Na Camp Nou prozatím zapomeňte. Barcelona má nový domov

4 minuty čtení
autor: Jakub Vaverka

FC Barcelona je úřadující španělský mistr a zároveň klub, který má v Česku i na Slovensku velkou fanouškovskou základnu. Pokud se však rozhodnete za Blaugranas do Katalánska vyrazit, měli byste vědět, že Culés nějakou dobu nebudou hrát své zápasy na bájném Camp Nou.

Soutěže o ceny a další zajímavosti najdete na našich sociálních sítích
Facebooku, Instagramu a na Tik-Toku.

Dočasné stěhování

Důvodem je rekonstrukce ikonického fotbalového stadionu, přičemž nový Camp Nou bude Barceloně k dispozici až v sezóně 2024/25. A to za předpokladu, že vše půjde hladce a nevyskytnou se žádné finanční problémy, což v případě FCB v posledních letech není zárukou.

Po sezoně 2022/23 už Barca zahájila nezbytné práce, aby mohla hrát La Ligu na „novém“ stadionu. Ten v sobě ukrývá velkou historii, ale mezi některými příznivci stále není příliš známý. Přesun nebude nijak drastický, protože město Barcelona má k dispozici opravdu zajímavý stánek.

Řeč je o Olympijském stadionu Lluíse Companyse, který se tyčí na vrcholu Montjuicu a svou největší slávu zažil během olympijských her v roce 1992. Jen pro představu, jak je to dávno, tehdy vládnul basketbalový Dream Team s Michaelem Jordanem a současnému vítězi treblu s Manchesterem City Pepu Guardiolovi 21 let.

Olympijský stadion v Barceloně má kapacitu 55 000 míst, a jakmile na něm Barca provede potřebné úpravy, neměl by být problém tam odehrát celou sezonu. Z ekonomického hlediska to není jednoduchá situace, protože mít kapacitu 98 000 a 55 000 míst je obrovský rozdíl. Zejména v zápasech Ligy mistrů a v zápasech proti Realu Madrid nebo Atléticu Madrid bude opravdovým husarským kouskem sehnat místo na tribuně.

Společnost FotbalTour vás však na zápas FC Barcelona ráda dostane, protože je od roku 2014 jedním z oficiálních partnerů klubu pro distribuci vstupenek.

Jméno po politikovi a zastánci nezávislosti

Olympijský stadion, který se nachází ve čtvrti Anella Olímpica na Montjuicu, byl pojmenován po Lluísovi Companysovi Joverovi. Bývalém španělském politikovi, právníkovi a velkém zastánci katalánské nezávislosti. Hrál také velkou roli během občanské války ve 30. letech 20. století a pro katalánský lid je hrdinou.

  • posledním velkým fotbalovým zápasem na tomto stadionu bylo finále Španělského poháru v roce 2004 mezi Realem Madrid a Realem Zaragoza
  • prvním reprezentačním zápasem, který stadion Lluíse Companysy viděl, bylo vítězství 1:0 Španělska nad Československem v roce 1930

V tuto chvíli již víme, že se Barceloně nepodařilo získat zpět legendárního Lionela Messiho. Tým vedený Xavim má ve svém kádru jména jako Robert Lewandowski, Gavi, Pedri, Ousmane Dembélé a Frenkie de Jong. Příznivci proto mohou i na tomto olympijském stadionu očekávat nezapomenutelné okamžiky. Zejména zápasy Ligy mistrů na tomto neokázalém stadionu budou mít osobitou a zvláštní příchuť.

VSTUPENKY a ZÁJEZDY NA ZÁPASY FC BARCLEONA