Žádný hráč není víc než klub? Už dávno ne

4 minuty čtení
autor: Jakub Vaverka

Vždy platilo nepsané pravidlo, že žádný fotbalista není větší než klub. V minulosti se takto „spálilo“ několik hráčů. Chtěli mít v týmu, ve kterém působili, podmínky, které jejich spoluhráči neměli. V současnosti se zdá, že začínají existovat výjimky. A jednou z nich je Kylian Mbappé z Paříže.

Soutěže o ceny a další zajímavosti najdete na našich sociálních sítích Facebooku, Instagramu a na Tik-Toku.

Mbappé zůstává v Paříži

Byla to sága, která otřásla fotbalovým světem. Prakticky od konce minulé sezony novináři v médiích spekulovali, že francouzský útočník Kylian Mbappé opustí Paris Saint-Germain. Jeho smlouva v Parku princů vyprší v létě 2024, přičemž mistr světa z roku 2018 se rozhodl, že chce zkusit novou výzvu a novou smlouvu s PSG nepodepíše. Pařížané se tedy rozhodli Mbappého prodat už nyní, aby z něj dostali alespoň nějaké peníze. Cítili se však podvedeni, protože jejich největší hvězda měla původně uplatnit opci, díky níž by byla v klubu až do roku 2025.

To však Mbappé nechtěl. Svými výkony už dávno přerostl Ligue 1 a zejména španělský gigant Real Madrid se o tuto superhvězdu uchází už několik let. Los Blancos chtěli Kyliana získat zdarma v roce 2024, ve hře pak byl i letošní přestup. Merengues však nakonec neinvestovali potřebné peníze, o Mbappého se měly ucházet kluby ze Saúdské Arábie, Chelsea FC nebo dokonce Liverpool FC. Chvílemi to vypadalo, že hvězdný zakončovatel zůstane v hlavním městě Francie, ale celý rok si nezahraje. Jeho smlouva je stále platná, ale pokud by nechtěl zůstat až do roku 2025, vedení by ho na hřiště nepustilo.

Jednání na obou stranách byla intenzivní a dlouhotrvající. Nakonec se situace uklidnila, Kylian Mbappé zůstává. Každopádně se očekává, že Francouz příští léto Pařížany nadobro opustí a odejde za svými sny do anglické Premier League nebo Realu Madrid.

👉 TOP: PSG – Marseille (letecky) od 17 500 Kč 🇫🇷

Je hráč víc než klub?

Mbappé je tedy stále hráčem Paris Saint-Germain. Způsob, jakým s ním šéfové klubu zacházejí, však potvrzuje, že přece jen existují fotbalisté, kteří mohou budit dojem, že jsou víc než klub. Spekulace o tom, co všechno má Kylian ve své současné smlouvě s PSG, baví fanoušky po celém světě. Některé zdroje dokonce tvrdí, že Kylian má vliv na příchody a odchody hráčů, na složení kádru a má také podíl na výdělcích klubu.

Jaká je úplná pravda, to se veřejnost nikdy nedozví. Faktem ale zůstává, že Paris Saint-Germain se k Mbappému chová jinak než například trenér Enrique nebo Brazilec Neymar, který byl letos v létě prodán do saúdskoarabského Al Hilálu. Žádný jiný fotbalista v celé Ligue 1 nemá ve svém klubu takové pravomoci. A to je nebezpečné. Když totiž hráč přeroste klub, přináší to problémy a ví to i PSG.

Na Parc des Princes začíná nová éra a teprve za několik let budeme moci posoudit, zda bude úspěšná. Je stále jasnější, že projekt, který se v současné době v hlavním městě Francie rozbíhá, bude dříve či později bez Kyliana Mbappého. Je větší než klub, a to není dobré pro žádnou ze zúčastněných stran.

ZÁJEZDY NA LIGUE 1