Vrací se londýnská klasika! Fulham už nechce být jen „jojo“

3 minuty čtení
píše David Zlomek

Společně s Norwichem se jim říká „jojo kluby“. Proč? Protože do Premier League postoupí jenom proto, aby z ní za rok sestoupily. Nahoru, pak dolů. Jako jojo. Fulham má ale jistě vyšší ambice, než opět spadnout. Ostatně, mnoho tradičnějších celků nenajdete. Společně s nimi putují mezi smetánku Bournemouth a Nottingham Forest.

Soutěže o ceny a další zajímavosti najdete na našich sociálních sítích Facebooku Instagramu.

Základem je poučit se z minulosti

Takovou dominanci čekal málokdo. Fulham přejel svou konkurenci v Championship nebývalým stylem, rozhodnuto o mistrovi bylo dávno před koncem sezony. Náskok na druhého činil sice pouze dva body, nicméně kdyby nedošlo k výpadku formy před koncem sezony (čtyři prohry ze sedmi zápasů), rozhodně by to vypadalo jinak. Minimálně předpoklady k setrvání v nejvyšší soutěži tak Fulham má.

👉 Premier League zná jízdní řád. Haaland začne proti „Czech“ Hamu!

Základ úspěchu? Mnozí by řekli: nezbláznit se z balíku, co do klubu za postup mezi smetánku přistane. Možná si totiž ještě vzpomenete na to, jak to dopadlo nedávno. Bylo to před sezonou 2018/19 a do tradičního klubu se navalila slavná jména. Ta ale nezaručují úspěch, a tak se Fulham pakoval z předposledního místa zase o patro níž. Za velké peníze přišel Jean Michaël Seri, Aleksandar Mitrović, Alfie Mawson, Ryan Babel, Lazar Markovič, Andre Schurrle, Calum Chambers nebo Luciano Vietto. Dohromady přišlo patnáct nových hráčů!

Nastal čas se ukázat v Premier League

U jednoho jména z výčtu se musíme zastavit. Fenomén Aleksandar Mitrovič. Srbský borec totiž v minulém ročníku nastřílel 43 branek v 44 utkáních! Naprosto neuvěřitelná bilance, díky které je rekordmanem Championship. Jestli je někdo, na koho si budou muset hvězdní obránci v Premier League dávat pozor, je to právě Mitrovič. Nejen on je velkým lákadlem fanoušků, kteří na Fulham vycestují. Londýnský tým patří k nejzavedenějším značkám. Mimořádnou slávu zažil před několika lety, kdy se na Craven Cottage dokonce hrálo semifinále evropské ligy.

👉 PREMIER LEAGUE RADAR (1): Zase závod dvou? Kdo ovládne další ročník PL?
👉 PREMIER LEAGUE RADAR (2): Nadějný Arsenal i nový architekt v United. Co plánují „ti druzí“?
👉 PREMIER LEAGUE RADAR (3): Kdo vtrhne do boje o Evropu? Nejhlasitěji se hlásí Straky

Slovutný stadion je nutné zmínit trochu blíže. Nádherný stánek je pokaždé chloubou Premier League, a to díky své tradici a dřevěným tribunám. Bude i nyní, a to i přes to, že stadion bude z notné části zrekonstruován. Je však jasné, že duch historie vás políbí hned, co stadion uvidíte. Kromě Fulhamu postupuje i Bournemouth, v posledních letech zanechávající stopu v Premier League, a Nottinhgam Forest. Zvlášť pro druhý jmenovaný klub jde o velkou slávu, v minulém ročníku se dlouho plácal u dna, aby pak díky změně manažera vyletěl až na vrchol! Nejvyšší ligu si „The Tricky Trees“ zahrají po třiadvaceti letech!

Věděli jste, že…?

  • Craven Cottage leží přímo u Temže a jen půl hodiny chůze od stadionu Chelsea. Na tomto stadiónu sw natáčel i videoklip k světovému hitu „Beautiful Life“ (na videu v čase 2:06 ZDE)
  • Nottingham Forest je dvojnásobným vítězem předchůdce LM a o jejich bývalém legendárním trenérovi (Brian Clough) je natočený dokonce film„The Damned United“
  • Fulham vstřelil v sezoně 2021/22 104 branek v 46 zápasech
  • Bournemouth má nejmenší stadion v historii PL (11 329 diváků)
  • Bournemouth trénuje nedávný hráč a trenér Fulhamu, Scott Parker

Zdroj: theguardian.com / foto: Bob Thomas

Vycestujte s námi na zápasy Premier League: Kompletní nabídka zájazdů