, Alba…

Zároveň ale jako blesk z čistého nebe Real přišel o Karima Benzemu. Stále ještě aktuální držitel Zlatého míče za rok 2022 se nechal zlákat saudskou ligou a zamířil do Al-Ittihad. A do toho všeho se opět po roce rozjela sága kolem Kyliana Mbappého. Nyní je u něho situace možná ještě zamotanější než loni, kdy nakonec podepsal pohádkový kontrakt v PSG. Teď už dopředu prohlásil, že neprodlouží smlouvu. Rád by v Paříži dokončil tu stávající, ale to se zase nelíbí vedení PSG, protože by odešel po sezoně zadarmo. Prodeji by se tedy nebránilo. A hlavním favoritem na jeho získání je samozřejmě zase Real. Tohle bude ještě hodně zajímavé.

To v Barceloně je relativní klid zbraní. Blaugranas si užívají zisku titulu na plážích Barcelonety, popíjejí lahodnou sangrii a do toho všeho je ještě posílí od nové sezony německý matador Ilkay Gundogan. Ve 32 letech dorazil jako čerstvý vítěz Ligy mistrů z Manchesteru City. Možná ho na závěr kariéry zlákala právě vidina života na pláži, možná před sebou prostě vidí novou výzvu. Nemá cenu si nic nalhávat, Barcelona i přes zisk titulu má na čem pracovat. Vystoupení v evropských pohárech toho bylo důkazem.

K rivalům míří brazilští supertalenti

Zároveň ale Xavi a spol. myslí také na budoucnost. Veteráni Sergio Busquets s Jordim Albou v týmu skončili a naopak si Barcelona pojistila mladého Brazilce Vitora Roqueho, který opustí CA Paranaense a vydá se poprvé do Evropy. Katalánský klub za osmnáctiletého fotbalistu zaplatí 35 milionů eur a dalších deset milionů bude ve hře díky bonusům, pro Roqueho je připravena šestiletá smlouva.

Do Realu zase zamíří po dosažení plnoletosti údajný supertalent Endrick ze Santosu. Zatím mu je 16 let, přesto už dává góly za Palmeiras mezi dospělými v nejvyšší soutěži brazilské Serii A. Bude tak zajímavé sledovat, kdo z nich se v La Lize prosadí lépe. Třeba jednou vytvoří i novou éru soubojů Ronalda s Messim, na které se slzou v oku vzpomínáme.

První El Clásico nové éry. Real chystá chrám budoucnosti

Barcelona stráví tuto sezonu při rekonstrukci Camp Nou na olympijském stadionu Montjuic. U rivala se očekává, že nové Santiago Bernabéu bude představeno v prosinci letošního roku.  Na stadionu Realu Madrid už se hraje, ale práce pokračují.

Má jít o nejkomfortnější fotbalový chrám na světě, doslova stadion budoucnosti. První El Clásico nové éry tohoto legendárního stadionu, který nese jméno po bývalém fotbalistovi Realu, jenž ho nechal postavit za svého předsednictví (otevřen byl roku 1947), se odehraje 20. dubna 2024.

Buďte u toho s námi. Využijte nabídky na tento slavný šlágr za first minute zaváděcí cenu.

👉 PŘEČTĚTE SI: Na Camp Nou prozatím zapomeňte. Barcelona má nový domov
👉 PŘEČTĚTE SI: Kompletní rozlosování španělské La Ligy a data šlágrů