Vzestup a pád Malagy CF: Z Ligy mistrů do třetí ligy!

3 minuty čtení

Kolem roku 2011 zažíval petrodolary napumpovaný klub zlaté časy. Šejk Al Thani přivedl slavné hvězdy jako Ruuda van Nistelrooye, Santiho Cazorlu nebo Isca. V Malaze se hrála Liga mistrů, ale zanedlouho přišel pád. Dneska hraje Malaga CF třetí ligu. Co se stalo?

Sledujte nás i na našich sociálních sítích Facebook Instagram – Tik-Tok

Klub byl založen v roce 1948 jako rezerva klubu Club Deportivo Málaga. Ten byl ale v roce 1992 rozpuštěn z finančních důvodů, zatímco Club Atlético Malagueño (jak zněl tehdy oficiální název Malaga CF) pokračoval dál a v sezoně 1998–99 postoupil do La Ligy.

V roce 2002 Malaga vyhrála Intertoto Cup (tehdejší třetí evropskou soutěž – podobnou dnešní konferenční lize). Největší sláva měla přijít po roce 2010, kdy koupili klub šejkové. Přišly hvězdy jako van Nistelrooy, Isco či Cazorla a trenérem byl Manuel Pellegrini, který později vyhrál anglický titul se City. Šejk Al Thani investoval 160 milionů euro do posil a chtěl vybudovat i nový stadion, povedlo se postoupit do Ligy mistrů.

Prodeje pod cenou a policejní razie na stadionu

Malaga měla nabourat dominanci Realu a Barcelony, ale opak se stal pravdou. Najednou člen katarské královské rodiny utáhnul kohoutky a přestal svůj koníček financovat. Van Nistelrooy a spol. nedostávali výplaty, mnozí odešli – třeba Cazorla za 20 milionů euro do Arsenalu, byť v té době byla jeho hodnota dvojnásobná. Každé euro se hodilo. Malaga si v další sezoně ještě vybojovala Evropskou ligu, ale UEFA ji vyřadila za porušení finančního fair-play.

Pod pochybným majitelem přišlo nevyhnutelné. V roce 2018 se klub poroučel do druhé ligy a podle zpráv Al Thani nenavštívil od té doby jediné utkání svých fotbalistů. O dva roky později proběhla policejní razie na stadionu, protože minoritní podílníci klubu (fanoušci) obvinili Al Thaniho a management z praní špinavých peněz a zpronevěry. Vyšetřování pokračuje dodnes.

La Rosaleda dnes hostí Baleares místo AC Milán

V sezoně 2022–23 navíc Malaga opět sestoupila a dnes se tedy hraje na krásném stadionu La Rosaleda jen třetí nejvyšší soutěž. Klub, který ještě relativně nedávno vyzýval Real, Barcelonu nebo v Lize mistrů AC Milán, tak momentálně hostí například Baleares, Algeciras, Real Madrid B a o postup hraje s Castellonem a Ibizou.

Mimochodem není bez zajímavosti, že pokud by byl možný prodej klubu, tak by o něj údajně usilovala společnost Qatar Sports Investments s Nasserem Al-Khelaifim. Že vám to jméno něco říká? No jasně, jde o majitele slavných Paris St. Germain.

Jak si vedly největší hvězdy velké éry v Malaze?

#1 Ruud van Nistelrooy

Do Malagy šel na závěr kariéry. Legendární nizozemský snajpr udělal velkou slávu v Manchesteru United, následně se zaskvěl minimálně první dvě sezony ještě v Realu Madrid. Poté hrál dva roky Bundesligu v Hamburku a v necelých 35 letech se vrátil do Španělska. Byl jednou z prvních velkých posil, měl být jednou z tváří slavné éry Malagy.

Už to ale nebyl ten nizozemský kanonýr, jak ho všichni znali. Podepsal smlouvu na rok s opcí, ale hned po první sezoně v Malaze ukončil kariéru. Vstřelil čtyři branky ve 28 zápasech, přidal tři žluté karty. Dnes je ve 47 letech fotbalovým trenérem, působil také u holandského národního týmu.

#2 Santi Cazorla

Přicházel z mateřského Villarrealu jako šestadvacetiletý šikula v červenci 2011. Klub s ním měl velké plány a podepsal smlouvu na pět let. Zažil velmi plodnou sezonu, ve které dal na záložníka výjimečných devět branek, ale jak už zaznělo v článku, následně musel být po jediném roce kvůli finančním problémům prodán do Premier League.

Super Santi, jak jej přezdívali třeba fanoušci Arsenalu, dnes ve 39 letech stále hraje na profesionální úrovni. Po odchodu z Emirates Stadium, kde ho poslední roky pronásledovala zranění, působil dvě sezony v mateřském Villarrealu, poté tři v katarském Al-Saddu a letos hraje druhou španělskou ligu La Liga 2 za Real Oviedo.

#3 Isco

Stal se hvězdou světového fotbalu, ale do Malagy dorazil z Valencie v červenci 2011 jako devatenáctiletý supertalent. Zatímco ve Valencii ještě paběrkoval, tak v Malaze se okamžitě zařadil mezi ústřední postavy. V první sezoně ho ale možná lehce brzdila mladická nerozvážnost, protože si připsal devět žlutých a dvě červené karty! Výkony ale podával vynikající, v první sezoně dal pět gólů, ve druhé devět a v létě 2013 se po dvou letech stěhoval do Realu Madrid.

Ze vzpomínaných tří hvězd tehdejší Malagy je Isco jediným stále hrajícím fotbalistou na nejvyšší úrovni. Po odchodu z Malagy zažil skvělou kariéru v Realu Madrid. Poslední roky už se zdálo, že má jeho kariéra klesající tendenci, ale letos ožil v Betisu Sevilla a podává ve 31 letech stále výborné výkony.

https://www.youtube.com/watch?v=4koqI9yRIrs

Vyrazte s námi na španělský fotbal

Malaga momentálně sice hraje třetí nejvyšší soutěž, ale španělský fotbal můžete navštívit kdekoliv jinde. Ostatně nedaleko odtud se hraje nejvyšší soutěž v Seville (Betis Sevilla a Sevilla FC), Cádizu, Granadě nebo v Almérii. Chcete u toho být s námi? Zažijte La Ligu naživo!