Poprvé v novém: Jak zamávalo zrušení venkovních gólů s nadějemi Sparty?

4 minuty čtení

Jako první z českých týmů do evropských pohárů vstoupila Sparta. V úvodním utkání druhého předkola Ligy mistrů se představila na hřišti Rapidu Vídeň a prohrála 1:2. Jako první z tuzemských celků tak zažívá v praxi nové pravidlo po zrušení výhody venkovního gólu. Nejen o tom, ale také soutěže o ceny, tipovačky a další zajímavosti najdete na našich sociálních sítích Facebooku a Instagramu.

Pokud by ještě loni Sparta zvládla odvetu na Letné, která se hraje ve středu 28. července, a zvítězila 1:0, postupovala by dál. Přestože by byl celkový poměr branek 2:2, radovala by se díky vstřelené brance na hřišti soupeře. To nyní neplatí, a pokud by Sparta vyhrála jakýmkoliv výsledkem o jeden gól, bude následovat prodloužení.

Díky novému systému určitě přibude prodloužení, přibude i penaltových loterií. Až další měsíce ale ukáží, zda je to krok správným směrem.

ZMĚNA PO VÍCE NEŽ 50 LETECH

UEFA zrušila pravidlo venkovních gólů po více než 50 letech. Názory veřejnosti na zrušení tohoto pravidla nejsou úplně jednotné. Dle některých lidí je to krok vpřed, dle jiných to je pomůcka pro silnější kluby. Někdo by bral zrušení pravidla pouze v případě, že dvojzápas dojde do prodloužení.

Zejména tam to bylo hodně nespravedlivé. Však si také představte situaci, kdy nabídne vyrovnaný dvojzápas doma i venku dva výsledky, které nenajdou postupujícího. Po 180 minutách tvrdého boje se jde do prodloužení. V něm dá hostující tým gól a domácí musí dát dva. Proto se vyplácelo pro tento případ začínat každý dvojzápas doma. Tato „nespravedlnost“ nyní odpadá.

Ale proč vlastně ke zrušení tohoto pravidla došlo? Dle statistik, které UEFA zveřejnila, je zcela jasný trend snižování rozdílů mezi počty výher domácích a venkovních mužstev, stejně jako mezi průměrným počtem vstřelených branek doma i venku.

GÓL KREJČÍHO UŽ NEMÁ TAKOVOU CENU

Ve Vídni běžela třetí minuta, když Bořek Dočkal posadil krásný centr na hlavu Ladislava Krejčího mladšího a Sparta vedla. Ještě loni by si tak hned zkraje zápasu mohla odškrtnout po léta jeden z klíčových cílů každého dvojzápasu – dala gól venku. Při rovnosti skóre platil v podstatě za dva. Tato výhoda či nevýhoda se nyní maže.

Sparta si v úterním prvním utkání druhého předkola Ligy mistrů na Rapidu Vídeň prošla různými fázemi, ta konečná je pro ni ovšem mimořádně mučivá. Rakouskému soupeři navzdory zmíněné brzké trefě Ladislava Krejčího mladšího podlehla 1:2.

VÍTĚZSTVÍ JE POVINNOSTÍ

Co je ale podstatné, ať by ještě pravidlo venkovních gólů platilo nebo ne, je jasné, že v odvetě stejně musí zvítězit. Nic zásadního se pro ni tedy nemění a družinu trenéra Pavla Vrby tak čeká hodně práce. Sen o účasti v milionářské soutěži je o kus dál.

Buďte s námi i vy u zápasů evropských pohárů nebo elitních fotbalových lig po celé Evropě – Premier League, Serie A, Bundesligy a mnohých dalších. U nás si vybere každý!

NÁŠ TIP: Nenechte si ujít ani novinky v našem FAN shopu.
Potěšte svou fotbalovou duši suvenýry už od 25 korun!

Přejít do FAN shopu