Jako vážně? TOP 5 nejdivnějších přestupů v Premier League

3 minuty čtení
píše David Zlomek

Cantona? Bomba! De Bruyne? Bomba! Drogba? Bomba! Všechny tyhle přestupy vyšly. Majitelé týmů i trenéři si mnuli ruce, že takové hráče získali. Občas se však najde přestup, který nedává smysl nikomu. Dnes se podíváme na pět transferů, které dodnes nikdo nechápe.

Potěšte své blízké: Fotbalové adventní kalendáře s kinder čokoládou.

BEBÉ

Zdálo se to jako pohádka. Portugalec měl těžké dětství, nakonec se ocitl chvíli na ulici. Skauty zaujal na bezdomoveckém turnaji a zadarmo podepsal v druhé lize. Odtud si ho zdarma vytáhla prvoligová Vitoria Guimares. Za pět týdnů ho však obratem poslala do Manchesteru United. Za devět milionů eur!

👉 Zájezd měsíce: „Kámo, ty jedeš se Separem na United vs. Liverpool!“

V United se absolutně neprosadil, neměl na to kvality. Za slavný klub odkopal jen pár utkání, následně se potloukal po hostováních. Již několikátým rokem je sice stabilním členem kádru španělského Rayo Vallecano, nicméně fanoušci po celém světě doteď netuší, proč United vysolili tolik peněz za hráče, kterého sir Alex Ferguson před tím nikdy neviděl.

MICHAEL ESSIEN

Jedna z největších osobností novodobé Chelsea se do klubu dostala za pořádně podivných okolností. O jednu z největších fotbalových nadějí té doby měl totiž eminentní zájem i Manchester United.

Legendární Ferguson už si mnul ruce, vždyť Essien seděl na tiskovce v dresu United! Pak se ale vše otočilo a hráče nakonec získala Chelsea. Dodnes pořádně nikdo neví, co se stalo, ale o podivnosti celého případu svědčí i to, že ho na stůl dostala i policie, Chelsea následně United zaplatila dvanáct milionů liber jako odškodné za komplikace. Bylo to ale spíše za mlčenlivost.

DONG FANGZHUO

A do třetice United. Že vám tohle jméno nic neříká? Není se čemu divit. Psal se rok 2004 a Dong končil sezonu s dvěma brankami a osmi zápasy v první čínské lize. Bilance hodná Manchesteru United! Ne, to není vtip, Dong opravdu v létě podepsal kontrakt se slavným klubem a vydal se na dobrodružství do Evropy. Výsledek? Jediný zápas za United, následně hostování v Antverpách a kočování po Číně a Evropě.

👉 Anglická snídaně: Minuta ticha za Salaha a Csaplárovka na City!

Jen naivní člověk by si však myslel, že to bylo kvůli fotbalu. V té době byl Dong prvním východoasijským hráčem v United. Šlo o jednoduchý byznysový tah, fotbal byl v té době v Asii na ohromném vzestupu. Dodnes mají United v Asii nejvíce fanoušků ze všech, z části za to vděčí Dongovi.

ALI DIA

Podvod za bílého dne. Senegalský rodák Dia se potloukal v nižších francouzských ligách, v Anglii mu to nevyšlo na zkouškách v Gillinghamu či Rotherhamu. Nakonec zakotvil v amatérském Blyth Spartans. Hned za pár dní se ale stěhoval. Kam? Do ligového Southamptonu!

Jeho tehdejší trenér Graeme Souness obdržel telefonát od liberijské legendy George Weaha, že mu doporučuje svého bratrance, který hrál třináctkrát za nároďák a za PSG. Akorát že nic z toho nebyla pravda. Souness na to však skočil a amatérskému fotbalistovi dokonce dopřál debut v Premier League! „Běhal jako slon na ledě, bylo to trapné,“ říkal tehdy po zápase v listopadu 1996 legendární Le Tissier.

BOJAN KRKIČ

Měl být lepší než Messi. Bojan Krkič trhal střelecké tabulky barcelonské akademie a ležela před ním obří budoucnost. Dospělý fotbal mu však tolik nesedl a začal putovat po hostováních. Nejprve AC Milán, potom Ajax.

V roce 2014 se ho rozhodlo koupit Stoke City za necelé dva miliony eur. Ani v Anglii to ale nešlo, a tak hostoval v Mohuči a Alavésu. Přes štaci v Montrealu se dostal až do japonského Kobe.

VYRAZTE S NÁMI NA PREMIER LEAGUE!

Premier League píše neskutečné příběhy, a to nejen na hřišti, jak jste se mohli přesvědčit na řádcích výše. Vychutnejte si s námi nejlepší ligovou soutěž světa na vlastní kůži. Výběr je jen na vás, my pak všechno zařídíme.

VŠECHNY ZÁJEZDY NA PREMIER LEAGUE naleznete ZDE