Z fotbalisty florbalistou? Co možná nevíte o našem barážovém soupeři

3 minuty čtení

Čeká nás první pořádný reprezentační výjezd od památného vítězství z června 2021 v osmifinále EURO proti Holandsku. V budapešťské Puskás Areně se tehdy mačkaly tisícovky českých fanoušků a podobně bouřlivou atmosféru očekáváme i tentokrát. Buďte u toho s námi!

Soutěže o ceny a další zajímavosti najdete na našich sociálních sítích Facebooku Instagramu.

Stockholmská Friends Arena může být a také bude zaplněna do stoprocentní kapacity, která čítá něco málo přes 50 tisíc sedadel. Co všechno můžete zažít ve Stockholmu mimo velké fotbalové bitvy o postup, jsme shrnuli s naším průvodcem v tomto blogu.

A velmi volná jsou aktuálně pro vstup do Švédska také covidová opatření. Od 9. února se z rozhodnutí švédské vlády zrušila všechna omezení pro vstup na území Švédska ze zemí EU, která souvisejí s pandemií Covid-19. Pro osoby cestující do Švédska z ČR to znamená, že už se nemusí na švédských hranicích prokazovat žádnými covidovými certifikáty ani negativními testy.

ČEŠI JSOU V KLUBECH VE FORMĚ. JAK JE NA TOM SCHICK?

Švédsku bude chybět Zlatan Ibrahimovič, který pyká za trest z kvalifikace. Otazník visí také nad naší největší ofenzivní hvězdou, Patrik Schick aktuálně pro zranění absentuje v barvách Leverkusenu. Jinak ale forma českých hráčů před důležitým zápasem vesměs graduje.

Tomáš Souček o víkendu rozhodl jediným gólem důležitý zápas West Hamu s Wolverhamptonem, když jako jediný překonal pevnou obranu Vlků. Antonín Barák zase pálí ostrými v Itálii a vzbuzuje zájem tamních velkoklubů.

Velmi dobře vyšel i přestup Tomáše Vaclíka. Ten po povedeném EURO zamířil do řeckého Olympiakosu a mnozí možná nad touto volbou ohrnovali nos, že má na víc. „Vacloš“ ale podává senzační výkony, držel dlouhou sérii bez inkasovaného gólu a je považován za nejlepšího brankáře tamní soutěže. Také v reprezentačním dresu nás od EURO vždy podržel spolehlivými výkony.

S baráží máme celkem pozitivní zkušenosti. Jak to dopadlo v minulosti, jsme se ohlédli v tomto blogu.

KRÁL HENRIK, TO NENÍ JEN HOKEJOVÝ GÓLMAN LUDQVIST

Bezesporu největší postavou švédské fotbalové historie, snad pokud nepočítáme stále aktivního Zlatana, je Henrik Larsson. Legendární útočník udělal největší stopu v Celticu Glasgow, ale zahrál si také za Manchester United nebo Barcelonu, se kterou se loučil vítězstvím v Lize mistrů ze sezony 2015–16. Tehdy Blaugranas ve finále otočili zápas s Arsenalem.

VĚDĚLI JSTE, ŽE HENRIK LARSSON…

  • hrál několik měsíců ve svých 37 letech, když dohrával kariéru za mateřský Helsingborg, také nejvyšší florbalovou soutěž ve Švédsku? Během zimní pauzy vyměnil kopačky za florbalovou hůl a děrovaný míček a oprášil své dovednosti z mládí. A to není jen tak, švédská florbalová liga je vůbec nejlepší soutěží na světě. Je to asi podobné, jako kdyby si Jan Koller jen tak mimochodem odskočil do NHL…
  • po kariéře svůj mateřský Helsingborg, kde byl dříve za Boha, také trénoval. Když se ale nepovedlo zachránit roku 2016 nejvyšší soutěž, tamní chuligáni napadli jeho syna, který tehdy za klub hrál, a sápali se také po samotném Henrikovi. Ten nakonec jako trenér u A týmu po konfliktu následně skončil.
  • už zmíněný syn Jordan Larsson, kterému je dnes 24 let, jde ve šlépějích svého otce. Také je útočníkem a už si párkrát zahrál i za švédský národní tým. Podobně hvězdnou kariéru ale s největší pravděpodobností neprožije. Z Helsingborgu odešel do holandského Nijmegenu, poté hrál také za Noorkoping a od sezony 2019–20 nastupuje za ruský Spartak Moskva.
  • rok a půl Henrik také pracoval v zákulisí personálu Ronalda Koemana, když naposledy trénoval Barcelonu. Tehdy spolupracoval s Koemanem a také s Alfredem Schreuderem.

LETECKY ZA BEZKONKURENČNÍ CENU – POSLEDNÍCH PÁR MÍST

Kompletní zájezd do Švédska, který obsahuje zpáteční letenky z Prahy, vstupenku, ubytování, služby delegáta a garanci, nabízíme za aktuálně bezkonkurenční cenu 9 500 korun. Přitom jen zpáteční letenku do Stockholmu momentálně seženete za cenu kolem deseti tisíc. Zájezd najdete zde.