8 fotbalistů, kteří absolvovali vysokou školu

Přesto že se profesionální sportovci obyčejně nevěnují nadstavbovému studiu, protože většinu volného času obětují sportu, najdou se i výjimky. Tito fotbalisté jsou důkazem, že je možné dosáhnout úspěchu na hřišti i na akademické půdě.

Génius Frank Lampard

Jeho zařazení do našeho článku je samozřejmostí. Nepatří jen mezi nejmoudřejší lidi ze světa sportu, ale díky IQ testu z roku 2009, který absolvoval v Mense, tedy ve společnosti, která sdružuje nadprůměrně inteligentní lidi, ho můžeme zařadit mezi takové osobnosti, jako byli, potažmo jsou Albert Einstein nebo Bill Gates.

AKCE: Výprodej oblečení a suvenýrů pro fanoušky

Frank Lampard dosáhl skóre víc než 150 – pro porovnání je to jen o deset bodů méně, než na co dosáhli výše zmínění páni.

„Lampard zaznamenal jeden z nejvyšších výsledků vůbec od doby, co se tyto testy uskutečňují,“ řekl na adresu bývalého anglického záložníka tehdejší doktor Chelsea Bryan English. Kromě inteligentních testů napsal Frank Lampard dokonce i několik knih pro děti.

Vysokoškolský diplom má Lampard taktéž, vystudoval latinu.

FOTO: Instagram/Frank Lampard

Novinář Juan Mata

Hráč Manchesteru United Juan Mata vystudoval žurnalistiku na Universidad Politecnica v Madridu. V průběhu angažmá v Chelsea se věnoval externímu studiu sportovní vědy, tělesné výchovy a marketingu. Obor, který Mata absolvoval, rovněž využívá v praxi – na internetu má svůj vlastní blog.

„Nemyslím si, že fotbal a studium se navzájem vylučují. Zaměřuji se na vlastní kariéru, ale baví mě taky jiné věci – jako je například studování,“ vysvětlil španělský záložník pro The Independent.

Juan Mata novinář
FOTO: screen/juanmata8.com

Matematik Glen Johnson

35letý bývalý pravý obránce je matematickým výzkumníkem. Diplom má z The Open University a podle dostupným zdrojů věnoval výuce před absolvováním studia dvě hodiny denně. Matematice a řešení matematických problémů se oddával už odmala.

„I když jsem byl v matematice dobrý, myslel jsem jen na fotbal. Učitele mi říkávali, že to nedokážu. Já jsem jim ale říkal, že jim ukážu,“ pověděl Johnson a po studiu je odborníkem na trigonometrii, což je matematická věda související s úhly a trojúhelníky.

„Mám rád výzvy, rád hledám něco nového, díky čemu se můžu stát lepším,“ citoval někdejšího hráče Liverpoolu oficiální klubový profil „Reds“ na Facebooku.

Glen Johnson
FOTO: egi.co.uk

Robert Lewandowski o Robertu Lewandowskim

Před dvěma lety dokončil 31letý Polák studium tělesné výchovy spojené s trenérstvím a managementem na Varšavské akademii sportu a vzdělání. Jak píše goal.com, trvalo mu to deset let. Ale přece jenom se mu to podařilo. Jeho diplomová práce se zaměřovala na vlastní fotbalovou kariéru. Nesla název „RL 9 – Cesta k úspěchu“.

„Excelentní,“ tak zhodnotil odpovědi a celkovou práci Lewandowskiho Marek Rybinski, jeden z jeho pedagogů. Zajímavostí je, že útočník B. Mnichov den před obhajobou práce ještě nastoupil do kvalifikačního zápasu v dresu Polska proti Černé Hoře.

Lewandowski se tehdy dokonce střelecky prosadil a Poláci zvítězili 4:2. Druhý den se prosadil opět, tentokrát na akademické půdě.

Robert Lewandowski
FOTO: nemzetisport.hu

Manažer Giorgio Chiellini

Dalším vysokoškolsky vzdělaným fotbalistou je stoper Juventusu. Tomu se podařilo úspěšně ukončit obor managementu diplomovou prací s názvem „Byznysový model Juventusu v mezinárodním kontextu“.

Turínský klub zveřejnil na svém webu veřejnou gratulaci. „Chtěli bychom Ti pogratulovat, Giorgio, za Tvoje výborné výsledky a celkový úspěch,“ uvedl klub.

Sám absolvent Turínské univerzity na Twitteru napsal: „Až do konce! Tohle heslo mě provází na hřišti, ale podporovalo mě i během studia. Jsem šťastný, že se mi to podařilo,“ oslavoval svůj titul Chiellini.

Chiellini
FOTO: trivela.com.br

Návrhář Andrej Aršavin

Ruský křídelník, který zářil v dresu Arsenalu, má titul z módního návrhářství v Petrohradu. V rámci svojí práce se soustředil na sportovní oblečení. A podle pulse.com je jeho móda velmi populární hlavně v Rusku.

Doma i v autě. Pár tipů na dobré sportovní podcasty

„Když jsem měl 17 let, rozhodoval jsem se, kterou univerzitu budu navštěvovat. Šli jsme s kamarády na technologii a design, protože tam bylo hodně holek a nemuseli jsme tolik studovat,“ popisuje s úsměvem začátky pro Dailymail 38letý Rus, který musel změnit obor kvůli několika absencím.

Přesunul se tak na katedru módního návrhářství. „Několik kusů oblečení jsem už sám navrhl,“ pochlubil se Aršavin.

Andrej Aršavin
FOTO: sportskeeda.com

Obchodník Vincent Kompany

Obránce Anderlechtu se v roce 2012 vydal na vysokoškolské studium, zapsal se na obchodní administrativu v Manchesteru. Ta mu podle jeho slov dodávala klid, a mohl při tom relaxovat.

„Každý je jiný. Někdo si potřebuje oddechnout tak, že je doma. Já jsem se jen potřeboval soustředit na něco jiného, než je fotbal,“ komentoval Kompany pro The Indipendent rozhodnutí jít na vysokou školu.

Vincent Kompany
FOTO: Klaas Gaublomme/nieuwsblad.be

Student Gerard Pique

Na vysokoškolské studium se přihlásil i barcelonský obránce, které odstartoval vysokoškolskou dráhu na Harvardu. Tam se věnuje byznysu zábavy, médií a sportu. Pique tvrdí, že by se jednou chtěl stát klubovým prezidentem Barcelony.

I přesto, že je studentem, má už za sebou videopřednášku, ve které objasňoval a přibližoval svým kolegům na Harvardu Barcelonu jako klub, její identitu, strukturu a mládežnickou akademii La Masia.

Gerard Pique
FOTO: elnacional.cat

Původní článek ZDE

FOTO: koláž, AMA/bleacherreport.com, DFL