Zemětřesení v Bayernu. Kdo to schytá po Nagelsmannovi?

4 minuty čtení 

Byl to tah, který přišel jako blesk z čistého nebe. Vedení Bayernu Mnichov se rozhodlo rozejít s jedním z nejnadějnějších trenérů současnosti. Julian Nagelsmann skončil, nahradil ho Thomas Tuchel. V létě se tak dá čekat velká čistka.

Soutěže o ceny a další zajímavosti najdete na našich sociálních sítích
Facebooku, Instagramu a na Tik-Toku.

KUS ZA KUS? NE TAK DOCELA

Na první pohled vlastně jednoduchá výměna. Kvalitní trenér za kvalitního trenéra. Šlo by se na to ale dívat i jinak. Když Nagelsmann do klubu přicházel, bylo z toho velké haló. Tehdy mu bylo stále teprve třicet čtyři let. Na trenéra těžko uvěřitelný věk.

Nebylo ale o čem. Psal se totiž klasický německý scénář. Nagelsmann ušel kus cesty, postupnými kroky prošel menší kluby a rázem stál v záři reflektorů. Od mala byl jeho sen Bayern Mnichov. Když tedy Bavoři vyjádřili svůj zájem, nebylo co řešit. Do Lipska, kde tehdy Naglesmann působil, putovalo odstupné přes dvacet milionů euro.

Tato sezona však měla podivný průběh. Drhnutí v Lize, nicméně povedená pouť Ligou mistrů. Nic nenasvědčovalo tomu, že by měla přijít změna. Ale přišla. Dost možná se stalo něco v zákulisí, to ví jenom zúčastnění.

Fanoušci ví jen to, že přišel kovaný vítěz Thomas Tuchel. Ten na podzim kousal vyhazov z Chelsea a údajně čekal, co Bayern. Do léta se mu čekat nechtělo, a tak zatlačil hned. Nebylo to poprvé, co o něj vedení Mnichova mělo zájem, a tak došlo k závěru, že si ho podruhé utéct nenechají. Premiéru už má Tuchel za sebou, rozstřílel Dortmund 4:2. A… dokonce i vypadnutí ze čtvrtfinále poháru proti Freiburgu.

CHYSTÁ SE ODLIV

S novým trenérem také přicházejí nové požadavky. Nejen na trénincích, ale také v zákulisí a na přestupovém trhu. Už se proto začíná spekulovat, kdo Tuchelovi nebude vyhovovat a v létě si bude hledat nová angažmá.

MARCEL SABITZER

Ten si nové angažmá hledat nebude. Dá se říct, že už ho má. Rakouský záložník se delší dobu nedokázal probít do silné základní jedenáctky Bayernu.

Když v lednu Manchester United řešil krizi poté, co se na dlouho zranil záložník Christian Eriksen, zavolal do Mnichova. A tam byli vstřícní. Vyhodnotili si, že z půlročního hostování budou mít benefit všichni. Bayern ušetří na výplatě, hráč bude hrát a United získají potřebnou posilu.

A stalo se. Sabitzer se na severu Anglie hned zabydlel. Za sebou má několik startů a už i první gól. V anglických médiích se mocně spekuluje, že si obě strany pochvalují spolupráci natolik, že by ji v létě rády přetavily v trvalý přestup. Tuchel v tom údajně nebude bránit.

RYAN GRAVENBERCH

Nizozemec přicházel s velkou pompou z Ajaxu. Měl se stát budoucností záložní řady Bayernu a je možné, že se vše změní a táhnout bude. Zatím to ale moc nevypadá a z Bavorska začínají přicházet frustrované hlasy.

V květnu mu bude jednadvacet, a tak potřebuje hrát. To se ale neděje. V základní sestavě se téměř výhradně neobjevuje, dostřídává na poslední minuty. Z posledních 540 možných minut jich odehrál dvacet sedm.

Hovoří se o zájmu Liverpoolu, což by dávalo smysl. Reds budou nutně hledat posilu do středu zálozy. Vysněný Jude Bellingham dle všeho zamíří jinam. Liverpool na něj jednoduše nemá peníze. Gravenberch by mohl být levnější volbou se stále velkým potenciálem.

SERGE GNABRY

Velmi zajímavá kariéra Sergeho Gnabryho pokračuje. Jednu dobu byl v anglickém West Bromu a vypadalo to všelijak. V Bundeslize však ožil a v Bayernu je zárukou produktivity.

Loňský ročník byl životní, ten letošní je o něco horší. Velmi patrné je to od návratu z mistrovství světa. To má totiž Gnabry ze čtrnácti zápasů pouhé dvě branky. Velmi nevyrovnané je také jeho herní vytížení. Tu odehraje celý zápas, tam zase dvacet minut.

Nejde však jen o to. Vedení Bayernu se nelíbí nejen jeho výkony, ale i chování mimo hřiště. Kupříkladu když na konci ledna vyrazil ofenzivní šikula do Paříže na módní přehlídku, označil to šéf klubu Hasan Salihamidžić jako amatérské a nehodící se k Bayernu Mnichov.

Bude zajímavé sledovat, jak se nakonec celá situace vyvine. Tuchel totiž dostává stoprocentní důvěru. Buďte u proměny Bayernu i vy! Mrkněte na nabídku zájezdů i vstupenek a jeďte s námi na světový fotbal kousek od našich hranic.

👉 Liga mistrů: Manchester City – B. Mnichov (letecky)
👉 Liga mistrů: B. Mnichov – Manchester City 
👉 Bayern Mnichov – Hoffenheim