Navštivte Wimbledon. Místo, kde se tvoří tenisová historie

4 minuty čtení
Autor: Martin Ferianec

Téměř každý sport má ve svém kalendáři událost, která se vymyká zavedeným standardům. Událost, o kterou sportovci nestojí především kvůli nějakým bodům nebo prize money. Ani sportovní nadšenci nemají za jediný cíl vidět co nejdokonalejší sportovní výkon. Výjimečnost turnaje přitahuje obě strany nejvíce. Být u toho a zažít všechno to šílenství na vlastní kůži. V tenise je takovou událostí turnaj ve Wimbledonu.

Soutěže o ceny a další zajímavosti najdete na našich sociálních sítích Facebooku, Instagramu a na Tik-Toku.

Třetí grandslam sezony se koná na začátku července v All England Lawn Tennis & Croquet Clubu v jihozápadním Londýně.

Ideální příležitost spojit příjemné s ještě příjemnějším. Prohlédněte si město na Temži a zúčastněte se nejtradičnější tenisové akce na světě. A ideální je také vyrazit ve dvou. Slovní spojení „kamarád do deště“ může v kombinaci s ostrovními vrtochy počasí získat zcela nový rozměr. Ruku na srdce, kdo by neměl v širším okruhu svých známých v anglickém hlavním městě alespoň jednoho pracujícího krajana, se kterým by se rád podělil o pár piv. Každopádně správný fanoušek neodolá, protože Wimbledon je nejlepší!

zdroj: trip.com

Nejstarší

První turnaj se hrál v roce 1877 na Worple Road, kde klub původně sídlil. První finále se i tehdy hrálo před dvěma stovkami platících diváků. Teprve zvýšený zájem donutil klub přestěhovat se na současné místo. Nejstarší turnaj musel logicky projít největšími změnami ze všech. Traduje se, že v prvních letech plnil roli sekaček na trávu dobytek, což mělo za následek úklid přírodního hnoje každé ráno před zápasy. Dnes nemyslitelné, přesto se Wimbledon snaží tradice neopouštět.

Zdroj: slazengerheritage.com/foto: J. Parmley Paret – finále štvorhy v roku 1897

Nejtradičnější

Právě tradice dodává turnaji auru jedinečnosti. Britové se jich neradi vzdávají. Wimbledon je přece jen jeden. Například dress code se týká nejen hráčů, ale i personálu. Od volné neděle bylo upuštěno pouze, když se extrémně nestíhalo (třeba kvůli počasí). Stalo se to čtyřikrát v jeho 140 let dlouhé historii. Některé diváky může nejvíce potěšit tradice tenisu bez reklam. Svou nepřehlédnutelnou roli mají i podavači míčků, přítomní jsou také příslušníci vojenské služby.

🎾 Přečtěte si reportáž z loňského roku: Ve Wimbledonu nebyla nouze o jahody a šlehačku ani o pětisetové drama

Zdroj: tennis365.com – příprava podavačů míčků

Nejvíce specifik 

Tráva není specialitou jen v Nizozemsku. V All England Clubu si ji užívají všichni hráči, samozřejmě na tenis. Na specifickém povrchu se obvykle hraje zhruba 5 týdnů v roce. Na několik týdnů dává možnost vystřelit úzké skupině hráčů, jejichž doménou je podání. Specifická je i délka zápasů. Wimbledon se brání jejich zkracování a žádná seniorská kategorie nezná tiebreak v rozhodujícím setu. Proto i vy můžete být svědky jednoho z nekonečných zápasů přepisujících historii.

Nejprestižnější

Sedět na tribuně s hvězdami filmového plátna, sportovními celebritami nebo politickou elitou se nepodaří jen tak někomu. I s trochou štěstí je možné být v blízkosti britské královské rodiny. Všichni se pochopitelně vidíme v hledišti, ale byl by hřích vidět z Londýna jen hotel a kurty. Stačí jen pár hodin, abyste na vlastní oči viděli Big Ben, Parlament nebo Tower Bridge. Zkontrolovat můžete nového krále Karla III. v Buckinghamském paláci nebo vzít svou druhou polovičku na nákupy na Oxford Street.

Nezbývá než si užívat, že jste součástí něčeho výjimečného. Atmosféru můžete umocnit jahodami se šlehačkou. Kupte si magnetky nebo si prohlédněte muzeum a vyberte si nejatraktivnější zápas z nabídky nebo zkuste Henmanův kopec, přejmenovaný na Murray mound.

Alternativním volným programem k londýnským památkám je fotbal. Ačkoli se v našem termínu liga nehraje, k vidění je mimo jiné jeden z nejstarších fotbalových stánků Fulhamu Craven Cottage. Na druhém konci města jsou moderní a krásné stadiony Arsenalu (Emirates Stadium) a Tottenhamu (Tottenham Hotspur Stadium). Takto bychom mohli pokračovat dál a dál.

Wimbledon (letecky na 2 noci) od 12 500 Kč
Wimbledon (letecky na 3 noci) od 14 900 Kč

Darujte svým blízkým zážitek.
Všechny nabídky včetně dárkového poukazu najdete ZDE