Provod přijde o mistrovství Evropy. Koho za něj a kdo další bude chybět?

6 minut čtení

Jeden špatný pohyb a je po nadějích. Opora Slavie Praha i české reprezentace Lukáš Provod přišla o mistrovství Evropy. Koho za něj a kdo další bude na šampionátu chybět, nabízíme v blogu FotbalTour.cz. Další informace o letošním EURU naleznete na našich sociálních sítích.

Stačilo málo. Žádný kontakt s protihráčem a český záložník se k zemi skácel jako podťatý. Hned bylo jasné, že je zle. Jeden z nejperspektivnějších tuzemských fotbalistů a jasný adept základní sestavy národního týmu si v ligovém utkání proti Olomouci přetrhl křížový vaz a může ho čekat šesti až devítiměsíční pauza.

ZE SOKOLOVA NA CAMP NOU

Rána osudu je o to nepříjemnější, když si uvědomíme, jak raketový vzestup kariéry má Lukáš Provod v posledních měsících za sebou. Ještě v sezoně 2017–18 měl obrovské problémy s kotníkem ve druholigovém Sokolově. Pak zkusil restart v Českých Budějovicích, kde udělal během jednoho roku takový progres, že ho neminul zájem aktuálně nejlepšího tuzemského klubu. Pak už stačilo málo a místo druholigových výjezdů se Sokolovem do Varnsdorfu jezdil k utkání Ligy mistrů na Camp Nou, nebo dal gól za národní tým proti jedničce světového žebříčku – Belgii.

SPORTOVNÍ TRAGÉDIE, KTERÉ SPORT PŘINÁŠÍ

„Sportovní tragédie pro hráče Lukáše Provoda i velká ztráta pro Slavii. Magnetická rezonance potvrdila utržený křížový vaz i meniskus. Operace v UVN v nejbližších dnech. Lukáši, máš naši absolutní podporu!“ nechal se slyšet hned po potvrzení nechtěné diagnózy slávistický boss Jaroslav Tvrdík na svém Twitteru.

Je to velká ztráta a hlavně pro něho samotného obrovská škoda. Provod musí na operaci a chybět svému týmu bude i v kvalifikaci o Ligu mistrů, kde navíc Slavii bude scházet také distancovaný Ondřej Kúdela. „Nedá se nic dělat, sport takové okamžiky přináší, ale je to obrovská škoda,“ litoval třeba slávistický „Štístko“ Vladimír Šmicer v pořadu Tiki-taka.

Lukáš Provod nakonec možná doplatil na náročný zápasový program. Přestože na hřišti vypadá, jakoby měl dvoje plíce, tělo si nakonec řeklo dost. Opotřebení z předchozí šňůry, kdy zápas co zápas táhl kupředu českou reprezentaci i Slavii Praha, si asi vybralo svou daň.

Trenér Jindřich Trpišovský dokonce sám přiznal, že Provodovo nasazování možná trochu podcenili. Šikovný záložník toho odehrál a naběhal nejvíce ze všech hráčů Slavie. Ale jak takovému fotbalistovi říct, aby si odfrnkl… Je logické, že sám hráč chtěl hrát a udržet se v herní praxi před zmíněným evropským šampionátem.

ALE TEĎ KOHO ZA NĚJ?

Trenér Jaroslav Šilhavý s Provodem určitě počítal. Odchovanec Plzně dokáže zahrát prakticky na všech pozicích uprostřed zálohy, využitelný je na obou křídlech, a když na to přijde, dokáže alternovat i na pozici levého beka. Je tedy jasné, že takhle univerzálního hráče jen těžko seženete.

Z adeptů do záložní řady by pravděpodobně měli mít jistou nominaci Tomáš Souček, Vladimír Darida, Alex Král, Antonín Barák, Tomáš Holeš či Jakub Jankto. Dalšími variantami mohou být Petr Ševčík, David Pavelka, Jakub Pešek a možná stále i Bořek Dočkal, který z posledních nominací vypadl, ale trenér Šilhavý vždy opakoval, že pro něho reprezentační kapitán z minulých cyklů není uzavřeným tématem. Navíc byl v posledních zápasech za Spartu i produktivní.

ANKETA PRO SPARŤANA HLOŽKA

Našich sledujících jsme se na sociálních sítích zeptali, kdo by měl být v nominaci místo zraněného Lukáše Provoda. Z anketní otázky jasně vyplynulo, že adeptem na reprezentaci by měl být sparťanský talent Adam Hložek, který posbíral 59 % ze stovek přijatých hlasů. Na dalších místech byli Jan Kuchta (20 %), Bořek Dočkal (12 %) a zbylá jména posbírala dohromady jen 9 % hlasů.

Stejně jako Provodovou, také Hložkovou přednostní je univerzálnost. Může hrát na hrotu, z křídla nebo i na pozici podhrotového hráče, kde jej Sparta využívala při absenci Dočkala. Osmnáctiletý Adam Hložek se stal v dubnovém utkání proti Opavě (4:2) nejmladším střelcem hattricku v české historii.

Fanoušci naší reprezentace by si zároveň přáli a často volají po zkoušce, aby Jaroslav Šilhavý vsadil hned na dva útočníky a postavil bok po boku Patrika Schicka právě s Hložkem. Reprezentační trenér ale zatím sází na své osvědčené rozestavení.

VIRGIL VAN DIJK, FERLAND MENDY A DALŠÍ

Čtyřiadvacetiletý záložník Provod, o jehož přestupu do elitních západních soutěží časem nikdo nepochyboval, ale není ani zdaleka jediným, kdo bude na EURU vinou zranění chybět. A není třeba chodit daleko. Ve výborné formě letos hrál za holandské Twente Václav Černý, vrátil se do reprezentace, ale než si vydobyl napevno místo v sestavě, přišlo rovněž vážné zranění kolene.

Asi největší hvězdou, které zranění vystavilo stopku na šampionátu, je kapitán Liverpoolu Virgil Van Dijk. Devětadvacetiletý stoper nehodlá riskovat a s předstihem oznámil, že dá přednost rehabilitaci kolena, v němž si v říjnu během ligového utkání s Evertonem přetrhl přední zkřížený vaz. Od té doby se v žádném zápase neobjevil. „Mistrovství Evropy mi určitě bude chybět. Mrzí mě, že nebudu mít šanci vést svou zemi, ale věci jsou prostě takhle dané a musím je přijmout,“ dodal Van Dijk.

Na šampionátu se s největší pravděpodobností nepředstaví ani levý obránce Realu Madrid a francouzský reprezentant Ferland Mendy. Anglii zase budou chybět Van Dijkův parťák z liverpoolské obrany Joe Goméz a dost možná i jedna z hvězd letošní Premier League Jack Grealish, který kvůli problémům s holení chybí Aston Ville už od letošního února. Ještě déle laboruje s achillovou šlachou belgický středopolař Axel Witsel z Dortmundu. A seznam by mohl být ještě delší…

Přesto nás jistě čeká úchvatný šampionát, který nabídne další neočekávané zážitky a fascinující příběhy. Stačí je jen vybrat.

NÁŠ TIP: Nenechte si ujít novinky v našem FAN shopu.
Potěšte svou fotbalovou duši suvenýry už od 25 korun!

Přejít do FAN shopu