TIPUJTE S NÁMI! Slávisté už nechají reprezentanty odpočívat. Jak by mohla vypadat nominace na EURO?

8 minut čtení

Už v úterý se dozvíme konečnou nominaci českého národního týmu na mistrovství Evropy. Ostatní národní týmy své nominace postupně zveřejňují. Největší poprask vyvolal návrat kanonýra Karima Benzemy po šesti letech do francouzské reprezentace. Pojďme si společně zatipovat, na koho ukáže náš lodivod Jaroslav Šilhavý. Další informace a soutěže k blížícímu se EURU hledejte na našem Facebooku či Instagramu.

Vzhledem k rozšíření nominace od UEFY kvůli koronaviru a možným pozitivním testům z původních 23 na 26 hráčů si myslím, že trenér Jaroslav Šilhavý nominuje tři brankáře, osm obránců, deset záložníků a pět útočníků. Pojďme si tedy společně zatipovat, jestli s nominací souhlasíte, nebo na koho byste ukázali právě Vy!

Něco o nominaci napoví už utkání Slavie s Jabloncem, protože se slávistický boss Jaroslav Tvrdík nechal slyšet, že reprezentanti nastoupí od soboty na krátkou dovolenou, aby byli pro EURO fit.

JISTOTA MEZI TYČEMI

Mezi gólmany není co řešit – s 99% pravděpodobností pojede trojice Tomáš Vaclík, Ondřej Kolář a Jiří Pavlenka. Vaclík sice v Seville nechytá a v létě se pravděpodobně bude stěhovat, ale v reprezentaci se vyprofiloval po ukončení kariéry Petra Čecha v jasnou jedničku. Trenér Šilhavý mu věří a odchovanec Vítkovic jeho důvěru splácí výbornými výkony.

Skvěle chytá i čerstvý vítěz ligového titulu i domácího poháru Ondřej Kolář ze Slavie, pravidelně nastupuje v Bundeslize zase Jiří Pavlenka za Brémy. Naopak další potenciální adept Tomáš Koubek ve stejné soutěži za Augsburg jen vysedává na lavici a tím ze hry o nominaci de facto vypadává. Počkat si pravděpodobně budou muset gólmani z tuzemské nejvyšší soutěže Aleš Mandous (Olomouc) a Filip Nguyen (Liberec).

Tip FotbalTour.cz
Tomáš Vaclík, Ondřej Kolář, Jiří Pavlenka.

STŘED OBRANY, SLABÁ STRÁNKA NAŠÍ REPRE

V obraně (a zejména v jejím středu) má trenér Šilhavý určitě nejvíce otazníků. Někteří adepti nemají oslnivou formu (Jakub Brabec, Ondřej Čelůstka – ten je do toho momentálně ještě zraněný), další zase v klubu pravidelně nehrají (David Zima, zraněný David Hovorka) a Ondřej Kúdela čeká na rozsudek po odvolání, zda mu UEFA nesníží desetizápasový trest.

Na krajích obrany je situace jasnější – napravo dvojice Vladimír Coufal a Pavel Kadeřábek, nalevo Jan Bořil pravděpodobně s Alešem Matějů. Další potenciální levý obránce Filip Novák si totiž přestupem do Fenerbahce v podstatě zavřel reprezentační dveře. Po plodných letech v Midtjyllandu a Trabzonsporu přestal hrát a tím pádem mu přestaly chodit i reprezentační pozvánky.

Trenér Šilhavý je znám tím, že dbá na svou osu týmu a podrží hráče i v době, kdy se jim úplně nedaří. To ukázal už opakovaným nasazováním Ondřeje Čelůstky, který se na jaře mírně řečeno s formou nepotkal. Pokud by byla situace optimální, určitě bychom šli do šampionátu s dvojicí Čelůstka – Kúdela. Nyní, pokud se v Kúdelově trestu něco radikálního nezmění, ale usilují o post v základní sestavě i další jména.

Nabízí se lídr druholigového Bristolu Tomáš Kalas nebo David Zima, který ale v posledních zápasech vypadl ze sestavy Slavie na úkor Kúdely s Delim. Vzhledem k docela omezenému výběru je možné, že nakonec dojde i na Jakuba Brabce, byť má na jaře ještě větší výkonnostní problémy než Čelůstka.

Mezery v obraně v podstatě definitivně stvrzují také nominaci Tomáše Holeše, kterého mám mezi záložníky, ale v případě potřeby dokáže pomoci i v defenzivní linii.

Tip FotbalTour.cz
Vladimír Coufal, Jan Bořil, Pavel Kadeřábek, Aleš Matějů, David Zima, Tomáš Kalas, Ondřej Čelůstka, Jakub Brabec (Ondřej Kúdela).

TOMÁŠ SOUČEK A TI DALŠÍ. JAK TO BUDE S DOČKALEM?

Středová řada reprezentace je v posledních měsících výrazně ustálená. Největší otěže leží na bedrech Tomáše Součka, Alexe Krále a Vladimíra Daridy. Do počtu startů v národním týmu bude nejzkušenějším borcem v celé nominaci jistě právě Vladimír Darida z berlínské Herthy. Nominaci mají s největší pravděpodobností jistou také jednička na levé křídlo Jakub Jankto, spolehlivý univerzál Lukáš Masopust a ve formě hrající „Ital“ Antonín Barák.

