Bez Koláře a Dočkala. Co říkáte na nominaci trenéra Šilhavého?

8 minut čtení

Trenér národního týmu Jaroslav Šilhavý oznámil předběžnou nominaci na blížící se evropský šampionát. Ukázal na 25 jmen z 26 možných, stále se čeká na dořešení odvolání v případě Ondřeje Kúdely. Kdo by jej mohl nahradit? Vše o Euru, soutěže o ceny a další zajímavosti najdete na našich sociálních sítích Facebooku a Instagramu.

PŘEKVAPENÍ MEZI TYČEMI

Překvapením bylo rozhodně vynechání brankáře mistrovské Slavie Ondřeje Koláře. Nikdo dopředu nepochyboval, že by na šampionát mohla jet jiná trojice gólmanů, než-li Tomáš Vaclík, Jiří Pavlenka a právě Kolář.

Ligovou fotbalovou asociací čerstvě zvolený nejlepší gólman Fortuna:ligy po vážném zranění na hřišti Rangers v Evropské lize nakonec dochytal sezonu, ale před tou další (možná první zahraniční?) se chce dát zdravotně dohromady.

Tím se usmálo štěstí na olomouckého Aleše Mandouse, kterého čeká první velký turnaj. Bude plnit roli trojky, o místo mezi tyčemi se poperou Vaclík s Pavlenkou. Lepší výchozí pozici má určitě první jmenovaný, který podával v kvalifikaci i Lize národů skvělé výkony.

BENJAMÍNEK HLOŽEK A PEŠKOVA SVATBA

Pokud by nevypadl talentovaný forvard Adam Hložek na několik měsíců kvůli zranění, ovládl by s největší pravděpodobností veškeré individuální statistiky Fortuna:ligy. Alespoň to přepočet asistencí a gólů na zápas naznačuje. Takovou formu, se kterou se nejlepší útočník Fortuna:ligy podle LFA vrátil na trávníky, kouč Jaroslav Šilhavý nemohl přehlížet. Hložek pojede na Euro stále ještě jako osmnáctiletý a bude benjamínkem naší reprezentace.

Trošku nečekaným, ale logickým jménem v konečném výběru je liberecký Jakub Pešek. Kouči Šilhavému kvůli zraněním už vypadli dva hráči schopní nastupovat na kraji zálohy Lukáš Provod s Václavem Černým a alternativ moc nebylo.

Malínský se trápí v Boleslavi, Zmrhal ve stejném týmu nabral formu až v úplném závěru sezony. Sedmadvacetiletý křídelník Pešek, jehož letní přestup do Sparty už je spíše veřejným tajemstvím než jen spekulací, kvůli šampionátu dokonce odložil svatbu. A myslím, že to i nastávající žena pochopí.

ZASE TEN DOČKAL

Nejpropíranějším jménem byl ale, jak už je v posledních měsících tak nějak zvykem, kapitán Sparty Praha a ještě před pár měsíci i kapitán reprezentace Bořek Dočkal. Pojede, nebo nepojede? Jedni ho obdivují, druzí vůči němu cítí averzi. Někomu vadí jeho fyzický fond a rychlostní dispozice, které už se neslučují se současným moderním fotbalem, jiní zase opěvují jeho kopací techniku a schopnost něco vymyslet ve finální třetině hřiště.

Ať je to jak chce, určitě nikoho nenechává chladným. Až samotné mistrovství ukáže, jestli bude vypadat obraz některého utkání tak, že by se trenéru Šilhavému Dočkal třeba na pár desítek minut hodil. Na celý zápas už určitě ne.

Nicméně březnový reprezentační sraz, kde Dočkal také nebyl, ukázal problémy v tvorbě šancí. Mimo zápasu proti slabému Estonsku (6:2) jsme ve zbylých dvou mačích proti Belgii (1:1) a Walesu (0:1) vstřelili jediný gól, o který se postaral po individuální akci a střele zpoza vápna ve skvělé formě hrající Provod. A ten bude na Euru chybět…

Ostatně sám Jaroslav Šilhavý přiznal, že nenominování Bořka Dočkal, který byl ústřední postavou jeho týmu na začátku reprezentačního angažmá, bylo vůbec nejtěžším rozhodnutím v roli trenéra národního týmu. Pojďme se podívat, co ještě na nominační tiskové konferenci zaznělo:

ROZPOLCENÍ FANOUŠCI

Ani fanoušci reprezentace vlastně nemají jednotný názor, jestli je nominace správná nebo ne. Převládá mírný optimismus. Na Instagramu byly pouze možnosti ANO a NE. Ve prospěch nominace hlasovalo 62%, nespokojeno bylo 38% fanoušků.

Na Facebooku byly možnosti pestřejší – 100% ano, Spíše ano, Spíše ne a Vůbec ne. Zapojily se stovky hlasujících a výsledky byly následovné – 1. Spíše ano 57%, 2. Spíše ne 21%, 3. 100% ano 16%, 4. Vůbec ne 6%. Až samotné výkony a výsledky na šampionátu nás všechny rozsoudí.

OČEKÁVANÝ VÝBĚR

S předstihem jsme na webu FotbalTour.cz také zveřejnili zamyšlení, jak by samotná nominace mohla vypadat. A trefili jsme se takřka do puntíku – jedinými změnami jsou Mandous za Koláře a vynechání Dočkala. Místo toho má kouč ještě jedno místo volné a doufá, že jej zaplní Ondřejem Kúdelou. Pokud ne, počítá s variantou doplnění o jednoho ze tří záložníků či stopera Stronatiho.

Jak známo, trenér Šilhavý rád vsází na svou osu hráčů. Jen nerad experimentuje. Ostatně hráči, kterým důvěřuje, pro něho postoupili na Euro a vyhráli skupinu Ligy národů. Proto se není čemu divit, že je podrží a nominuje, i když třeba ve svých klubech zrovna neoslňují svou formou, nebo dokonce ani nehrají. To se do poslední kapky potvrdilo i při nominaci na Euro.

Tip FotbalTour.cz ZDE

Brankáři: Tomáš Vaclík, Ondřej Kolář, Jiří Pavlenka.
Obránci: Vladimír Coufal, Jan Bořil, Pavel Kadeřábek, Aleš Matějů, David Zima, Tomáš Kalas, Ondřej Čelůstka, Jakub Brabec (Ondřej Kúdela).
Záložníci: Tomáš Souček, Vladimír Darida, Alex Král, Jakub Jankto, Antonín Barák, Lukáš Masopust, Petr Ševčík, Bořek Dočkal, Tomáš Holeš, Jakub Pešek.
Útočníci: Patrik Schick, Adam Hložek, Matěj Vydra, Michael Krmenčík, Tomáš Pekhart.

Nominace trenéra Jaroslava Šilhavého (1 místo volné)

Brankáři: Tomáš Vaclík, Aleš Mandous, Jiří Pavlenka.
Obránci: Vladimír Coufal, Jan Bořil, Pavel Kadeřábek, Aleš Matějů, David Zima, Tomáš Kalas, Ondřej Čelůstka, Jakub Brabec.
Záložníci: Tomáš Souček, Vladimír Darida, Alex Král, Jakub Jankto, Antonín Barák, Lukáš Masopust, Petr Ševčík, Tomáš Holeš, Jakub Pešek, Adam Hložek.
Útočníci: Patrik Schick, Matěj Vydra, Michael Krmenčík, Tomáš Pekhart.

NÁŠ TIP: Nenechte si ujít novinky v našem FAN shopu.
Potěšte svou fotbalovou duši suvenýry už od 25 korun!

Přejít do FAN shopu