Penaltový hrdina i smolař, rekordman i psanec. To je Kepa Arrizabalaga

4 minuty čtení

Podívej, tati, támhle padá hvězda! Ne, synku, to jen letí míč po penaltě Kepy. Takový vtip a jemu podobné jste zřejmě po nedělním finále Carabao Cupu mezi Liverpoolem a Chelsea na sociálních sítích zaznamenali několik.

Soutěže o ceny a další zajímavosti najdete na našich sociálních sítích Facebooku Instagramu.

Sága zvaná „Kepa Arrizabala a penalty“ totiž napsala další díl. Běžela poslední minuta prodloužení finálového zápasu, trenér Chelsea Thomas Tuchel stahuje bezchybného Edouarda Mendyho a posílá mezi tři tyče španělského gólmana.

Proč to dělá? Mohlo kdekoho napadnout. Zasvěcení však vědí, že německý kouč pro to měl své důvody. A pádné.

SUPERPOHÁR KLAPL. VÍTE, ŽE KEPA PŘEKONAL ČECHA?

Stačí se ohlédnout do nedávné minulosti. Naprosto stejný tah předvedl v srpnu loňského roku před penaltovým rozstřelem Superpoháru UEFA mezi Chelsea, jakožto vítězem Ligy mistrů, a Villarrealem jako vítězem Evropské ligy. Tah to byl dokonalý. Kepa čapl dvě penalty a Blues mohli slavit.

Nebylo to nic spontánního, byli jsme na to dobře připraveni. Měli jsme statistiky, že Kepa je na chytání penalt jeden z nejlepších. S hráči jsme o tom mluvili, že tato situace během vyřazovacích zápasů může nastat,“ vysvětloval tehdy Tuchel.

Juventus stadión

Tuchel byl za génia, Kepa za hrdinu. Chcete další argumenty k tomu, proč udělal Tuchel logické střídání i ve finále ligového poháru proti Liverpoolu? Sedmadvacetiletý brankář do té doby pustil v pěti zápasech ligového poháru jen dvě branky. A navíc v něm měl za sebou dva vítězné penaltové rozstřely – nejprve proti Aston Ville, pak proti Southhamptonu. Proti „Villans“ se dvěma zákroky zapsal do historie Chelsea. Byl to totiž jeho šestý a následně sedmý zákrok v penaltovém rozstřelu, čímž překonal Petra Čecha, jenž jich nasbíral za svou bohatou kariéru v dresu londýnského celku dohromady šest. Další dva pak Kepa přidal proti Southamptonu.

Zpátky do penalt ve finále proti Liverpoolu. Kepa tentokrát roli ověřeného ničitele penaltových exekutorů nepotvrdil. Míči nezabránil v cestě do sítě ani jednou, ani když na něj střílel gólman soupeře Caominhin Kelleher. V jedenácté sérii musel Kepa odpovědět sám, ale míč napálil vysoko nad břevno.

Ne, až do vesmíru, jak napovídá začátek textu, to vážně nebylo. Svědčí o tom i fakt, že si míč po jeho střele odnesl domů jeden z fanoušků Liverpoolu jako cenný suvenýr.

NERESPEKTOVÁNÍ SARRIHO? KEPA SE CÍTIL NEPOCHOPENÝ

Rázem byl z Kepy smolař. Možná mu hlavou proběhlo i tři roky staré finále ligového poháru proti Manchesteru City. V něm sice lapil pokus Leroye Saného, jeho protějšek Ederson byl ale také jednou úspěšný (proti Jorginhovi) a proti Davidu Luízovi mu pomohla levá tyč.

Jistě si však dobře vzpomínáte, že víc se po tomto utkání mluvilo o tom, jak Kepa neuposlechl kouče Maurizia Sarriho, který ho chtěl po půl hodině hry vystřídat. Zdálo se totiž, že španělský gólman má zdravotní trable. Když ale viděl, že se na plac chystá jeho kolega Willy Caballero, okamžitě začal gestikulovat, že střídání určitě není potřeba. Sarri zuřil.

Kepa byl za psance, na Sarriho se snášely posměšky, že nemá respekt. Kepa se pak ke všemu vracel ve své „zpovědi“ pro The Players Tribune. „Snažil jsem se naznačit, že jsem v pořádku, že nejsem zraněný. Ale byli jsme ve Wembley před více než 80 tisíc lidmi, takže mi Sarri samozřejmě nerozuměl. Naštěstí je to nyní jen anekdota z minulosti. S Mauriziem mám stále fantastický vztah. A příště v podobné situaci budu vědět, co mám dělat,“ uvedl v kapitole s názvem „Je načase mě poznat“.

Ledy se dávno uklidnily, a to dokonce i po teprve čerstvém finále s Liverpoolem. Už ve středu totiž dostal důvěru v osmifinále FA Cupu na hřišti Lutonu. A i když dvakrát inkasoval, Chelsea postoupila po výhře 3:2 dál.

PO KEPOVI POŠILHÁVÁ NEWCASTLE

Přesto bude zajímavé Kepovu budoucnost v Chelsea sledovat. S cenovkou 71 milionů liber jde stále o nejdražšího brankáře světa. Právě za takovou sumu ho Londýňané v roce 2018 kupovali z Athletica Bilbao jako náhradu za Thibauta Courtoise. Jak je ale dobře známo, roli gólmanské jedničky Blues už několik měsíců jasně drží Senegalec Edouard Mendy.

V Anglii se začalo mluvit o tom, že by si ho rád pořídil Newcastle, který díky velkým finančním možnostem bude chtít vyrůst ve velkoklub. Chelsea si však svého náhradníka považuje na 50 milionů liber. Je jasné, že její zástupci budou chtít ze sumy, kterou za něj před čtyřmi lety dali, dostat co největší porci zpět.

Juventus stadión

Ať už s Kepou, nebo bez něj, Chelsea – stejně jako celou Premier League – je radost sledovat. A nejlépe naživo! Vždyť stále má punc nejlepší fotbalové ligy světa.

Ba co víc, po covidových lapáliích je Londýn snad to nejlepší místo na splnění si svého fotbalového snu. Vyberte si z této nabídky a udělejte si nezávaznou rezervaci. Naši prodejci vás poté obratem osloví a doladí s vámi veškeré požadavky a zodpoví otázky. Tato služba je od nás nezávazná a zcela zdarma.