Vypadnutím Lukáše Provoda s Václavem Černým pro zranění a rozšířením nominace na 26 jmen se naskýtá šance i pro další borce. Jistotu nominace by měli mít také slávisté Petr Ševčík a Tomáš Holeš, pro kterého (jak už zaznělo) hraje i fakt, že při absencích dokáže zahrát na postu stopera a právě tam nás pálí bota nejvíce. Křídlo by mohl rozhýbat i ve formě hrající rychlík Jakub Pešek z Liberce, u kterého se hovoří o zájmu Sparty.

A zapomínat nesmíme ani na Bořka Dočkala, kterého sice kouč Šilhavý na poslední srazy nepozval, ale stále o něm mluvil v pozitivním duchu a Dočkal se v posledních zápasech pomalu zvedá. Při rozšíření o nominace o tři jména by se jeho zkušenosti mohly hodit i do kabiny. V základní sestavě asi do žádného utkání na EURU nenaskočí, ale nominace se vyloučit nedá. Právě (ne)nominace Dočkala bude v úterý nejsledovanějším tématem.

Otazník visí nad Janem Kopicem, který se vrací po zranění a v sezoně 2020–21 za reprezentaci naskočil jen do dvou utkání Ligy národů. Naopak pravděpodobně pod čarou zůstane třeba Tomáš Malinský, který se nechytil ve Slavii a na jaře se trápí jako střídající hráč i v o záchranu bojující Boleslavi. Podobným případem je ve stejném týmu Jaromír Zmrhal.

Tip FotbalTour.cz
Tomáš Souček, Vladimír Darida, Alex Král, Jakub Jankto, Antonín Barák, Lukáš Masopust, Petr Ševčík, Bořek Dočkal, Tomáš Holeš, Jakub Pešek.

BENJAMÍNEK NA SCÉNU?

Hložek ano, nebo ne? Vzhledem k posledním výkonům generačního talentu našeho fotbalu se dá očekávat, že jej nominace na první velký turnaj nemine. V osmnácti letech by byl benjamínkem českého týmu, na celém šampionátu by patřil jistě k nejmladším. To ale nutně neznamená, že by hrál druhé housle – naopak. Adam Hložek je využitelný na hrotu, podhrotu i ze strany, což dává trenéru Šilhavému při zranění Provoda s Černým další varianty do ofenzívy. Chybět by neměli ani krajánci – jednička reprezentačního útoku Patrik Schick (Leverkusen) a Matěj Vydra (Burnley).

Pokud by platila původní nominace 23 jmen, dalo by se očekávat, že pojedou jen čtyři útočníci. Pravděpodobně by se tak na pozici „věže ze střídačky“ volilo mezi Krmenčíkem a Pekhartem. Oba ve svých klubech hrají, Pekhart byl vyhlášen nejlepším útočníkem i střelcem polské ligy, Krmenčík se zase osvědčil při absenci Schicka v náročném zápase proti Belgii. Zkrátka těžká volba. Nyní je ale možné, že dostanou šanci oba a na Ostrovy odletíme hned s pěti útočníky.

Naopak takřka bez šance je asi Zdeněk Ondrášek, který se ze zámoří vracel mimo jiné i právě proto, aby byl před EUREM na očích, ale angažmá v Plzni si jistě představoval úplně jinak. Na velký šampionát si podle mého názoru pravděpodobně bude muset počkat také Jan Kuchta. Jak známo, trenér Šilhavý rád sází na osvědčené jména a třeba na podzim neukázal na Lukáše Juliše, který měl podobnou střeleckou formu jako v posledních týdnech Kuchta. Proto jej možná čeká stejný osud.

Tip FotbalTour.cz
Patrik Schick, Adam Hložek, Matěj Vydra, Michael Krmenčík, Tomáš Pekhart.

Žádné velké překvapení se v úterní nominaci čekat nedá. Tedy pokud se nepočítá za překvapení očekávaná nominace benjamínka Adama Hložka. Šanci možná dostane také křídelník Jakub Pešek, který byl v posledních nominacích buď rovnou povolán, nebo figuroval mezi náhradníky pod čarou.

NAVÁZAT NA ZÁPAS S BELGIÍ!

Tým je pod vedením trenéra Jaroslava Šilhavého ustálený a už ukázal svou sílu – i přes výrazné potíže při skládání týmu vzhledem ke koronaviru vyhrál svou skupinu v Lize národů B (skupina 2) a v kvalifikaci dokázal obrat o body jedničku světového žebříčku Belgii domácí remízou 1:1 v Edenu (Provod – Lukaku). Národní tým tedy jistě není bez šance.

Z mladíků by se o šanci možná ještě ucházel Ladislav Krejčí mladší. O jeho možné nominaci z U21 do áčka se nahlas hovořilo, když chytil střeleckou slinu a za Spartu nasázel během dvou utkání z pozice defenzivního záložníka (!) pět gólů. Ještě než o něm ale mohl Šilhavý začít nahlas uvažovat, přišlo zranění a sezona pro brněnského odchovance předčasně skončila. V posledních týdnech se do dobré produktivity dostal i další hráč ze vzpomínané jedenadvacítky Michal Sadílek, ale na jeho postu je velká konkurence a nedá se očekávat, že by na něho hlavní kouč ukázal.

NÁŠ TIP: Nenechte si ujít novinky v našem FAN shopu.
Potěšte svou fotbalovou duši suvenýry už od 25 korun!

Přejít do FAN shopu