Zlatanova NEJ. Osudová Paříž i rekord sdílený s Ronaldem

4 minuty čtení

Když se v neděli Zlatan Ibrahimovič před natřískaným San Sirem loučil, tekly slzy fanouškům, hráčům i Zlatanovi samotnému. Kariéra je u konce. Nicméně byla tu kariéra, kterou mu může závidět téměř každý fotbalista. Jaká byla jeho NEJ?

Soutěže o ceny a další zajímavosti najdete na našich sociálních sítích
Facebooku, Instagramu a na Tik-Toku.

ZASLÍBENÁ PAŘÍŽ

Největší stopu asi zanechal v Itálii, nicméně francouzskou ligu si podmanil také suverénním způsobem.

Bylo to v létě 2012, kdy se Zlatan celkem nečekaně připojil k Paris Saint-Germain. O čtyři roky později už měl status klubové legendy a pomohl PSG stát se jedním z nejlepších klubů v Evropě. Hned v první sezóně nastřílel 30 ligových gólů a ročník 2015/16 zakončil s novým klubovým rekordem 38 gólů. Celkem vstřelil 156 gólů ve 180 zápasech a získal 12 trofejí.

Do nástupu Kyliana Mbappého byl nejlepším střelcem klubu všech dob. Překonal několik gólových rekordů a Paříž opouštěl v roce 2016 jako nejlepší hráč v historii Ligue 1.

NEPATŘÍ DO STARÉHO ŽELEZA

Díky své výborné životosprávě i přístupu ke svému tělu mohl mít pověstnou sportovní dlouhověkost. A odrazilo se to i na několika rekordech, které ve spojení se svým věkem drží.

Například po dvou gólech v říjnu 2021 proti Fiorentině se Ibrahimovič stal nejstarším hráčem, který kdy vstřelil dva nebo více gólů v zápase Serie A, a prvním čtyřicetiletým hráčem, který v tomto tisíciletí vstřelil dva nebo více gólů v zápase v pěti velkých evropských ligách. To vše ve věku 40 let a 48 dní.

O něco novější je zápis z března tohoto roku, kdy skóroval proti Udinese a stal se nejstarším střelcem v historii Serie A (41 let a 166 dní). Kromě toho je nejstarším hráčem v historii AC Milán.

PŘIPRAVEN NA VŠE

Co další zajímavosti? Ač Barcelona nepatří mezi jeho oblíbené stanice, i tam má parádní zápis. Ibra je jediným hráčem Barcelony, který skóroval v každém ze svých prvních pěti vystoupení v La Lize.

Mimochodem, díky své bohaté kariéře a okušení všech možných lig zapsal také dva další úctyhodné počiny. Jen tři hráči skórovali v každé minutě zápasu – Cristiano Ronaldo, Luis Suárez a Ibrahimovič.

Cristiano Ronaldo má spojitost i s druhým počinem. Benátky se staly 80. různým týmem, proti kterému Zlatan skóroval v TOP 5 ligách. Od roku 2000 se švédský hráč stal po Cristianu Ronaldovi teprve druhým hráčem, který toho dosáhl.

DOMÁCÍ DOMINANCE

Ve své zemi neměl konkurenci. Zlatan je nejlepší švédský fotbalista všech dob. Desetkrát vyhrál tamní Zlatý míč. Od roku 2007 až do roku 2015 nepoznala soutěž jiného vítěze.

Ve více než sto startech za reprezentaci dal také nejvíce gólů, bylo jich 62. Hrál na čtyřech EURECH, kde vstřelil 6 gólů, a na dvou mistrovstvích světa. I proto byl čtyřikrát švédským sportovcem roku.

Do paměti se zapsal především hattrickem do sítě Anglie, který byl navíc okořeněn legendárními nůžkami z téměř půlky hřiště.