Zítra máš školu! aneb Nejmladší hráči v historii PL

3 minuty čtení
píše David Zlomek

Vždycky je z toho velké pozdvižení. Mezi fanoušky okamžitě vzroste násobně vzrušení, na scéně se totiž objeví nový miláček v klubových barvách. Debut mladíka je vždycky velkou věcí, zvlášť, když pochází z klubové akademie. Kterých pět borců se v Premier League ukázalo jako nejmladší?

Soutěže o ceny a další zajímavosti najdete na našich sociálních sítích Facebooku Instagramu.

AARON LENON (16 let a 129 dní)

Na Lennona si ukazovali skauti a trenéři už odmala. Mládežnickým systémem Leedsu proletěl raketovou rychlostí a rázem byl v prvním týmu. Ligový debut si odbyl v 16 letech a 129 dnech, a to když střídal proti Tottenhamu.

Londýnský klub se nakonec ukázal jako osudový, Lennona totiž koupil. Anglický křídelík v jeho dresu odehrál přes 360 utkání a stal se jedním z nejoblíbenějších hráčů. Zahrál si také za reprezentaci, nicméně konec kariéry se zdá být maličko divoký. Angažmá v Burnley si vyplnil v tureckém Kayserisporu.

ISAIAH BROWN (16 let a 117 dní)

Zatímco Lennonovo jméno je pro fotbalové fanoušky známé, jméno Browna zase tolik ne. Za West Brom odehrál pouze jedno utkání – shodou okolností to, v kterém v roce 2013 stanovil tento rekord. Pak si ho sice pořídila Chelsea, ale s úspěchem se tento transfer rozhodně nepotkal.

Za Blues odehrál jediný zápas a až do roku 2021 paběrkoval po hostováních. Nechytil se nikde, nyní je pětadvacetiletý borec dokonce bez angažmá.

MATTHEW BRIGGS (16 let a 68 dní)

Ani Briggsovi to moc nevyšlo. Debut si sice odbyl hodně brzo, střídal totiž na konci posledního kola v dresu Fulhamu, nicméně pak musel další tři roky čekat na první start. Jeho kariéra pak šla strmě z kopce a skoro každou sezonu střídal jiný klub. Nedávno dokonce zkoušel i dobrodružství v Dánsku, momentálně válčí v sedmé anglické lize.

HARVEY ELLIOTT (16 let a 30 dní) 

Jméno ze současného fotbalu! Elliott byl vždycky považován za anglický supertalent, jehož služby si hýčkal Fulham. Jen dva zápasy za londýský klub stačily Liverpoolu k tomu, aby po něm hbitě skočil a ukořistil ho do svých služeb.

Rozhodně mu pomohlo sezonní hostováníBlackburnu, kde si zvykl na dospělácký fotbal a v létě naplno ukázal, že je schopen hrát Premier League. Teď se pomalu stává pevnou součástí Kloppova týmu a nedávno si připsal i první ligový gól. Takhle ho prožíval na tribuně jeho táta!

ETHAN NWANERI (15 let a 181 dní)

Nabízí se klasická otázka. Co jste dělali vy, když vám bylo patnáct? Nwaneri naskočil v dresu Arsenalu do zápasu Premier League a suverénně se stal nejmladším hráčem historie ligy. Nwaneri hrál ve čtrnácti ligu osmnáctiletých, v současné sezoně hraje dokonce v soutěži do jednadvaceti let.

Ofenzivní borec v sobě má kupu potenciálu, teď je jen na něm, jestli ji využije. Ale nesmí zapomínat na školu, jak u vtipně připomněli příznivci Gunners po zmiňovaném zápase!

Z naší nabídky doporučujeme

I tohle nabízí anglický fotbal! Jednoduše situace a momenty, ze kterých si sednete na zadek. Buďte u toho s námi příště i vy! Z naší nabídky výhodných zájezdů doporučujeme: