Historie světových šampionátů: Brazílie (2014) a Rusko (2018)

7 minut čtení
Autor: Ladislav Harsányi

Brazílie hostila světový šampionát po 64 letech a druhou šanci chtěla využít k prvnímu domácímu zisku trofeje. Jenže všechno bylo úplně jinak. Poprvé v historii MS triumfoval na jihoamerickém kontinentu evropský tým. Zatímco první titul získali doma v roce 1998, tentokrát Galský kohout vítězně „zakokrhal“ v moskevských Lužnikách po strhujícím finále proti Chorvatům.

Soutěže o ceny a další zajímavosti najdete na našich sociálních sítích Facebooku Instagramu.

Brazílie 2014

Německý vichr a brazilská frustrace

Brazilský sen o titulu definitivně pohřbili Němci. Ale jakým způsobem! V Belo Horizonte (v překladu krásný horizont) vedl německý tým již po 29 minutách 5:0, celkově roztrhal „kanárky“ na sedm kousků (7:1). Nikdo předtím v semifinále MS nenastřílel tolik gólů, ani nevyhrál takovým rozdílem. Organizátorská země v rámci MS nikdy nepodlehla tak vysoko. Brazílie nikdy neprohrála zápas vyšším rozdílem, nejen na MS, ale vůbec – v roce 1920 podlehla Uruguayi 0:6. Samé negativní rekordy. Dvousetmilionová země, kde je fotbal náboženstvím, byla v šoku, někteří diváci si na stadionu zakrývali tváře, plakali a jiní byli rozzlobení.

„Hanebné, tragické, ponižující, absurdní, bizarní, katastrofální,“ takové přívlastky dal brazilskému debaklu proti Německu (1:7) domácí tisk. Seleção se od začátku šampionátu trápilo, přes Chile prošlo v osmifinále jen zásluhou pokutových kopů. Neymar, největší hvězda týmu, si ve čtvrtfinále zlomil obratel a šampionát pro něj skončil. Proti Němcům by však zřejmě ani jeho přítomnost nic nezměnila na debaklu. Brazílie nakonec zůstala bez medaile, když frustrovaná ze semifinále prohrála v souboji o bronz s Nizozemskem hladce 0:3.

Zdroj: independent.co.uk/foto: Getty Images – nejlepší brankář (Neuer) a hráč (Messi) mistrovství světa 2014

Na turnaji zaslouženě triumfovali Němci. Po 24 letech. Získali svůj čtvrtý titul mistrů světa při osmé finálové účasti, čímž se vyrovnali Italům a za Brazílií zaostávají už jen o jeden triumf. Měli nejlepšího brankáře na turnaji, Zlatou rukavici dostal Manuel Neuer, i pětibrankového střelce Thomase Müllera (ten měl ještě tři asistence). Více gólů nastřílel na šampionátu pouze Kolumbijec James Rodríguez – 6.

Celý německý tým však šlapal jako dobře namazaný stroj. Ve finále proti Argentině rozhodl ve 113. minutě prodloužení Mario Götze, kterého poslal trenér Joachim Löw na trávník koncem řádného hracího času. Za nejlepšího hráče turnaje sice vyhlásili Argentince Lionela Messiho, ale vzhledem k prohranému finále to pro něj byla pouze cena útěchy.

„Je to neuvěřitelný triumf naší sounáležitosti. Patří i těm, kteří dnes seděli na lavičce či dokonce úplně na tomto šampionátu absentovali ze zdravotních důvodů jako Marco Reus či Lars Bender. I oni jsou mistry světa, titul náleží celému Německu.”
Manuel Neuer, brankář mistrů světa

📽️ VIDEO (Německo – Argentina): https://www.youtube.com/watch?v=ffAYByv2pLc

Zdroj: nytimes.com/foto: Julian Finney (Getty Images) – velká radost Němců po 4. titulu mistrů světa

Německo – Argentina 1:0 po prodloužení (0:0 0:0), gól: 113. Götze.
Hrálo se na stadionu Maracana v Riu de Janeiru před 74 738 diváky, rozhodoval Nicola Rizzoli (Itálie).
Sestava mistrů světa: Neuer – Lahm, J. Boateng, Hummels, Höwedes – Schweinsteiger, Kramer (31. Schürrle) – Th. Müller, Kroos, Mesut Özil (120. Mertesacker) – Klose (88. Götze).

Zajímavosti turnaje

  • Švýcar Xherdan Shaqiri byl autorem dosud jediného hattricku na MS čistě levou nohou. Jeho hattrick proti Hondurasu byl 50. v historii MS
  • Kolumbijec Faryd Mondragon se stal nejstarším hráčem, který nastoupil na MS v dosavadní historii šampionátů, v den zápasu proti Japonsku měl 43 let a tři dny
  • Miroslav Klose se stal nejlepším střelcem historie MS, když gól proti Brazílii byl už jeho 16. na závěrečných turnajích
  • Mario Götze se stal prvním hráčem, který rozhodl finále MS jako střídající hráč
  • Anglie získala ve skupině pouze jeden bod, což byla nejhorší bilance této země v rámci MS a poprvé neprošlo skupinovou fází, když skončilo na posledním místě D skupiny
  • Neymar vstřelil 100. gól aktuálního šampionátu ve 100. zápase Brazílie na MS

Rusko 2018

Deschamps – šampion jako hráč i trenér

Francouzi prošli od roku 1998 klikatými cestami. Na Euru 2008 skončili v základní skupině. Podobný propadák zažili na MS 2010. Na Euru 2012 postoupili ze skupiny s jedním vítězstvím a hned skončili ve čtvrtfinále proti Španělům. V roce 2016 byli na ME opět ve výšinách, ve finále podlehli Portugalcům až v prodloužení. V Rusku se už nedali zastavit.

