Základní skupina na Euro je kompletní. Co čekat od Gruzie?

Tohle čekal jen málokdo. Řekové byli největšími favority naší barážové větve a čeští fanoušci si brousili zuby na odplatu za semifinále Euro 2004. Všechno je ale jinak. Řekové v Gruzii padli na penalty a právě tým kolem Khvicha Kvaratskhelii tedy ve skupině doplní Českou republiku, Portugalsko a Turecko.

Sledujte nás i na našich sociálních sítích Facebook Instagram – Tik-Tok

Rozhodně nás nečeká procházka růžovou zahradou. Své o tom ví i hlavní trenér Ivan Hašek, pod jehož vedením reprezentace na prvním svazu dvakrát vyhrála, když otočila zápasy proti Norsku i Arménii. „Bude to ještě těžší zápas než s Arménií,“ uvědomuje si zkušený lodivod.

Legenda Bayernu na střídačce

Gruzie postoupila na závěrečný šampionát poprvé v historii, zemi zachvátila fotbalová horečka. Zajímavostí je, že trenérem tamní reprezentace je bývalý vynikající obránce Bayernu Mnichov Willy Sagnol. Dnes 47letý Francouz začínal jako trenér u mládežnických reprezentací, následně vedl Bordeaux, byl asistentem u Bayernu a Gruzii má už od roku 2021.

Mimochodem maličká Gruzie (3,7 milionu obyvatel) si postup vybojovala na domácím stadionu v Tbilisi – Boris Paichadze Stadium, který byl zrekonstruován v roce 2006 a pojme více než 50 tisíc fanoušků. Už abychom se podobného stánku dočkali i my…

Kvaradona utekl z Ruska. Teď si může vybírat

O největší hvězdě Gruzie není pochyb. Je jí Khvicha Kvaratskhelia, kterému se díky podsadité postavě, extrémní šikovnosti a působení v Neapoli přezdívá Kvaradona. Patří k řadě těch, kterým fotbal předurčil osud. Táta Badri je bývalý ázerbájdžánský fotbalista a trenér, máma Maka taky uměla kopnout do meruny. Prostředního ze tří synů nikdy nemuseli do tréninku nutit, míč si zamiloval od dětství. Fotbalově jej vychovalo Dinamo Tbilisi a už v šestnácti se objevil v A týmu.

Nyní druhým rokem září pod Vesuvem ve zmíněné Neapoli, se kterou loni vyhrál historický titul. Ještě před tím ale působil v Rusku. V Tatarstánu setrval do jara 2022, kdy jej ruská ofenziva na Ukrajinu přiměla rozvázat se svým zaměstnavatelem smlouvu. Kvaratskhelia tou dobou už sice dávno převyšoval gruzínskou ligu, ale raději se vrátil domů, aby tři měsíce odkopal v Batumi, než se ozvala Neapol.

Za gruzínský klenot dala Neapol v tichosti zhruba 13 milionů eur, dnes může Kvaradonova hodnota šplhat až k hranici 100 milionů. Jeho srdce prý bije pro Real Madrid, ale zájemců je mnohem více. Skloňují se i konkurenční Barcelona nebo Paris St. Germain, kde budou po odchodech Messiho, Neymara a v létě s největší pravděpodobností také Mbappého chystat novou ofenzivní vozbu.

Ze Slovanu Bratislava až na Euro

Kromě Kvaradony moc známých jmen v sestavě Gruzie asi nenajdete. Odborníci na slovenský fotbal ale určitě znají stopera Slovanu Bratislava Gurama Kashiu nebo šikovného křídelníka Giorgi Chakvetadzeho, který působil v Bratislavě loni a letos nastupuje ve druhé nejvyšší anglické soutěži za Watford.

Tato vazba Slovanu na gruzijské hráče může být dána také zkušenostmi jeho současného trenéra Vladimíra Weisse staršího. Ten totiž v letech 2016–20 čtyři roky trénoval právě gruzijskou reprezentaci.

Vyrazte s námi do Německa!

Český tým sehraje s Gruzií druhé utkání ve skupině, tento nevyzpytatelný soupeř čeká Haškovu partu 22. června v Hamburku. Ještě před tím začneme 19. června v Lipsku s hvězdným Portugalskem a na závěr skupinové fáze opět v Hamburku vyzveme Turecko.

  • Kompletní nabídka na Euro 2024 (nabídka)
  • Mistrovství Evropy: Česká republika – Gruzie (letecký zájezd)
  • Mistrovství Evropy: Dvojzápas čtvrtfinále ve Stuttgartu a Düsseldorfu (letecký zájezd)