Slavia i Sparta mohou dál snít o Lize mistrů. Co je čeká?

5 minut čtení

Už příští týden pražská „S“ rozehrají třetí předkolo Ligy mistrů. Slavia do kvalifikace o milionářskou soutěž právě v předposlední fázi vstoupí proti Ferencvárosi Budapešť, Sparta už přešla o kolo dříve přes Rapid Vídeň a nyní ji čeká slavné AS Monako s Cescem Fabregasem. Nejen o tom, ale také soutěže o ceny, tipovačky a další zajímavosti najdete na našich sociálních sítích Facebooku a Instagramu.

Ač Sparta první zápas ve Vídni prohrála 1:2, nakonec se jí podařilo domácí výhrou 2:0 výsledek dvojzápasu kompletně otočit a postupuje dál. Svěřenci trenéra Pavla Vrby měli zejména v první půli jasnou herní převahu, zdobila je aktivita, nasazení, bojovnost. Do dvojzápasu s Monakem už mohou jít Letenští relativně v klidu, protože postupem do třetího předkola si zajistili v případě vypadnutí jistotu základní skupiny Evropské ligy. Navíc jako bonus přilepšili do klubového rozpočtu už nyní 93 miliony korun.

ROSICKÝ PROTI FABREGASOVI

Na první střet sparťanů a knížat dojde v úterý na Letné a dá se předpokládat, že český tým svého soupeře určitě podceňovat nebude. Však se mu také do cesty postavil velký gigant, který hrál ještě v roce 2017 semifinále Ligy mistrů a v posledních letech poslal do světa Kyliana Mbappého, Anthony Martiala či Bernarda Silvu. Sparta může de facto jen překvapit. Její výhodou bude, že už bude mít na rozdíl od Monaka odehráno několik soutěžních utkání, Francouzi zápasem na Letné celou sezonu teprve odstartují. První ligové utkání sehrají mezi evropským dvojzápasem v pátek 6. srpna doma s Nantes.

Bezesporu největším jménem v sestavě současného Monaka je Cesc Fabregas, bývalý spoluhráč a dodnes velký kamarád Tomáše Rosického, kterému byl i u rozlučkového utkání na Letné. Nyní se proti sobě postaví v utkání, kde půjde o mnohem víc! Rosický už v roli sportovního ředitele, Fabregas se na sklonku kariéry ještě pokusí pomoct knížatům do Champions League na trávníku.

Dalšími oporami týmu jsou ruský reprezentant Aleksandr Golovin či útočníci Wissam Ben Yedder a Kevin Volland. Trenérem AS je bývalý vynikající chorvatský fotbalista Niko Kovač.

PROVĚTRÁ PLAVŠIČ SVÉHO BÝVALÉHO SPOLUHRÁČE?

Slavii čeká papírově slabší soupeř díky tomu, že hraje mistrovskou část kvalifikace, ale ani Ferencváros Budapešť není radno podceňovat. Budapešťský tým postoupil ze druhého předkola poté, co ve venkovní odvetě zvítězil ve Vilniusu nad Žalgirisem 3:1. Úvodní zápas doma vyhrál maďarský šampion 2:0. Předtím už maďarský mistr přešel v prvním předkole přes kosovskou Prištinu.

Pokud slávisté proti maďarskému klubu neuspějí, spadnou ještě do play off o postup do Evropské ligy. V tuto chvíli mají na rozdíl od Sparty jistotu základní skupiny „pouze“ Konferenční ligy. Červenobílí ale letos chtějí usilovat o historicky třetí postup do základní skupiny Ligy mistrů.

Ferencváros naposledy nastoupil proti českému soupeři v pohárech v roce 2004, kdy ho v kvalifikaci Ligy mistrů po prodloužení vyřadila Sparta. Aktuálně za „zeleno-bílé“ hraje třeba slovenský reprezentant Róbert Mak. Do základní sestavy Ferencvárose patří také bosenský levý obránce Eldar Čivič, který do Maďarska odešel ze Sparty. Po čase se tak potká tvář v tvář kamarádovi Srdjanu Plavšičovi, se kterým tvořil na Letné nerozlučnou dvojici.

VENKU ZATÍM BEZ DIVÁKŮ

Vzhledem k nařízením, která pro předkola evropských pohárů UEFA nastavila, se hrají zápasy bez hostujících diváků. Na všechny zápasy kvalifikace Ligy mistrů tedy platí, že hostující klub nedostane obvyklých pět procent kapacity stadionu. V Budapešti ani v krásném Monaku se tak čeští zástupci v pohárové Evropě podpory přímo na stadionu nedočkají.

Věříme ale, že v základní skupinách evropských pohárů, kam bychom rádi vypravili naše zájezdy za zážitky, už to možné bude. Zájezdů na světové ligy již ale nabízíme celou řadu, stačí si jen vybrat a využít třeba naši nezávaznou rezervaci.

Buďte s námi i vy u zápasů evropských pohárů nebo elitních fotbalových lig po celé Evropě – Premier League, Serie A, Bundesligy a mnohých dalších. U nás si vybere každý!

NÁŠ TIP: Nenechte si ujít ani novinky v našem FAN shopu.
Potěšte svou fotbalovou duši suvenýry už od 25 korun!

Přejít do FAN shopu