Nová generace byla opět velmi silná. Hráči jako Antoine Griezmann, N´Golo Kanté, Raphael Varane, Paul Pogba a zázračný mladík Kylian Mbappé, to byly největší trumfy trenéra Didiera Deschampse. Tomu se povedl husarský kousek, když po Mariovi Zagallovi a Franzi Beckenbauerovi zvedl nad hlavu trofej pro mistra světa jako hráč i jako trenér.

„Já ani nevím, kde teď jsem. Jsem však šťastný. Byl to těžký zápas. Těžko jsme se dostávali do zápasu, ale zvládli jsme to.“
Antoine Griezmann, člen týmu mistrů světa po finále

Zdroj: sportnet.sme.sk/foto: AP – Kylian Mbappe s mistrovskou trofejí

V Rusku nebylo mnoho nudných zápasů, padaly góly. První (a jediná) bezbranková remíza se zrodila až po 36 zápasech, v zápase Francie – Dánsko, což je nejdéle v historii šampionátů. Finále, v němž viděli diváci šest gólů – čtyři v podání Francouzů a dva od Chorvatů, to jen podtrhlo. V něm přispěl k titulu teprve 19letý mládenec Kylian Mbappé, který je po Pelém (ten skóroval ve finále v roce 1958 jako 17letý) teprve druhým teenagerem, kterému se podařilo skórovat ve finále světového šampionátu.

Senzačně se drželi Chorvaté, dokázali otočit semifinálový zápas proti Anglii, když vyrovnal Ivan Perišič a ve 109. minutě rozhodl Mario Mandžukič. Chorvaté si poprvé v historii zahráli finále, a přestože v něm prohráli, výrazně přispěli k jeho úrovni.

Zdroj: scroll.in/foto: AFP – Lionel Messi a Cristiano Ronaldo po vypadnutí z turnaje

Své Waterloo zažili tentokrát Němci. Obhájci prvenství po prohrách s Mexikem a Korejskou republikou skončili na posledním místě. Ještě nikdy předtím si nebalili kufry na šampionátu už po zápasech ve skupině. Dali jen dvě branky, což je nejmenší počet v jejich podání na MS.

Trochu symbolické a trpké bylo, že Lionel Messi a Cristiano Ronaldo se loučili se šampionátem tentýž den. Média si kladla otázku, zda to nebyly pro ně poslední šampionáty. Ne, nebyly. Uvidíme je i v Kataru. Více si však image pokazil na turnaji Neymar. Brazilec simulacemi, filmováním, válením se a kutálením po trávníku vyvolal značnou nevoli v řadách nejen médií, ale i fanoušků.

📽️ VIDEO (Francie – Chorvatsko): https://www.youtube.com/watch?v=GrsEAvRerTg

Zdroj: theguardian.com/foto: Shaun Botterill(Getty Images)

Francie – Chorvatsko 4:2 (2:1), góly: 18. Mandžukič (vlastní), 38. Griezmann (z 11 m), 59. Pogba, 65. Mbappé – 28. Perišič, 69. Mandžukič
Hrálo se v Moskvě na stadionu Lužníku, před 78 011 diváky rozhodoval Néstor Pitana (Argentina).
Sestava mistrů světa: Lloris – Pavard, Varane, Umtiti, Hernandez –  Pogba, Kante (54. N’Zonzi) – Mbappé, Griezmann, Matuidi (73. Tolisso) – Giroud (81. Fekir).

Zajímavosti turnaje

  • na šampionátu padlo až 23 gólů po 90. minutě, což je více než na předchozích třech šampionátech dohromady
  • šampionát přinesl rekordní počet vlastenců, až dvanáct hráčů vstřelilo branku do vlastní branky. Dosavadní rekord byl šest z MS 1998 ve Francii
  • Mario Mandžukič z Chorvatska se stal prvním fotbalistou, který si dal ve finále MS vlastní gól. V něm se však trefil i do soupeřovy brány
  • zásluhou VAR, který poprvé fungoval v rámci MS, přibylo i pokutových kopů. Bylo jich 29, což je také rekord. Dosud jich bylo na jednom turnaji nejvíce 18
  • Anglie zlomila prokletí z penaltových rozstřelů, po kterých byla vyřazena na turnajích MS v letech 1990, 1998 a 2006. Přes Kolumbii postoupila do čtvrtfinále právě po penaltách

👉 přečtěte si 1. díl: Historie světových šampionátů: Uruguay 1930
👉 přečtěte si 2. díl: Historie světových šampionátů: Itálie 1934 a Francie 1938
👉 přečtěte si 3. díl: Historie světových šampionátů: Brazílie (1950) a Švýcarsko (1954)
👉 přečtěte si 4. díl: Historie světových šampionátů: Švédsko (1958) a Chile (1962)
👉 přečtěte si 5. díl: Historie světových šampionátů: Anglie (1966) a Mexiko (1970)
👉 přečtěte si 6. díl: Historie světových šampionátů: SRN (1974) a Argentina (1978)
👉 přečtěte si 7. díl: Historie světových šampionátů: Španělsko (1982) a Mexiko (1986)
👉 přečtěte si 8. díl: Historie světových šampionátů: Itálie (1990) a USA (1994)
👉 přečtěte si 9. díl: Historie světových šampionátů: Francie (1998) a Japonsko a Jižní Korea (2002)
👉 přečtěte si 10. díl: Historie světových šampionátů: Německo (2006) a JAR (2010)

Děkujeme, že jste sledovali naši rubriku z historie MS. Už nyní je každý zvědavý, co přinese MS 2022 v Kataru. Další zajímavosti najdete na našich sociálních sítích Facebooku Instagramu.