Nejlegendárnější fotbalová fotka! Jaký za ní stojí příběh?

3 minuty čtení
píše David Zlomek

Jen těžko byste hledali legendárnější fotbalovou fotku. Fotku, ve které se kloubí emoce fanoušků, pyrotechnika na krásném stadionu, dva skvělí hráči a férovost fotbalu. Fotograf, který dokázal zachytit tento moment, se stal nesmrtelným. Jaký příběh ale za touto fotografií stojí?

Soutěže o ceny a další zajímavosti najdete na našich sociálních sítích Facebooku Instagramu.

Psal se 12. duben 2005 a AC Milán se v odvetě čtvrtfinále Ligy mistrů utkal s úhlavním nepřítelem Interem. Oba kluby sdílejí historický stadion, ale Rossoneri byli toho večera jako hosté. V kapse měli dvougólový náskok z prvního zápasu.

Andrij Ševčenko v prvním poločase zvýšil náskok Milána, čímž způsobil, že Inter bude muset vstřelit čtyři góly, aby zvrátil deficit.

Přibližně dvacet minut před koncem zápasu se Interu podařilo snížit zásluhou Estebana Cambiassa, jenže poté byl vyloučen útočník Julio Cruz, kterému byl neprávem odpískán faul na milánského brankáře Didu. Fanoušci Interu, kteří už byli z výsledku frustrovaní, následně vybouchli.

Na hřiště byly házeny světlice a další věci. Když se rozhořely, stoupaly chuchvalce dýmu a San Siro dostalo pekelně červený nádech. Jedna z hozených světlic zasáhla Didu do ramene a jen těsně minula Brazilcovu hlavu.

V šoku zůstal ležet na hřišti a potřeboval lékařské ošetření. Zápas byl nakonec po dvacetiminutovém zdržení a krátkém pokusu o obnovení hry přerušen úplně.

V bouřlivé atmosféře, která se na stadionu odehrávala, stáli Materazzi a Rui Costa blízko sebe ve středovém kruhu a přihlíželi všemu, co se děje. Série fotografií zachytila dvojici v popředí, přičemž kouř a světlice děsivě zahalovaly tribuny a pohlcovaly hřiště.

Jeden s rukama v bok a druhý se založenýma rukama, v jedné fázi se Materazzi dokonce naklonil a položil Costovi ruku na rameno. Rivalita jako by šla stranou.

Po přerušení zápasu byl AC přiznán kontumační výsledek 3:0, zatímco Inter byl za násilnosti a nepokoje fanoušků potrestán UEFA a bylo mu nařízeno odehrát příští domácí evropský zápas za zavřenými dveřmi.

I tento příběh dokazuje, jak je Derby della Madonnina výjimečný zápas. Díky našemu autobusovému zájezdu ho můžete zažít na vlastní kůži! A pokud vás z Itálie láká něco jiného, mrkněte na naši nabídku zájezdů, kde si určitě vyberete!

DOPORUČUJEME:

👉 LAST MINUTE: Inter Milán AC Milán (autobusem)
👉 Udinese – AC Milán, Inter Milán – Juventus (autobusem)

Vyberte si z kompletní nabídky zájezdů na Serii A ZDE.