Vítejte v Andalusii: Co vidět na jihu Španělska kromě zápasů Sevilla – West Ham a Španělsko – Česko

4 minuty čtení

Andalusie se rozprostírá na jihu Španělska v kraji, který je proslavený zejména svojí maurskou historií, sáhodlouhými slunečními plážemi a typickými olivovými sady. Právě tam se odehrají zápasy Evropské ligy Sevilla – West Ham nebo Španělsko – Česká republika v Lize národů. Buďte u toho.

Soutěže o ceny a další zajímavosti najdete na našich sociálních sítích Facebooku Instagramu.

GIBRALTAR

Svou cestu po Andalusii však začněte v Gibraltaru, zámořském území Spojeného království, kde se natáčel legendární James Bond a své ano si řekli John Lennon s Yoko Ono.

Už při příletu do tohoto města vám bude tuhnout krev v žilách, protože přistávací dráha na mezinárodním letišti v Gibraltaru protíná vozovku plnou aut.

PŘEČTĚTE SI TAKÉ: Odpovědi na nejvyhledávanější vstupenky a zájezdy na evropské poháry ZDE.

Po příletu se vydejte lanovkou na Gibraltarskou skálu, odkud budete mít skvělý výhled na celé jeho území a ne jen to. Připravte se i na pořádně chlupatou atrakci. Právě zde totiž, jako v jediné části Evropy, volně žije druh opice zvaná Makak.

Město je však ideálním místem i pro milovníky nakupování, protože zde platí bezcelní stav a množství kvalitních značek v Andalusii naleznete za mnohem dostupnější cenu.

Na toulkách uličkami určitě natrefíte i na britské podniky, tradiční telefonní budky a výborné anglické jídlo. Než Gibraltar opustíte se ale rozhodně zastavte i na Maurském hradě, projděte se Jeskyní sv. Michala či tunely z 18. století.

MALAGA

Z Gibraltaru se přesuňte do šestého největšího města Španělska, krásné Malagy. Toto historické město je dnes synonymem moderního umění. Nachází se v něm množství výstav, galerií či muzeí, přičemž mezi snad nejznámější patří muzeum malíře Pabla Picassa, místního rodáka.

Malaga je charakteristická i díky hradu Gibralfaro, vyvýšeného královského sídla, ze kterého uvidíte býčí arénu s názvem La Malagueta nebo dominantní katedrálu Nuestra Señora de la Encarnación, ale také pláž Malagueta, kam by měly vést další vaše kroky na trase po Slunečním pobřeží.

Energii si určitě dobijte ve vyhlášené restauraci Balneario Baños del Carmen, ve které naleznete centrum fantastické kuchyně tapas, vynikajícího vína a dalších tradičních jídel regionu a drinku sangria.

Pobřeží Costa del Sol máte na dosah, a proto se vypravte do oblíbené dovolenkové destinace, města Marbella či andaluské vesničky Mijas Pueblo.

GRANADA

Po Malaze rozhodně nevynechejte ani Granadu. Město, jehož nezapomenutelným symbolem a jednou z nejnavštěvovanějších památek celého Španělska je Palác Alhambra a zahrady Generalife.

Mezi další významné památky patří také Albaicín, středověká maurská čtvrť, v jejímž srdci najdete muzeum inkvizice a flamenga. Protože se město Granada rozprostírá na úpatí pohoří Sierra Nevada, což je nejvýše položený horský masiv v celé západní Evropě po Alpách, určitě si jej zamilují také milovníci turistiky.

Odvážnější se mohou rozhodnout vystoupit i na jeho nejvyšší vrchol Mulhacén. Když z něj budete slézat, navštivte Lanjarón, malebnou vesničku, ve které objevíte pět léčivých pramenů, čtyři z nich léčí zevnitř, proto se jich s chutí napijte a v pátém si užijte příjemné prostředí místních lázní.

Kdo však věří v léčivé účinky i něčeho jiného, měl by se poddat degustaci tamních domácích vynikajících vín různých suchých a sladkých odrůd tohoto regionu.

CÓRDOBA

Po kvalitní skleničce vína nasměřujte svou cestu do dalšího okouzlujícího města a tím je Córdoba. Prehistorické místo s bohatou historií, které má více než 320 tisíc obyvatel, v sobě ukrývá různorodost celého světa.

Založili ho Féničané, okupovali ho Římané, Vizigóti a společně v něm pobývali také muslimové, křesťané i židé. Právě proto se dnes ve městě nachází řada památek, které nesmí uniknout vaší pozornosti.

Pokud máte rádi sakrální stavby, navštivte Katedrálu La Mezquita, Kapli San Bartolomé, či palestinské město Medina Al Zahra.

Pokud jste fanoušky světoznámého dobrodružně-fantastického seriálu Hra o trůny, tak musí být vaší další volbou starobylý hrad Almódovar del Rio. Právě v něm se totiž natáčely různé scény, ať už žaláře Casterly Rock, nebo Tyrellova domu v Highgardenu.

Kromě Córdoby se seriál zobrazující násilné mocenské potyčky šlechtických rodin v jejich snažení zmocnit se Železného trůnu a získat moc natáčel v sevillských zahradách Královského paláce Alcazar, Katedrále v Gironě či opevněném komplexu Alcazaba v Alméríi.

V čarokrásné Andalusii toho ale najdete mnohem víc. Nezapomeňte ovšem na to, že vaší konečnou zastávkou bude hlavní město Andalusie, Sevilla. Chcete vidět Tomáše Součka a další hvězdy v barvách West Hamu? Kladiváři sehrají zápas Evropské ligy na hřišti Sevilly, nejúspěšnějšího klubu historie této soutěže, už ve čtvrtek 10. března na slavném Estadio Ramón Stadium.

NABÍDKU VSTUPENEK A ZÁJEZDŮ NA VŠECHNY ZÁPASY EVROPSKÝCH POHÁRŮ NAJDETE ZDE.

Na území Andalusie sehrajeme v neděli 12. června také zápas čtvrtého kola Ligy národů proti horkokrevným Španělům. Oblečte český fotbalový dres, nasaďte šálu a zažijte neopakovatelnou atmosféru zápasu proti hvězdám Barcelony nebo Realu Madrid. Češi, do toho!

KOMPLETNÍ NABÍDKU ZÁJEZDŮ A VSTUPENEK NA ČESKOU REPREZENTACI NAJDETE ZDE.