MS v Kataru 2022: Supermoderní stadiony, čtyři hrací časy denně a finále před Vánoci

4 minuty čtení

Spoustu novinek přinese nadcházející světový šampionát, který se uskuteční na konci roku 2022 v Kataru. Pojďme si přiblížit, co všechno nás na svátku světového fotbalu čeká.

Soutěže o ceny a další zajímavosti najdete na našich sociálních sítích Facebooku Instagramu.

SUPERMODERNÍ STADIONY, TŘI V HLAVNÍM MĚSTĚ

O pořadatelství se ucházelo pět kandidátů, Katar ve volbě porazil USA, Jižní Koreu, Japonsko a Austrálii. V Kataru se bude konat první světový šampionát v arabské zemi a zároveň první šampionát, který se odehraje mimo tradiční termín mezi červnem a červencem. Kvůli vysokým teplotám, které v Kataru panují v letních měsících, se turnaj odehraje mezi listopadem a prosincem.

Mistrovství světa je pokaždé svátkem nejen pro výkony hráčů na hřišti, ale zejména pro atmosféru, kterou vytvářejí fanoušci po celou dobu šampionátu. Jak na stadionu, tak v ulicích či ve FAN zonách se scházejí fanoušci z celého světa a užívají si fotbalový svátek.

Přestože Katar rozhodně nepatří mezi tradiční fotbalové země, pořadatelé se snaží, aby si fanoušci i na jejich půdě užili nezapomenutelný zážitek. Tvoří proto stadiony, které vypadají téměř jako z budoucnosti.

Katar bude hostit 65 zápasů, které rozprostře po osmi stadionech. Kapacity stadionů se pohybují od 40 až po 80 tisíc míst v hledišti. Tři stadiony se nacházejí v hlavním městě Kataru – Dohá. Hned sedm stadionů bylo postaveno v letech 2019–2021. Pouze Khalifa Stadium v Dohá byl otevřen „už“ v roce 1976.

KAŽDODENNÍ NÁLOŽ SVĚTOVÉHO FOTBALU

Celkem 32 kvalifikovaných celků se rozdělí do osmi skupin po čtyřech. Podle žebříčku FIFA budou týmy rozděleny do košů, takže by na sebe ve skupině neměli narazit největší favorité. Tím může zamíchat jen hostitelská země. S Katarem totiž bude nakládáno jako s nejvýše postavenými, ačkoliv mu v žebříčku patří 51. místo. Do druhého koše se tak jeden z elitních týmů přesune právě na úkor Kataru.

Hraje se vždy ve čtyřech různých časech. Středoevropan může zapínat televizi v 11 hodin dopoledne, dále ve 14, 17 a v 19 hodin. Sportovní nadšenci se tak mohou těšit na pořádnou dávku fotbalu každý den. Skupinová fáze skončí 2. prosince a play off začne hned o den později. Postupují do něj dva nejlepší z každé skupiny.

Osmifinále se nijak nelosuje, je dopředu určeno, kdo z jaké skupiny se utká s kým. Následovat bude klasický pavouk a mistry světa za rok 2022 budeme znát pár dní před Vánoci – finále se hraje 18. prosince.

POSLEDNÍ MISTROVSTVÍ SVĚTA OPANOVALI FRANCOUZI

Poslední světový šampionát se hrál roku 2018 v Rusku a mistry světa se stali Francouzi, kteří ve finále porazili Chorvatsko 4:2 v základní hrací době. Bronz vybojovali Belgičané po výhře nad Anglií. Žádný z těchto týmů nebude chybět ani v Kataru.

Nejlepším střelcem se tehdy stal se šesti góly Harry Kane z Anglie, nejlepším hráčem byl vyhlášen Luka Modrič z Chorvatska, který následně získal za daný rok – zejména právě díky famózním výkonům v Rusku – Zlatý míč. Šlo o první vítězství hráče z kterékoli země bývalé Jugoslávie.

ČR NA ŠAMPIONÁTU? NAPOSLEDY V ROCE 2006

Pro naši reprezentaci je cesta na světové šampionáty od rozdělení federace tak trochu zakletá.

Zatímco na EURO se opakovaně probojovat dokážeme, mezi světovou elitou jsme byli naposledy v Německu 2006. Tehdy parta kolem Rosického, Nedvěda nebo Kollera začala vítězstvím 3:0 nad USA (Rosický 2, Koller), ale následovaly porážky s Ghanou a Itálií a pouť německým mistrovstvím pro nás skončila už v základní skupině.

Cesta do Kataru 2022 vede přes baráž, v níž zavítáme 24. března 2022 do Švédska. A pokud by se nám podařilo u Seveřanů uspět, utkáme se už o jednu místenku v Kataru s vítězem zápasu Rusko – Polsko. Obě měření sil se hrají pouze na jeden zápas.

DOPORUČUJEME ZÁJEZDY DO ŠVÉDSKA: