Chcete stihnout starý Camp Nou? Neváhejte, čeká ho rekonstrukce

3 minuty čtení
píše Jakub Vaverka

Spojení FC Barcelona a Camp Nou je něco, co se nedá rozdělit. Nicméně, Katalánci přece jen svůj domov na nějakou dobu opustí, i když jen dočasně. Chcete-li vidět hrát Blaugranas na jejich mýtickém stadionu, musíte to stihnout do konce probíhajícího ročníku.

Soutěže o ceny a další zajímavosti najdete na našich sociálních sítích Facebooku a Instagramu.

Stěhování na olympijský stadion

Důvodem, proč FC Barcelona nebude moci hrát na Camp Nou, je, že klub začíná s rekonstrukcí svého ikonického stánku. Celý projekt nese název Espai Barca a práce začnou v červnu tohoto kalendářního roku po konci aktuální sezóny. Modernizace bude probíhat během příštích dvou ročníků. Nový Camp Nou by měl být dokončen před začátkem sezóny 2025/2026, přičemž už během 2024/2025 se Barca vrátí domů, i když k dispozici bude pouhých 50 procent kapacity zrekonstruovaného fotbalového chrámu.

Tým FC Barcelona tak čeká stahování. Blaugranas se přesunou v rámci svého města, jejich dočasným domovem se stane olympijský stadion Lluísa Companyse, který má kapacitu 55 000 míst a zažil olympiádu v roce 1992. Celý areál je dodnes udržován a sídlí na barcelonském vrchu Montjuic, což pro fanoušky nabízí nejen krásné výhledy nedaleko tohoto stadionu, ale také možnost navštívit olympijské muzeum a celkem si připomenout atmosféru sportovního svátku ze začátku 90. let.

Barca si tedy bude muset dočasně zvyknout na přibližně poloviční kapacitu. Když budete chtít vidět v akci Roberta Lewandowského, Ousmanea Dembélého či vycházející hvězdy jako Gavi či Pedri, FotbalTour vás rád na zápas FC Barcelona dostane, protože od roku 2014 je jedním z oficiálních partnerů klubu pro distribuci vstupenek.

Espai Barca = smělé plány

Vedení Barcelony chtělo začít s rekonstrukcí již dříve, ale finanční situace klubu byla kritická. Katalánci stále nemají financí nazbyt, ale právě investice do nového stadionu se jim v dlouhodobém horizontu vrátí úžasným způsobem. Z 99-tisícové kapacity bude totiž 105-tisícová. Camp Nou potvrdí svoji pozici největšího fotbalového stadionu v Evropě a bude patřit mezi nejmodernější stánky ve světě sportu.

👉 Kompletní nabídka zájazdů na domácí zápasy FC Barcelona v sezoně 2022/23

Kromě toho, klub už nyní začíná jednání o prodeji reklamního názvu svého domova. V probíhajícím ročníku má FCB spolupráci se streamovací službou Spotify. Která firma koupí práva na nový Camp Nou, to je v této chvíli otázkou. Jisté ale je, že do klubové pokladny to přilije astronomickou částku peněz.

Současný Camp Nou byl otevřen v září 1956 a prošel rekonstrukcemi v letech 1980 a 1994. Prezident FC Barcelona Joan Laporta vidí projekt nového stadionu jako velký krok vpřed pro celý klub, který posílí pozici katalánského giganta nejen na globálním sportovním poli, ale také na tom marketingovém.