Historie světových šampionátů: Španělsko (1982) a Mexiko (1986)

7 minut čtení
Autor: Ladislav Harsányi

Omilostněný Paolo Rossi vykopal na MS 1982 Italům titul mistrů světa. Byl to první šampionát za účasti 24 týmů. Ve znamení mexických vln a argentinského virtuóza Diega Maradony se neslo mistrovství světa ve fotbale v roce 1986.

Soutěže o ceny a další zajímavosti najdete na našich sociálních sítích Facebooku Instagramu.

Španělsko 1982

Netuctový (půltuctový) Rossi

Kanonýr Paolo Rossi, kterého po omilostnění – odpykal si rok trestu za ovlivňování zápasů – vzal na milost trenér Enzo Bearzot, se zasloužil o triumf squadry azzurra pod španělským sluncem. Po pozvolném začátku – remízy ve skupině s Polskem, Peru i Kamerunem – se Italové rozehráli a na cestě do finále porazili Argentinu, Brazílii i Polsko. To už nabral pořádnou střeleckou fazonu Rossi. Proti Brazílii napodobil Jozefa Adamce, vstřelil jí hattrick a dvěma góly v semifinále sestřelil i Poláky. Byl to on, kdo svým šestým gólem na turnaji otevřel finálové skóre proti Německu, v němž Italové triumfovali 3:1.

Němci si během turnaje vícekrát vysloužili nesympatie publika. Nejprve za zinscenovaný výsledek 1:0 s Rakouskem, který oběma týmům zajišťoval postup ze skupiny na úkor Alžírska, když africká země dříve Němce senzačně zdolala 2:1. Další incident se odehrál v jinak skvělém semifinále proti Francii (3:3 po prodloužení, na penalty 5:4 vyhráli Němci). V něm brankář Harald Schumacher bezohledně složil obránce Patricka Battistona, vybil mu několik zubů a ze hřiště Francouze odvezli v bezvědomí. Brankář nedostal ani žlutou kartu. Francouzi tehdy měli famózní záložní řadu Michel Platini – Jean Tigana – Alain Giresse.

Zdroj: Goal.com/foto: Getty Images – Patrick Battiston odnášen na nosítkách po likvidačním zákroku Haralda Schumachera

Nejkrásnější fotbal hrála Brazílie se „třemi králi“ Sócratesem, Zicem a Falcaem. Ve čtvrtfinálové skupině si poradila s Argentinci, když v jejím dresu debutant na MS Diego Maradona nedohrál pro vyloučení, ale poté následovala prohra s Itálií 2:3. Bronzovou příčku z předchozího MS uhájili Poláci v čele se čtyřbrankovým Zbigniewem Boniekem.

Na šampionátu konečně i Československo a Christov

Po dvanácti letech cestovala na šampionát československá reprezentace, která postupovala ze druhé příčky kvalifikační skupiny. Trenér Jozef Vengloš nominoval také šest Slováků (Jozef Barmoš, Ján Kozák, Stanislav Seman, Ladislav Jurkemik, Jozef Kukučka, Marián Masný).

„V mužstvu byla cítit jakási přesycenost z fotbalu a hlad po něm nepřišel ani po příjezdu do Španělska. Možná už se něco narušilo doma, byly spory kolem nominace. My hráči jsme to sice až tak nepociťovali, ale sportovní forma, zájem o míč poklesli a než jsme to ze sebe setřásli, šampionát pro nás skončil.“
Jozef Barmoš, hráč Československa na turnaji

Rozjezd byl špatný – remíza 1:1 s outsiderem Kuvajtem po vedoucím gólu Antonína Panenky. Následovala prohra se silnými Angličany 0:2, když první gól padl po kiksu brankáře Semana a druhý po vlastním gólu Barmoše. Proti Francouzům se mužstvo zmobilizovalo. Na Sixův gól ze 67. minuty stihl Panenka z jedenáctky odpovědět v 85. minutě a Bičovského střelu Amoros v poslední minutě vyhlavičkoval z brankové čáry! Výsledek 1:1 na postup bohužel nestačil.

Na MS si zapískal i „zamával“ také slovenský rozhodčí Vojtech Christov. FIFA mu svěřila otevírací zápas Belgie – Argentina, ve finále asistoval na čáře.

📽️ VIDEO (Itálie – Německo): https://www.youtube.com/watch?v=Tv4SDyOBB9E

Zdroj: sportreviews.com – Paolo Rossi po gólu do sítě Německa

Itálie – Německo 3:1 (0:0), góly: 57. Rossi, 69. Tardelli, 81. Altobelli – 83. Breitner.
Hrálo se na Santiago Bernabeu v Madridu před 77 260 diváky, rozhodoval Cesar Coelho (Brazílie)
Sestava mistrů světa: Zoff – G. Bergomi, Gentile, Scirea, Cabrini, Collovati – Oriali – Conti, Tardelli, Graziani (7. Altobelli, 89. Causio) – Rossi.

Zajímavosti turnaje

  • severoirský útočník Norman Whiteside vzal Pelému jeden „věčný rekord“, když do zápasu MS nastoupil ve věku 17 let a 41 dní, čímž ho překonal (MS 1958) o 216 dní
  • italský brankář Dino Zoff je nejstarším fotbalistou v historii MS, který se stal světovým šampionem – ve věku 40 let a 133 dní
  • Maďarsko vyhrálo ve skupinové fázi nad Salvadorem 10:1, což je jediný dvouciferný výsledek v historii šampionátů
  • za stavu 1:3 s Francií bratr kuvajtského emira a šéf Kuvajtské fotbalové asociace vehementně protestoval proti dalšímu gólu, když před ním hráči Kuvajtu přestali hrát, protože slyšeli hvizd (ten zazněl z hlediště). Na chvíli stáhl tým z trávníku a sovětský rozhodčí Stupar nakonec gól neuznal. Přesto Francouzi stejně vyhráli 4:1
  • Ital Antonio Cabrini byl prvním hráčem, který ve finále MS zahodil penaltu

Mexiko 1986

V hlavní roli Diego Maradona

Boží ruka a slalom 20. století. Nepochybně dva nejpamátnější momenty nejen tohoto šampionátu. Oba se udály ve stejném zápase, ve čtvrtfinále mezi Argentinou a Anglií. Hlavní role připadla v obou gólech, při prvním i herecká, Diegu Maradonovi.

V souboji o Falklandy si fenomenální Argentinec v 51. minutě gólový zásah rukou tak perfektně zakryl, že mu to tuniský rozhodčí Bin Nasser snědl i s „navijákem“.

„Pokud to byla ruka, tak potom Boží.“
Diego Maradona o svém slavném gólu

Zdroj: Goal.com/foto: Getty – Boží ruka Maradony

Jeho druhý gól však byl z kategorie těch nejvýstavnějších ve fotbalové historii, když se sólem z vlastní poloviny předribloval a prokličkoval přes půltucet soupeřových hráčů a zavěsil. Po výsledku 2:1 posunul svůj tým do semifinále, kde dalšími dvěma góly do sítě Belgie vykopal pro Argentinu finále. V něm ho sice němečtí hráči paralyzovali, ale Jihoameričané i bez jeho příspěvku triumfovali (3:2). Získali druhý titul, Němci prohráli třetí finále. Trenérem mistrů světa byl Carlos Bilardo.

„Radostí jsem plakal jako vždy v pohnutých okamžicích svého života. Tento pocit byl nejúžasnější, jaký jsem zažil, a celý svět mi mohl být ukraden,“
zavzpomínal si Maradona později na mistrovské opojení

Na turnaji měli opět skvělý tým Francouzi, kteří ve čtvrtfinále vyřadili Brazilce v krásném zápase, kdy po nerozhodném výsledku 1:1 po prodloužení rozhodovaly penalty – lépe je zvládli Francouzi v poměru 4:3. V semifinále však narazili na skvěle disponované Němce a opět s nimi – podobně jako před čtyřmi lety – vypadli. Tentokrát zaslouženě.

Příjemným překvapením turnaje byla Belgie, která však nakonec zůstala bez medaile – po souboji o třetí místo s Francouzi. Králem střelců turnaje se stal Angličan Gary Lineker se šesti přesnými zásahy.

📽️ VIDEO (Argentina – NSR): https://www.youtube.com/watch?v=f2_VbbIq6Hw

Zdroj: evertonfc.com/Foto: Bob Thomas – Gary Lineker v zápase proti Polsku, kde vstřelil hattrick

Československo pořádně zpackalo kvalifikaci, když ve skupině skončilo až čtvrté, pravda, mělo těžkých soupeřů (Německo, Portugalsko, Švédsko). A na Mexiko tak nemělo nárok.

Argentina – Spolková republika Německo 3:2 (1:0), góly: 23. Brown, 56. Valdano, 84. Burruchaga – 74. K. H. Rummenigge, 81. Völler.
Hrálo se v Mexiko City před 114 600 diváky, rozhodoval Arpi Filho (Brazílie)
Sestava mistrů světa: Pumpido – Cuciuffo, Brown, Ruggeri – Giusti, Burruchaga (90. Trobbiani), Batista, Héctor Enrique, Olarticoechea – Valdano, Maradona.

Zajímavosti turnaje

  • původně měla pořádat šampionát Kolumbie, ale v říjnu 1982 se MS vzdala kvůli finančním problémům
  • nejrychleji vyloučeným hráčem v historii MS se stal uruguayský obránce José Batista, který viděl červenou kartu již po 56 vteřinách zápasu se Skotskem
  • z týmu mistrů světa se do ideální jedenáctky šampionátu vešel pouze Diego Maradona
  • Kanada postoupila na světový šampionát díky gólu bratislavského rodáka Igora Vrablice do sítě Hondurasu. Talentovaný 21letý hráč se představil i na MS, pak se však zapletl do tipovacího skandálu a ve stejném roce „sekl“ s fotbalem
  • Hráč Iráku Samir Saker Mahmud dostal po šampionátu roční distanc, když v zápase proti Belgii plivl na rozhodčího

👉 přečtěte si 1. díl: Historie světových šampionátů: Uruguay 1930
👉 přečtěte si 2. díl: Historie světových šampionátů: Itálie 1934 a Francie 1938
👉 přečtěte si 3. díl: Historie světových šampionátů: Brazílie (1950) a Švýcarsko (1954)
👉 přečtěte si 4. díl: Historie světových šampionátů: Švédsko (1958) a Chile (1962)
👉 přečtěte si 5. díl: Historie světových šampionátů: Anglie (1966) a Mexiko (1970)
👉 přečtěte si 6. díl: Historie světových šampionátů: SRN (1974) a Argentina (1978)