Zájezd měsíce: Nechyběly jahody se šlehačkou ani pětisetové drama

4 minuty čtení
píše Jakub Kocourek

Ve světě sportu je řada významných akcí s bohatou historii. Žádná z nich však nemá takovou atmosféru jako Wimbledon. To se nám potvrdilo i na Zájezdu měsíce června, kde jsme si užili úvod letošního ročníku nejslavnějšího grandslamu.

Soutěže o ceny a další zajímavosti najdete na našich sociálních sítích Facebooku Instagramu.

Viděli jsme Big Ben, navštívili jsme i královnu

Do Londýna jsme se vydali přímými lety z Košic, Vídně a Prahy. Do britské metropole jsme letěli již tradičně s předstihem, abychom si mohli vychutnat i krásy samotného města, ve kterém je vždy co obdivovat. Během posledního víkendu před startem grandslamu jsme viděli množství atrakcí, které Londýn nabízí, například Big Ben, Piccadilly Circus, Trafalgar Square, ale také „královský“ Buckinghamský palác. Ujít jsme si nenechali ani vyhledávanou Horse Guard Parade.

Ke vstupenkám se dostanete až na místě

V pondělí nás čekalo brzké ranní vstávání a následný krátký přesun metrem do samotného Wimbledonu, přesněji do legendárního areálu All England Lawn Tennis Clubu. Po příjezdu jsme se postavili do řady, tzn. queue, ve které měl každý přiděleno své pořadové číslo, díky kterému se nakonec dostal do samotného areálu.

Vedle čekání v řadě si každý krátil čas po svém. Občas to před vstupem do areálu připomínalo piknik. Lidé seděli na trávě, jedli, povídali si nebo si našli jinou společnou aktivitu. Nenašel se však nikdo, komu by takové čekání překáželo natolik, že by způsobil jakýkoli rozruch.

Přesto je Wimbledon jednou z největších sportovních událostí, na kterou se v jeden moment snaží dostat desítky tisíc návštěvníků.

Neochutnat jahody se šlehačkou by byl hřích

Vstupenky jsme si nakonec bez problémů zakoupili a mohli jsme si vychutnat program úvodního hracího dne nejslavnějšího tenisového grandslamu. Snad nejvíce nás zaujalo pětisetové drama z kurtu číslo 1, kde mladý Španěl Carlos Alcaraz zdolal Němce Jana-Lennarda Struffa.

Okamžitě po vstupu nás prostory All England Clubu ohromily. A to jak svojí velikostí, tak pompézností. Historií a tradicí to tady jednoduše dýchá na každém kroku. Neochutnat legendární místní jahody se šlehačkou by se dalo lze považovat až za hřích, a tak jsme neodolali ani my.

Wimbledon není jen o sportu

Kromě několika tenisových duelů jsme si poseděli i na legendárním Henman Hill a viděli i výsledkovou tabuli, kterou zde stále, v souladu s tradicí, ručně doplňují po každém odehraném duelu.

Co by to bylo za návštěvu Anglie, kdybychom nezažili i tradiční místní počasí. S krátkou průtrží mračen jsme si však poradili jak my, tak opět důslední organizátoři.

Úterý jsme začali další částí obhlídky Londýna, kde jsme si prohlédli například známou Katedrálu sv. Pavla. Následně jsme se už plni skvělých dojmů a nezapomenutelných zážitků s Londýnem rozloučili.

Organizace Wimbledonu nám opět ukázala, že pro Brity tato akce není jen sportovní záležitostí, ale má až společenský význam.

Doporučujeme: