Chelsea prošla obrovským zemětřesením. Co čeká The Blues v nové sezoně?

4 minuty čtení
autor: Jakub Vaverka

Ať už jste fanoušky Chelsea, nebo ne, jistě potvrdíte, že v uplynulém desetiletí patřil tento londýnský klub mezi špičku nejen anglického, ale i světového fotbalu. V současné době se Blues nacházejí v bouřlivém období. Každá krize však jednou skončí.

Soutěže o ceny a další zajímavosti najdete na našich sociálních sítích Facebooku, Instagramu a na Tik-Toku.

Chaos v Chelsea vznikal postupně

Pokud porovnáte soupisku Chelsea z léta 2021, kdy klub vyhrál Ligu mistrů, s tou současnou, najdete na ní pravděpodobně jen 4-5 shodných jmen. Pokud porovnáte soupisku Chelsea z minulé sezony s tou současnou, bude se jich lišit asi polovina. Jinými slovy, pokud jste byli na zápase The Blues v minulých letech, při návštěvě Stamford Bridge v sezoně 2023/2024 to bude téměř úplně jiný tým.

Začátek velkých změn v západním Londýně musíme hledat v roce 2022. Tehdy musel ruský majitel Roman Abramovič klub ze známých důvodů prodat. Nahradil ho Američan Todd Boehly a jeho konsorcium, stabilita byla narušena. Z vedení odešla řada důležitých lidí. Mluvilo se o Marině Granovské či Petru Čechovi, později byl propuštěn i trenér Thomas Tuchel. Následně se stupňoval chaos. V létě 2022 a v zimě 2023 přišlo obrovské množství hráčů za více než 600 milionů liber. Navíc podepsali „hokejové“ dlouhodobé smlouvy.

👉 PŘEČTĚTE SI: Vlastnictví více klubů ve fotbale: dlouhodobá cesta ke zkáze?

Americká revoluce plná otazníků

Boehly začal evropský fotbal dělat jako americký baseball a veřejnost, včetně fanoušků modrých, to nebrala na lehkou váhu. Na vše měl dohlížet trenér Brightonu Graham Potter, ale ani to se nepovedlo. Sezonu dokončil legendární Frank Lampard jako dočasný manažer. Do stále se měnícího prostředí přišli mladí fotbalisté jako Mudryk, Madueke, Badiashile, Enzo Fernandez, Felix, Fofana I a Fofana II. I to přispělo k jejich neuspokojivým výkonům.

Chelsea skončila na dvanáctém místě, nezískala žádnou trofej, a přestože se dostala do čtvrtfinále Ligy mistrů, sezóna měla k pozitivům daleko. Všichni byli zvědaví, co se stane v létě 2023…

Mauricio Pochettino, zdroj: IG/Chelsea FC

Zemětřesení velkého kalibru

Na Stamford Bridge začalo zemětřesení maximální síly. Prvním krokem, který klub učinil, bylo angažování argentinského trenéra Mauricia Pochettina. Trenér, který vedl Espanyol, PSG, Tottenham Hotspur a Southampton, ví, jak pracovat v náročných podmínkách, pod tlakem a také s mladými hráči. Volba byla zcela jasná, přičemž „Poch“ dostal prostor, aby si mužstvo uklidil podle svého vědomí a svědomí.

Postupně odešli Kai Havertz, Mateo Kovačič, Mason Mount, Cesar Azpilicueta, N’Golo Kanté, Christian Pulisic, Ruben Loftus-Cheek, Kalidou Koulibaly a Edouard Mendy. Skončilo hostování Denise Zakarii a Joaa Felixe a klub prodal také nechtěné Tiemoueho Bakayoka a Abdula Babu Rahmana. Na hostování odešel David Datro Fofana.

Christopher Nkunku (zdroj: IG/ChelseaFC)

K tomuto průvanu se přidali Aubameyang, Lukaku a Ziyech, na jejichž odchodech klub aktivně pracuje. Opačným směrem přišli Christopher Nkunku, Malo Gusto, Nicolas Jackson, Andrey Santos a Diego Moreria, z hostování v Brightonu se vrátil Levi Colwill a z Leverkusenu Callum Hudson-Odoi. Pochettino dělá velké kroky a netají se tím, že by do svého týmu rád přivedl Moisese Caiceda z Brightonu.

Jakou Chelsea můžeme očekávat?

Zásah do sestavy modré části Londýna je dramatický, ale byl nevyhnutelný. V šatně už nebude přetlak hráčů, nebudou tam fotbalisté, kteří tam nechtějí být, mladíci budou motivovaní, zkušenější hráči budou vědět, že se s nimi musí počítat. Pochettino se zdá být tím pravým mužem pro tuto práci, Todd Boehly se mírně stáhl a nechává skladbu týmu na zkušenějších členech vedení klubu.


Pochettino x Silva (zdroj: Instagram/ChelseaFC)

S nadsázkou řečeno, horší sezónu než 2022/2023 už The Blues snad ani nemohou zažít. Tým vypadá na papíře dobře, z kabiny přicházejí náznaky naděje a v tuto chvíli se dá napsat, že CFC bude v mixu klubů bojujících o evropské poháry a Ligu mistrů. Chelsea je tým, který nás nenudí, protože na Stamford Bridge se prakticky pořád něco děje, ať už je to pozitivní, nebo negativní. A platí i myšlenka z úvodu, že pokud jste Chelsea viděli v akci v posledních dvou letech, bude to v příští sezoně úplně jiný tým.

ZÁJEZDY a VSTUPENKY na CHELSEA