Formule 1 v roce 2022: Jiná, revoluční a těžko předvídatelná

3 minuty čtení

Sezona 2021 patřila v seriálu Formule 1 k těm vůbec nejatraktivnějším v historii. Následující ročník přinese řadu změn, z nichž ty nejdůležitější si přiblížíme v našem blogu.

Úvodní závody v Bahrajnu jsou na programu ve druhé polovině března a jméno (staro)nového mistra světa se dozvíme nejpozději 20. prosince 2022 v Abú Dhabí. Pokud vše půjde podle plánů, odjet by se mělo rekordních 23 Velkých cen.

Proč jsme v úvodu našeho blogu použili slovo revoluční? „Efjednička“ totiž od následujícího roku přistoupí k odkládané změně pravidel, která výrazným způsobem změní dění na trati.

Jen v krátkosti – monoposty budou těžší, z důvodu jinak řešené aerodynamiky i pomalejší, a jezdci nebudou jezdit na 13 palcových, ale na 18 palcových pneumatikách.

To je jen „výcuc“ z těch nejdůležitějších technických změn. Vedení F1 tyto změny hájí s tím, že chce takový závodní stroj, se kterým budou moci piloti lépe útočit.

SUPERTALENT K HAMILTONOVI A PRVNÍ ČÍŇAN V F1

Mimořádně zajímavé pohyby se udály i na přestupním trhu. U „červených býků“ se sestava nemění a týmovým kolegou nového šampiona Maxe Verstappena bude opět Mexičan Sergio Peréz. Ten zejména v závěru uplynulé sezony ukazoval, že je ochoten a schopen plnit roli týmové dvojky ve prospěch mladého Holanďana.

Na Verstappena bude během celého příštího roku ještě větší tlak, než tomu bylo v právě skončené sezoně. Uvidíme, jak se s ním dokáže tento talentovaný závodník vypořádat.

Nového „parťáka“ dostane Lewis Hamilton. Pravděpodobně největší talent v současném startovním poli George Russell si už během ročníku 2021 nakrátko vyzkoušel, jaké je to jezdit v monopostu Mercedesu. Od následující sezony už bude v jeho barvách závodit pravidelně.

Russellův potenciál je nepochybně velký, a tak bude zajímavé sledovat, jestli dostane v některých závodech v případě dobrých výkonů šanci naplno ho prokázat.

Žádné změny v personálním obsazení monopostů se z předních týmů neudály ve Ferrari ani v McLarenu. Za zmínku však stojí například příchod Yukiho Tsunodu do Alpha Tauri či zbrusu nová jezdecká dvojice v Alfě Romeo. Jednoho zkušeného Fina Räikkönena nahradil jiný – Valteri Bottas.

No a jméno jeho týmového kolegy se zapíše do historie F1. Guanyu Zhou se totiž stane prvním čínským závodníkem v nejslavnějším motoristickém šampionátu.

Předpovědět průběh následujícího ročníku je mimořádně náročné i s ohledem na již zmiňovaná nová pravidla, změny v obsazeních jednotlivých monopostů, ale i stále poměrně nejistou pandemickou situaci ve světě.

Co je však jednoznačné, souboj Lewise Hamiltona s Maxem Verstappenem bude mít i vzhledem k okolnostem ze závěru právě skončeného ročníku ještě větší náboj. Přidá se k této dvojici v boji o mistrovský titul ještě někdo další?

PŘESVĚDČIT SE MŮŽETE I VY NA VLASTNÍ OČI, STAČÍ SI VYBRAT Z NAŠÍ NABÍDKY ZÁJEZDŮ A VSTUPENEK NA ZÁVOD SERIÁLU FORMULE 1.

DOPORUČUJEME: