Zlatá lvíčata! Jak probíhal turnaj? A jaké hvězdy se tam zrodily?

4 minuty čtení

Prozatím je to jedinečný úspěch. Od roku 2002, kdy česká reprezentace do jednadvaceti let vyhrála EURO, se takový počin nepodařilo zopakovat. Jak vlastně cesta celým šampionátem probíhala? A jaké hvězdy se tam zrodily?

Soutěže o ceny a další zajímavosti najdete na našich sociálních sítích Facebooku, Instagramu a na Tik-Toku.

NERVY UŽ VE SKUPINĚ

Jak to tak bývá, pořádné nervy přišly už ve skupině. V ní čeští borci nastoupili proti Francii, Belgii a Řecku. Už na první pohled to byla pořádně našlapaná skupina, nicméně nepostoupit z ní, to si nikdo ani nepřipouštěl.

Jako první přišel duel s výbornou Francií, která se tradičně řadila mezi favority celého turnaje. Naději na body tehdy zhatil konec prvního poločasu. Francie zasadila dva údery v rozmezí 41. a 45. minuty. Čeští reprezentanti na ně nebyli schopni zareagovat.

Duel s Belgií tak byl z ničeho nic klíčem ke všemu. Lvíčata se zásluhou branky Martina Jiránka ujala vedení už v 19. minutě. A jelikož měli v brance gólmana Petra Čecha, nemusela se o budoucnost bát. Bojovnost, pevná obrana i trocha štěstí, to vše přispělo k tomu, že si Češi připsali klíčové tři body.

O všem se mělo rozhodnout v posledním skupinovém kole. Zápasy se hrály souběžně, nebyl tedy prostor kalkulovat. Nakonec to ale dobře dopadlo, i když to byly pořádné nervy. Čechova parta uhrála s Řeky remízu. Nicméně Belgičané proti Francii dlouho vzdorovali. Složil je až vlastní gól Daerdena. O jediný bodík tak postoupila lvíčata.

PLAY OFF NEBYLO PRO KARDIAKY

V semifinále čekala nažhavená Itálie. Ta měla skvělý tým, třeba kapitána dělal jistý Andrea Pirlo.

Itálie sice byla nažhavená, ale také pořádně rychle zpražená. Hned v první minutě se totiž prosadil David Rozehnal. Lvíčata pak tlaku odolávala tak dlouho, až z ničeho nic přidala druhou branku. Když se sedm minut před koncem prosadil Michal Pospíšil, zdálo se, že je finále i záruka medaile jasná.

Nicméně stal se přesný opak. O tři minuty později snížil z penalty kapitán Pirlo a zanedlouho zabodl kudlu do zad českým hráčům Massimo Maccarone, nakonec nejlepší střelec šampionátu.

V prodloužení se hrálo opatrně. Jak by také ne, tehdy ještě platilo pravidlo zlatého gólu. A ten vstřelil hrdina semifinále Martin Pospíšil! Slavně se tak šlo do finále, kde se mělo skončit, jak se začalo. Proti Francii.

I díky znalostem ze skupiny to byly taktické šachy. Zápas bez branek, prodloužení také. Penalty! A v nich exceloval Petr Čech. Ten zneškodnil dva pokusy francouzských fotbalistů, jednou pomohlo břevno. A jelikož byli Češi stoprocentní, vezlo se domů zlato!

KDO ZAHVĚZDIL?

PETR ČECH – je třeba jeho kariéru vůbec představovat? Stala se z něj legenda Chelsea, zachytal si i v Arsenalu. Doma má vitrínu trofejí, je jedním z nejlepších brankařů historie.

ZDENĚK GRYGERA – podobně zářná kariéra. Pozdější opora reprezentačního áčka oblékala dres Fulhamu, Ajaxu nebo Juventusu. Rozhodně jeden z nejméně doceněných hráčů. Teď šéfuje Zlínu.

TOMÁŠ HÜBSCHMAN – jediný aktivní hráč z tehdejšího výběru. Kariéru prodlužuje v Jablonci, nicméně vyčnívá hlavně dlouhé angažmá v Šachtaru Doněck. Za áčko reprezentace odehrál téměř šedesát utkání.

MARTIN JIRÁNEK – Liberec, Reggina, Spartak Moskva či Birmingham? Další úctyhodná kariéra, která je ověnčená například triumfem v anglickém ligovém poháru?

MICHAL POSPÍŠIL – za sebou sice nemá tak zářnou kariéru jako jména nad ním, ale nebýt jeho, přes Itálii se tehdy neprošlo. I tak si ale zkusil Belgii, Skotsko nebo Island.

ŠTĚPÁN VACHOUŠEK – lídr a kapitán tehdejšího výběru. Momentálně šéfuje svému osudovému klubu, Teplicím, kde také odehrál většinu kariéry. Nicméně pozor, starty zapsal i v Austrii Vídeň či Marseille.

Česko má opět silnou generaci, která rozhodně pomýšlí na úspěch. A třeba se v Gruzii dostaví! Buďte s námi nejen u úspěchu, ale i u zrodu velkých hvězd. K tomu spojení s parádní dovolenkovou destinací!

*Dovolená u moře a dvojzápas ČR – Anglie, ČR – Německo*