Zaútočí posílený Juventus na kýžený ušatý pohár nebo „jen“ prodlouží domácí dominanci?

Píše Pavel Pubal

Na domácí scéně v posledních letech Stará dáma postrádá konkurenci. Nejtradičnější tým Apeninského poloostrova získal už osm titulů v Serii A bez přerušení, ale přesto mu něco k absolutní spokojenosti chybí. Bianconeri čekají už od sezony 1995–96 na vítězství v Champions League, od té doby pětkrát padli ve finále. Také proto Juventus stále zbrojí a přivádí zvučné posily – loni to byl fenomenální Cristiano Ronaldo, letos zase Stará dáma vyhrála doslova celosvětový závod o Matthijse de Ligta. Také viceprezident Juventusu Pavla Nedvěd byl ještě jako hráč titulu v Lize mistrů hodně blízko, takže moc dobře ví, jak jsou po ušatém poháru jejich fanoušci lační.

Matthijse de Ligta přesvědčil sám Ronaldo

Byla to velká sága letního přestupového období. O zázračného holandského stopera Matthijse de Ligta, v 19 letech hlavní ústřední postavu a kapitána Ajaxu, stála celá Evropa. Nakonec se prý talentovaný obránce rozhodl možná i na základě na první pohled nepodstatného momentu, kdy za ním po mezinárodním utkání přišel sám Cristiano s tím, aby přestoupil právě do Juventusu a pokusili se společně dobýt fotbalovou Evropu. Tehdy tomu nikdo nepřikládal velkou váhu, ale nakonec se Matthijs o pár měsíců později skutečně hlásil na stadionu Staré dámy.

U blonďatého zadáka ale mohutné posilování Juve ani zdaleka neskončilo, Pavel Nedvěd a spol. přivedli minimálně pět hráčů, kteří mohou atakovat místo v základní sestavě. Kromě de Ligta jsou jimi v Paříží trucující Adrien Rabiot, po skončení smlouvy v Arsenalu Aaron Ramsey, talent z AS Řím Luca Pellegrini nebo legendární gólman Gianluigi Buffon, který se domů vrátil po roční nepříliš úspěšné anabázi v PSG. S tolik posíleným kádrem bude možná až povinností vybojovat devátý titul v řadě na domácí scéně, ale proti budou další vlčáci, kteří už touží po letech sesadit Starou dámu z trůnu. Letošní Serie A, jež začne předposlední prázdninový víkend, bude opět velmi zajímavá a tři top šlágry se uskuteční hned na úvod sezony v prvních čtyřech kolech.

31. srpna (2. kolo): Juventus – Neapol
1. září (2. kolo): 
Lazio Řím – AS Řím
21. září (4. kolo): 
AC Milán – Inter Milán

Nenávist mezi Juventusem a Neapolí nezná mezí

Největším rivalem novodobé éry je pro Juventus jednoznačně SSC Neapol. Rivalita mezi oběma tábory sahá až do 80. let minulého století, kdy byly zápasy mezi Juventusem a Neapolí považovány také za bitvy mezi severní a jižní Itálií, protože právě Turín a Neapol jsou hlavními centry obou italských protipólů. Ve zmíněných 80. letech poutaly pozornost hlavně vyhrocené střety Platiniho Juve s Maradonovou Neapolí, ale rivalita nevyprchala ani v posledních letech.

Třeba fanoušci Staré dámy hodně těžko kousali porážku 0:2 z finále italského poháru v roce 2012, kdy se právě tímto zápasem loučila klubová legenda Alessandro Del Piero. Neapolští pak zase nikdy nezapomenou na léto 2016, kdy přestoupil za rekordních 90 milionů euro jejich tehdejší snajpr a miláček Gonzalo Higuaín právě do Juventusu. V Neapoli se na ulicích pálily jeho dresy a pískotem jej doprovázel od té doby každý zápas, kdy se argentinský útočník s Juventusem do Neapole vrátil. Není tedy divu, že neapolští fanoušci nesmějí cestovat na zápasy do Turína a naopak. Neapol se posledních sedm let střídá s AS Řím na druhé příčce italské nejvyšší soutěže právě za nenáviděným Juventusem – čtyřikrát byli druzí Neapolští, třikrát Římané.

Aleš Matějů postoupil s Brescií mezi elitu. Doplní jej Jaromír Zmrhal?

Italská Serie A, to ale není jen Nedvědův Juventus proti Neapoli, kde na sebe v minulosti upozornil třeba kapitán slovenské reprezentace Marek Hamšík. V italském fotbale je momentálně celkem výrazná česko-slovenská stopa. O větší čas na hřišti si stále říká talentovaný český útočník Patrik Schick v AS Řím, ale zejména v konkurenci Edina Džeka to má velmi těžké a je možné, že se bude ještě během léta stěhovat minimálně na hostování. Fanoušci AS ale oplakávají zejména odchod Daniele De Rossiho, který se rozhodl dohrát kariéru až v daleké Argentině.

S Brescií postoupil mezi italskou elitu Aleš Matějů, kterého by mohl následovat v nejbližších dnech Jaromír Zmrhal ze Slavie. Ten už na instagramu poděkoval za přístup šéfovi Slavie Jaroslavu Tvrdíkovi a dá se předpokládat, že do Brescie skutečně odejde. Dále se o místo na Apeninském poloostrově poctivě rvou také Jakub Jankto v janovské Sampdorii, Antonín Barák v Udinese, Ladislav Krejčí v Bologni nebo gólman Lukáš Zima v FC Janov. Naopak Martin Graiciar minimálně na rok odložil na první pohled marný boj o místo ve Fiorentině a zamířil na hostování do Sparty Praha, český stoper s chorvatskými předky Stefan Simič zase odešel po letech marného snažení v AC Milán do klubu svého srdce Hajduku Split.

Ať už dopadne Serie A jakkoliv, jistě nabídne famózní podívanou, a třeba návštěva Juventusu v čele s Cristianem Ronaldem bude rozhodně stát za to. Chcete být u toho? Tak pozorně sledujte naši bohatou nabídku, stačí si jen vybrat!