Itálie začíná být mlsná. Větší šance na triumf v LM tu dlouho nebyla!

4 minuty čtení 

Dlouho byl italský fotbal tlačen do pozadí. Z jedné nejlepších lig světa, kde válel Ibrahimovič, Pirlo, Adriano nebo Ševčenko, se stala liga jednoho týmu. Nadvláda Juventusu ale byla přerušena a Itálie nabízí hned několik zajímavých celků. Odráží se to i v Lize mistrů.

Soutěže o ceny a další zajímavosti najdete na našich sociálních sítích Facebooku, Instagramu a na Tik-Toku.

POSTUP INTERU – A JE TO!

Stačí maličkost, aby byla v Itálii velká sláva. Pokud Inter Milán dokáže postoupit ve čtvrtfinále Ligy mistrů přes Benficu, bude jasné, že ve finále bude zástupce italské kopané. V pavouku je totiž dvojice Neapol – AC Milán. Pokud by tedy Inter postoupil, mohlo by dojít na třaskavý boj mezi suverénem zpod Vesuvu nebo na legendární derby.

Přečtěte si:
Ti teda měli odvahu! Kdo přešel mezi milánskými kluby?
Nejlegendárnější fotbalová fotka! Jaký za ní stojí příběh?

Jde o opravdu výrazné oživení. Posledním týmem z Itálie, který byl v soutěži takto daleko, byla Atalanta Bergamo. A to je ještě třeba brát v potaz, že šlo o ročník ovlivněný koronavirem a zápasy vyřazovací části se hrály v Lisabonu.

Ještě před tím v roce 2018 AS Řím v semifinále, kde podlehl Liverpoolu. Ale jinak? Čistě Juventus. A ani ten nezažíval podařené sezony. Důkazem budiž loni ostudné vypadnutí s Villarealem.

Co se milánských klubů týče, je to ještě horší. AC Milán je sice ve čtvrtfinále, ale v minulé sezoně skončil poslední ve skupině a předtím? Dlouho nic. Naposledy v ročníku 2013/14 osmifinále.

Inter je na tom o něco lépe, nicméně v posledních letech byl opravdu spíše jen účastníkem. Ve většině případů z toho byl smutný konec ve skupině. Letošní ročník Ligy mistrů je tak opravdu výrazným oživením a hlavně obřím povzbuzením pro celý italský fotbal.

ITÁLIE BAVÍ

V poslední době se ale situace začíná obracet obecně. Italské týmy baví, zvedá se popularita jejich ligy a jsou vidět i v Evropě.

Například již zmiňovaná Atalanta udělala obří krok dopředu a z ničeho nic se přidala ke špičce italské ligy a účastníkem evropských pohárů.

AS Řím? To je José Mourinho a tým nabitý hvězdami. Smalling, Dybala, Wijnaldum, Patricio, Pellegrini či Abraham, to jsou všechno jména širší evropské špičky. Byla to právě Mourinhova smečka, která loni vyhrála premiérový ročník Konferenční ligy.

Milánské kluby si v minulých letech vzájemně předaly titul, jejich vzestup těší nejednoho fanouška. Vždyť tyto týmy se dlouho trápily, přičemž patří mezi ty nejlegendárnější.

Velmi zajímavě se jeví i Lazio. To se snaží dostat do Ligy mistrů a vypadá to, že se mu to pod vedením někdejšího kouče Chelsea Maurizia Sarriho podaří. Status legendy si upevňuje střelec Ciro Immobile, nicméně dobrou posilou je i veterán Pedro, stálicí pak vysoký záložník Sergej Milinkovič-Savič.

A Neapol? To je kapitola sama pro sebe. Pod Vesuvem si sedlo vše, jak mělo. Titul už je v podstatě v jejích rukách. Ďábelské duo Osimhen a Kvaracchelija ale kouká ještě po něčem. Třpytí se to a má to velké uši. Cesta k tomu by mohla vést ryze italskou cestou.

DOPORUČUJEME:

👉 Inter Milán – Lazio Řím (letecky) 
👉 Liga mistrů: Inter Milán – Benfica (letecky)