Je Arsenal zpátky? Na brány Ligy mistrů klepe poprvé od roku 2017

3 minuty čtení

Forma Arsenalu jde v posledních měsících nahoru a chce konečně skončit zpět minimálně na „svém“ čtvrtém místě. V cestě za návratem do Ligy mistrů táhnou Artetovu družinu hlavně mladíci Bukayo Saka, Martin Ødegaard nebo Emile Smith-Rowe. Kde se tento projekt může zastavit?

Soutěže o ceny a další zajímavosti najdete na našich sociálních sítích Facebooku Instagramu.

Fanoušci Arsenalu prožívali léta agónie. Poprvé od konce legendárního Arsene Wengera ale momentálně mohou cítit, že se klub ubírá nějakým směrem. Zbavil se problémových hráčů v čele s Aubameyangem, Guendouzim či Özilem, nebo těch, jejichž kvalita zkrátka neodpovídala ambicím klubu. A že jich bylo, když Arteta klub přebíral – Mustafi, Sokratis, Kolašinač, Bellerin a mnozí další…

Zlom přišel už během zimy 2021, kdy Mikael Arteta upustil od rozestavení 3-4-3 a vrátil se k tradičnějšímu 4-2-3-1. Kanonýři se hned začali nenápadně zvedat a v tabulce druhé poloviny loňského ročníku Premier League už nasbírali třetí nejvyšší počet bodů – hned za Manchesterem City a Liverpoolem, dvěma hegemony současného anglického fotbalu.

Začátek nového ročníku však zase vypadal hrůzostrašně – 0:2 na Brentfordu, 0:2 doma s Chelsea a 0:5 na Manchesteru City. Po třech kolech skóre 0:9, žádný bod a poslední místo v tabulce… Fanoušci Arsenalu zase spadli do letargie. Zejména defenzíva se ale zvedla po zapracování brankáře Ramsdalea, stopera Whitea nebo pravého beka Tomiyasua. A rázem vidíme Arsenal, který se vyhýbá zbytečným ztrátám a nenápadně proplul až na místa zaručující účast v Lize mistrů pro příští sezonu.

Pokud Arsenal skutečně dotáhne sezonu do TOP4, bude to jistě příjemné překvapení. V současné konkurenci Premier League to rozhodně není jen tak. Manchester City s Liverpoolem mají místo v nejlepší čtyřce pod Guardiolou a Kloppem asi předplaceno, United před sezonou přivedli Varaneho a hlavně Cristiana Ronalda, Chelsea zase Lukaka a severolondýnský rival Tottenham sáhl v průběhu sezony po trenérovi, který není zvyklý prohrávat – Antonio Contem. Přesto je na první pohled „skromnější“ Arsenal velmi reálně ve hře.

VĚDĚLI JSTE, ŽE…

  • V Champions League, o kterou se letos pokouší, byl Arsenal naposledy v sezoně 2016–17. Tehdy vyhrál skupinu A před Paris St. Germain (2:2 a 1:1), Basilejí (2:0 a 4:1) a Ludogorcem Razgrad (6:0 a 3:2). V osmifinále ale severolondýnský klub schytal dva debakly od Bayernu Mnichov (1:5 a 1:5) a tím putování Arsenalu Ligou mistrů na několik let skončilo.
  • Historicky nejlepším střelcem Arsenalu v Premier League je Thierry Henry, který nasázel za Kanonýry 175 ligových branek. Této historické tabulce vládce Alan Shearer s 260 góly.
  • Arsenal byl založen v roce 1886 ve Woolwichi. V roce 1893 (mimochodem, rok založení Sparty Praha) se stal prvním klubem z jižní Anglie, jenž se připojil k tehdejší fotbalové lize. V roce 1913 se klub přesunul na sever Londýna, na Highbury. Na současném Emirates Stadium sídlí od roku 2006, v nedalekém Highbury vznikl park s kancelářemi.

ZE ZÁJEZDŮ DO LONDÝNA DOPORUČUJEME:

Co myslíte, dotáhne Arsenal letošní sezonu až k návratu do Ligy mistrů? Buďte u toho s námi, důvodů, proč nyní vyrazit právě do Londýna, je hned několik – čtěte v našem BLOGU. Závěr sezony nabídne spoustu zajímavých zápasů – kompletní nabídka zájezdů. Konkrétně z Londýna doporučujeme: