Vyrazte s námi na baráž do Švédska. Posledních pár míst!

4 minuty čtení

Přemýšlíte, jestli vyrazit na barážové utkání české fotbalové reprezentace do Švédska? Hlavní město Stockholm rozhodně stojí za vidění. Však se přesvědčte sami.

Soutěže o ceny a další zajímavosti najdete na našich sociálních sítích Facebooku Instagramu.

BENÁTKY SEVERU NABÍZÍ SPOUSTU ATRAKCÍ

Benátky severu, jak se Stockholmu přezdívá, nabízejí vše od krásných památek až po muzeum slavné pop kapely ABBA. Doporučujeme také prohlédnout si dominantu města Stockholmskou radnici, Královský palác nebo Nobelovo muzeum. Je toho ale mnohem víc.

Stockholm je kulturní, mediální, politické i ekonomické centrum Švédska. Region sám o sobě tvoří více než třetinu hrubého domácího produktu Švédska. Ve městě žije necelý milion obyvatel, s aglomerací pak přibližně 1,4 milionu. Svou velikostí je tak Stockholm nápadně podobný třeba Praze.

NEDOTČENÁ PŘÍRODA, KAM SE PODÍVÁŠ

Málokteré velkoměsto na světě se může v čistotě vyrovnat nedotčené přírodě hlavního města Švédska. Můžete si být jisti, že kdekoli se ve Stockholmu nacházíte, dělí vás od zelené plochy nejvýše 300 metrů. Ostatně více než polovinu městské plochy tvoří parky, které jsou oblíbeným dějištěm pikniků i sportovních aktivit.

Ostrůvky, jež tvoří takzvané Stockholmské souostroví, je Stockholm doslova obsypán – celkem se jich na pásu dlouhém 140 kilometrů nachází několik desítek tisíc. Během své návštěvy proto určitě nevynechejte výletní plavbu, která vás provede proměnlivou vodní krajinou sahající od hustých lesů až po holá skaliska bičovaná vlnami. Tenhle zážitek si samozřejmě nechtějí nechat ujít ani místní, z nichž mnozí si na více než stovce obydlených ostrůvků postavili letní chaty.

TIPY NEJEN NA HOSPODY

Chcete si dát pořádné české pivo? Už před zápasem si můžete zajít ke Švejkovi! Ve Stockholmu je totiž typicky česká hospoda Krogen Soldaten Svejk. A pokud rádi ochutnáváte na cestách místní kuchyni a destiláty, z výjimečných pivnic doporučujeme Akkurat v populárním anglickém stylu, Oliver Twist nebo Monks Porter House, což je vlastně cihlový sklep s dřevěnými stolky a nízkými stoličkami. Atmosféra skoro jako v čajovně, ale na výběr máte ze 48 kohoutů piv a všelijakých pochutin k pivu. Zajímavá pivovarská hospoda, která nenechá žádného pivomilce chladným.

MUZEUM KAPELY ABBA NEBO NOBELOVÝCH CEN

Znáte film či muzikál Mamma Mia? Notoricky známé písně proslavila skupina ABBA. Ta vznikla právě ve Švédsku, přesněji ve Stockholmu v roce 1970, a na světě snad není nikdo, kdo by legendární čtveřici či její písně neznal. Název ABBA vznikl z počátečních písmen křestních jmen jejích členů: Agnetha, Benny, Björn a Anni-Frid. V interaktivním muzeu můžete zpívat a tančit na nejúspěšnější písně této skupiny. Kromě toho se tady nachází expozice věnovaná historii švédské hudby.

A věděli jste, že právě ve Stockholmu se narodil Alfred Nobel a právě tam se každoročně udělují slavné Nobelovy ceny? Milovníkům vědy doporučujeme navštívit Muzeum Nobelovy ceny, které je zaměřeno na život Alfreda Nobela a na historii Nobelových cen.

LUXUSNÍ ARÉNA PRO 50 TISÍC DIVÁKŮ

Samotné barážové utkání se bude v super moderní Friends Aréně ve Stockholmu, která byla otevřena v roce 2012 a pojme 50 tisíc diváků. Luxusní fotbalová atmosféra je tak zaručena. Své domácí zápasy v Aréně hraje kromě reprezentace také AIK Stockholm. Při hudebních koncertech má stadion kapacitu až 65 tisíc diváků.

VYRAZTE S NÁMI

Chtěli byste být u toho? Láká vás samotné utkání i nádherný Stockholm? Připravili jsme, jak se díky FotbalTour.cz podívat na prestižní bitvu ve Friends Aréně.

V nabídce najdete letecký zájezdsamostatné vstupenky, pokud si raději zajistíte dopravu a ubytování sami. Stačí si jen vybrat. Vyrazte s námi na baráž!