Betis Sevilla – nenápadný klenot na španělské fotbalové mapě

3 minuty čtení

Betis Sevilla. Na první pohled ne tak úplně zajímavý klub, který je na španělské fotbalové mapě ve stínu Barcelony, Realu nebo i svého městského rivala Sevilly FC. Opak je ale pravdou. Betis patří k nejpůsobivějším a nejvášnivějším klubům vůbec. Podívejte se na jeho příběh.

Soutěže o ceny a další zajímavosti najdete na našich sociálních sítích Facebooku, Instagramu a na Tik-Toku.

Jak známo, horkokrevní Španělé dokáží na tribunách vytvořit neopakovatelnou atmosféru, na které budete doslova závislí. Na jednom z největších španělských stadionů Benito Villamarín Stadium, který má kapacitu přes 60 tisíc, tomu není jinak. Betis získal svůj dosud jediný titul roku 1935, tehdy šlo o jednu z prvních oficiálních sezon La Ligy vůbec. Historie Betisu je tak velice působivá.

Fanoušci Verdiblancos ale dokáží věrně stát za svým klubem, i když se nedaří. Betis neměl vždycky na růžích ustláno – také proto vzniklo dodnes používané motto Viva el Betis manque pierda – Do toho Betis, i když prohraješ. A když na stadionu před zápasem začne hrát klubová hymna, všichni fanoušci ji začnou zpívat A cappella – to musí zažít každý fotbalový fajnšmekr.

CALLE BETIS? NIKOLIV PODLE KLUBU!

Klub sídlí ve čtvrti Triana, jedné z nejznámějších ve městě. Zejména v ulici Calle Betis, která je blízko řeky, můžete navštívit spoustu kaváren, restaurací a prohlédnout si specifické barevné domky. Především už se tam ale od nepaměti schází fanoušci Betisu před velkými zápasy a slaví zde velká vítězství – právě proto ten název, nikoliv podle samotného fotbalového klubu.

VŠEMI MILOVANÝ GENTLEMAN JOAQUÍN A STŘELEC V KLOBOUKU

Když se řekne Betis Sevilla, mnohým určitě naskočí legendární španělský reprezentant Joaquín. V Betisu působil jako produkt tamní akademie ve dvou etapách. Nejprve na začátku kariéry (2000–2006) a poté na jejím sklonku (2015–2023). Mezi tím hrál za Valencii, Málagu a italskou Fiorentinu. Za Betis odehrál celkem 445 zápasů a vstřelil 57 gólů. Nikdo v historii za tento klub neodehrál více utkání. Jeho kopací techniku obdivoval každý mladý fanoušek Betisu. Je ikonou Betisu a díky své osobnosti i jedním z nejmilovanějších hráčů v celém Španělsku. Jedinečný fotbalista.

Zajímavou postavou byl ale také nigérijský křídelník Finidi George. Dnes 52letý bývalý fotbalista zamířil do Betisu v roce 1996 z Ajaxu po vítězství v Lize mistrů. Za Betis odehrál 130 zápasů a nastřílel 38 branek. Čím byl ale tak zajímavý? Zaujal unikátní oslavou, protože mu po každém gólu na domácím trávníku někdo hodil na hřiště klobouk, který si nasadil a slavil s ním jako zkušený toreador. A dnes za Betis hraje třeba Isco Alarcón.

DERBI SEVILLANO? RIVALOVÉ NAPŘÍČ RODINAMI

Sevillské derby patří mezi nejvášnivější a nejbarvitější ve španělské fotbale, možná i v celé Evropě. Oba týmy jsou velcí rivalové a dokonce i členové rodin, pokud každému patří srdce druhé strany, se na jeden den stávají nepřáteli. Pro oba týmy jde o největší zápas sezony a místní v rivalitě odmala vyrůstají. Není proto divu, že se fanouškovství dědí z generace na generaci. Kdo derby prohraje, musí druhou stranu týden poslouchat, jak se mu směje.

Z NAŠÍ NABÍDKY DOPORUČUJEME

Chcete zažít legendární sevillské derby alias Derbi Sevillano na vlastní kůži? Poleťte s námi na Estadio Ramón Stadium. Utkání se hraje v ideálním listopadovém termínu, kdy si ve Španělsku ještě můžete prodloužit léto a na pár dní utečete blížící se české zimě.

Protože ale víme, že máme mezi vámi i spoustu fanoušků Barcelony, vyrazte na Betis Sevilla právě tam. Zažijete naživo obhájce titulu v La Lize v čele s Robertem Lewandowskim a prohlédnete si Olympijský stadion Montjuic, který je dočasným stánkem Blaugranas. Více ZDE. FotbalTour.cz je navíc oficiálním partnerem FC Barcelona, což nám dává spoustu výhod. Na podrobnosti se zeptejte našich prodejců v nezávazné rezervaci.