Zmizení Emiliana Saly otřáslo fotbalovým světem. Argentinský kanonýr toužil dobýt Premier League

píše Pavel Pubal

 Pondělí, 21. ledna 2019. Den, kdy se světový fotbal zahalil do smutku. Jeden z nejlepších útočníků francouzské Ligue 1, osmadvacetiletý Argentinec Emiliano Sala, zmizel společně s pilotem Davidem Ibbotsonem při přeletu soukromým letadlem poblíž jednoho z Normanských ostrovů nedaleko francouzského pobřeží.

Argentinský útočník se byl rozloučit se spoluhráči v Nantes, kde strávil nejlepší část své fotbalové kariéry, po podzimu byl s 12 góly nejlepším střelcem týmu a vystřílel si vysněný přestup do Premier League. Fanoušci Cardiffu City, kam podepsal přestup, byli ze své historicky nejdražší posily u vytržení. To ale ještě netušili, že se Salova startu v dresu jejich milovaného klubu nikdy nedočkají…

Fotbal spojuje! Aneb vlna solidarity ze všech stran

 Úřady po pár dnech od zmizení letadla, kdy se stroj ani těla nenašly, ukončily pátrání a prohlásily možnost přežití inkriminované dvojice za „mimořádně nízkou“. Rodina se ale nevzdává a s pomocí sbírky chce pokračovat v pátrání na vlastní pěst. Přispěli také Salovi krajané Lionel Messi s legendárním Diegem Maradonou nebo francouzský mistr světa z roku 2018 N´Golo Kanté z londýnské Chelsea. Po informaci o Salově zmizení se zkrátka fotbalovým světem roznesla obrovská vlna solidarity.

Nantes uctilo památku hned ve velmi emotivním utkání proti Saint-Étienne (1:1), kde výsledek snad ani nikdo neřešil. Všichni hráči nastoupili s jmenovkou svého kamaráda a bývalého spoluhráče na zádech, fanoušci si připravili obrovské choreo přes celou tribunu a rozhodčí v deváté minutě (symbolicky, protože Sala hrál za Nantes s číslem 9 na zádech) přerušil zápas a stadionem se nesl burácející potlesk. V podobných situacích, při pohledu na zdrcené spoluhráče i fanoušky na tribunách, člověku až naskakuje husí kůže a do očí se derou slzy bezmoci. Arsenal Londýn v domácím utkání proti Cardiffu zařadil do předzápasového programu na soupisku svého soupeře i Salu, aby gestem fair play podpořil svého protivníka. Právě v těchto chvílích si uvědomujeme, že fotbal je pořád jen hra a zábava a některé věci jsou prostě mnohem důležitější. Na druhou stranu si uvědomujeme, že fotbal spojuje.

Osudný let pod rouškou tajemství

 Ve Francii už byl Emiliano poslední tři sezony uznávaným kanonýrem, ale pozorovatelé a fanoušci z celého kontinentu se jeho jméno teprve začínali učit. Kdo že to je, ten nejdražší fotbalista v historii Cardiffu, za něhož Velšané vysázeli na stůl 15 milionů liber (436 milionů korun)? Kromě famózní trojice z Paris Saint-Germain (Mbappe, Cavani, Neymar) dal letos v nejvyšší francouzské soutěži více gólů než Sala pouze Nicolas Pepe z Lille. Forvard z Jižní Ameriky už ale další zásahy nepřidá. Argentinský kanonýr přitom možná ještě ani nebyl na vrcholu svých sil. Byl připraven dobýt v dresu Cardiffu anglickou Premier League, ale zda by to dokázal, už se bohužel s největší pravděpodobností nikdy nedozvíme. Fotbalový klub z hlavního města Walesu už se své vysněné a historicky nejdražší posily nedočká. To je to stěžejní a zdrcující. Zbytek je zahalen rouškou nejistot a spekulací. A teď už je vlastně úplně jedno, v jakém stavu bylo letadlo, zda měl Sala skutečně špatný pocit už před vzlétnutím, nebo jestli byl pilot způsobilý pro řízení letadla. Argentinského útočníka, který v posledních dnech spojil fotbalový svět, už nám to nevrátí.

Nahradí Salu v Cardiffu český útočník?

 Spekuluje se o tom, že náhradou za zmizelého Salu by mohl být třeba i český útočník v barvách AS Řím Patrik Schick, který asi nemůže být spokojen s malým herním využitím v Římě. Pomocnou ruku pak Cardiffu údajně podal také Leicester City. Anglický mistr ze sezony 2015–16 prý nabídl, že by ke své konkurenci půjčil typologicky podobného hráče, jakým byl Sala – alžírského útočníka Islama Slimaniho, toho času na hostování v tureckém Fenerbahce. Zatím ale ani tento přestup nenabral reálných obrysů.

#PrayForSala