Abú Dhabí: Místo, které se navždy zapsalo do historie F1

4 minuty čtení
Autor: Jakub Vaverka

Rok, to je velmi dlouhá doba. V jeho průběhu dokázal Max Verstappen z Red Bull Racingu dramatickým stylem vyhrát Velkou cenu Abú Dhabí a stát se poprvé mistrem světa. Aby toho nebylo málo, tak svůj titul už dokázal obhájit. Tentokrát tedy do Spojených arabských emirátů přiletí jako dvojnásobný světový šampion.

Potěšte své blízké: Fotbalové adventní kalendáře s kinder čokoládou.

Nenapodobitelný scénář

Bylo to zasloužené? Kontroverzní? Každý má svůj názor, vzpomínky na minulý ročník Formule 1 se různí podle toho, komu fandíte či jak podrobně tento sport sledujete. Nicméně, loňské závody v Abú Dhabí se navždy zapsaly do historie a nedá se očekávat, že se podobný scénář bude vůbec ještě někdy opakovat. Max Verstappen totiž v posledním kole celého ročníku předjel Lewise Hamiltona a získal vytoužený titul. Jestli bylo všechno v naprostém pořádku, to se v podstatě řeší dodnes, ale výsledky platí.

V Abú Dhabí se jezdí už od roku 2009, přičemž na trati Yas Marina, která leží přibližně třicet kilometrů od města samotného, se podařilo vyhrát Sebastianovi Vettelovi (2009, 2010, 2013), Lewisovi Hamiltonovi (2011, 2014, 2016, 2018, 2019), Kimimu Räikkönenovi (2012), Nicovi Rosbergovi (2015), Valttterimu Bottasovi (2017) a zmiňovanému Maxu Verstappenovi (2020, 2021), který se letos pokusí o hattrick.

Datum: 17. – 22.11. 2022
Místo: Yas Marina – Abú Dhabí, Spojené arabské emiráty

Na co se těšit tento rok?

I když se to nemusí zdát, bitva o mistrovskou trofej není jediným lákadlem, které F1 nabízí. Každičký bod a každičké umístění se počítá a má svůj smysl. Pochopitelně i finanční. Mimo to ale bude chtít většina pilotů ukázat, že si i přes ne příliš povedenou sezonu zaslouží být mezi jezdeckou smetánkou. Pro některé (Daniel Ricciardo, Nicholas Latifi) to naopak bude labutí píseň.

Zdroj: theculturetrip.com, archdaily.com / foto:mohamad atif mohamad nadzir

Věnujte sobě nebo svým blízkým originální dárek v podobě čokoládového adventního kalendáře nebo puzzle s motivem F1 👉 FAN shop

Velká cena Abú Dhabí je emotivní záležitost v exotickém prostředí. Navíc je to vždycky prvotřídní show. Město leží nedaleko od věhlasné Dubaje, takže když se rozhodnete do SAE vycestovat, na nudu zapomeňte. A co vidět v samotném Abú Dhabí?

  • prohlídka centra města
  • safari nebo výlet do pouště
  • muzeum Louvre
  • luxusní hotel Emirates Palace
  • mešita šejka Zayeda

Spojení F1 a fotbalu

Poslední závod sezony se pojede o víkendu, který začíná 17. listopadu. Asi tušíte, na co narážíme. Mistrovství světa ve fotbale v nedalekém Kataru startuje přesně 20. listopadu a potrvá přibližně měsíc. Specifický bude šampionát také tím, že pravděpodobně půjde o poslední MS fotbalových králů: Messiho a Ronalda.

Proto se turistům naskýtá unikátní možnost spojit F1, mistrovství světa ve fotbale a nezapomenutelnou dovolenou v jednom.

I když se to na první pohled může zdát nepředstavitelné, tak zdání klame. Vše se dá zvládnout ke spokojenosti všech!

👉 Finále sezony F1: Velká cena Abú Dhabí (letecky) 🏁