S Rogerem Federerem a Serenou Williamsovou skončila jedna tenisová éra

3 minuty čtení
Autor: Jakub Vaverka

Nic netrvá věčně. To platí i pro profesionální tenisovou kariéru Rogera Federera a Sereny Williamsové. Oba navždy změnili hru a nyní je můžeme směle označit za žijící legendy. Shodou okolností obě tyto ikony pověsily své tenisové rakety na hřebík v kalendářním roce 2022. Serena se rozloučila během US Open, Roger adresoval veřejnosti otevřený dopis.

Soutěže o ceny a další zajímavosti najdete na našich sociálních sítích Facebooku, Instagramu a na Tik-Toku.

Sympatický Švýcar si postupně získal všechny

Jednou řekl, že až bude muset s tenisem skončit, nebude to pro něj snadné. Loni ta chvíle přišla. Federer vyhrál 82 procent všech zápasů, do kterých nastoupil, což činí 1251 triumfů. Roger si také připsal 103 turnajových titulů, včetně úspěchů na grandslamech – šestkrát ovládnul Australian Open, jednou Roland Garros, osmkrát Wimbledon a pětkrát US Open.

Zdroj: indiatvnews.com

„Když vyhráváte všechno, je to zábava. Ale v těch nejtěžších chvílích mi pomohlo pozitivní myšlení,“
Roger Federer

Patří mezi nejuznávanější a nejúspěšnější tenisty všech dob. Ale nebyla to jen tenis, který dělal Švýcara výjimečným. Fanoušky si získal také z velké části díky tomu, jak vystupoval. Postupem času se z něj stal klidnější hráč i člověk, byl vždy zdvořilý a hodně se věnoval charitě. Nemluvě o tom, že se mu vyhýbaly skandály.

Ikona ženského tenisu

Serena Williamsová je v jistém smyslu Rogerem Federerem ženského tenisu. Získala 73 titulů s bilancí 84,6 % vítězství ve všech zápasech (to je 858 duelů). Na svém kontě má řadu grandslamových titulů, například sedmkrát Australian Open, třikrát Roland Garros, sedmkrát Wimbledon a šestkrát US Open.


Zdroj: theguardian.com

„Nerada prohrávám, a to v čemkoli. Nicméně právě z proher jsem se během své kariéry naučila nejvíce,“ zní jeden z nejlegendárnějších Sereniných citátů.

Federer vstoupil do profesionálního tenisu v roce 1998, Williamsová dokonce o tři roky dříve, v roce 1995. Na nejvyšší úrovni hráli ve čtyřech různých dekádách. Svým stylem, úspěchy a výkony ovlivnili nejednu generaci mladých tenistů, tenistek a fanoušků. Oba jsou legendami, a když ohlásili jejich konec, jedno oko se usmálo a druhé zaplakalo.

Úsměv přišel, protože vzpomínáme na vše, čeho dosáhli, na velké bitvy, které svedli na kurtech, a na mnoho překážek, které překonali. Pláčeme, protože si uvědomujeme, že nic netrvá věčně, končí éra tenisu a sportovní hrdinové jedné éry odcházejí do důchodu.

Kdo je nahradí?

Otázkou je, kdo by mohl tato věčná jména nahradit, nebo lépe řečeno zahájit novou éru světového tenisu. Ať už v Austrálii, v Paříži, v New Yorku nebo na slavném Wimbledonu v Londýně, který patří k největším tahákům roku. Růžky totiž vystrkuje mladá generace.

FIRST MINUTE – využijte úvodní nabídku na legendární Wimbledon (let na 2 noci) od 12 500 Kč!

V žebříčku ATP se nejvíce mluví o dvojici Carlos Alcaraz a Casper Ruud, ale do popředí se dostávají i jména jako Norrie, Hurkacz a Sinner. V ženské kategorii určitě stojí za zmínku perfektní Polka Iga Swiateková, tuniský zázrak Ons Jabeurová a Estonka Anett Kontaveitová. Něco končí, něco jiného začíná, vždyť i Roger a Serena vystřídali ve hře velké legendy.

👉 přečtěte si, jak vypadal náš poslední výlet na Wimbledon 🎾, kde nebyla nouze o jahody a šlehačku a nechybělo ani pětisetové drama.