Zaděláno na drama! Premier League, jakou nepamatujeme

3 minuty čtení

Zvítězí opět Manchester City, nebo se dočkáme překvapení? Minimálně první třetina letošní sezony Premier League slibuje parádní drama! Takové, jaké tu dlouho nebylo…

Sledujte nás i na našich sociálních sítích Facebook Instagram – Tik-Tok

Na pohárových příčkách se týmy srovnaly, jako už dlouho ne. O druhé reprezentační přestávce, tedy po dvanácti odehraných kolech, byla loni nejlepší pětice roztažená v devíti bodech. Už tehdy se začal rýsovat dvojboj Manchesteru City a Arsenalu. Ale letos? Po stejném počtu odehraných utkání je nejlepší pětice srovnána v pouhých třech bodech!

Liverpool a Tottenham se hlásí o slovo

Manchester City je v horních patrech Premier League už zaběhlou stálicí, Arsenal letos zase potvrzuje zlepšení z posledních sezon, kdy loni bojoval skoro do posledních kol o titul. Výrazným zlepšením ale v mezisezonním porovnání prošli fotbalisté Liverpoolu, Tottenhamu nebo Aston Villy.

Pokud vyhraje soutěž někdo z aktuální nejlepší pětice, což se zdá být pravděpodobné, tak – Manchester City by vyhrál počtvrté v řadě a pošesté za posledních sedm sezon, Liverpool by zvítězil poprvé od sezony 2019–20 (do té doby na titul čekal mnoho let) a Arsenal by se radoval poprvé od sezony 2003–04 (tehdy jako zatím jediní v historii prošli ročníkem bez prohry a vysloužili si přezdívku The Invincibles).

Titul bez prohry? Stále jen The Invincibles

Tottenham nevyhrál novodobou Premier League nikdy – naposledy se radoval v tehdejší First Division v sezoně 1960–61. Aston Villa, která je aktuálně pátá, vyhrála stejně jako Kohouti jen First Division, to bylo naposledy v roce 1980–81. Mimochodem už nyní je jasné, že letošní vítěz Premier League sezonou bez porážky neprojde – Invincibles tak zůstávají stále jen Kanonýři z Emirates Stadium.

Liverpool po sezoně skvěle zareagoval na trápení ve středu pole. Ozdravná kůra, kterou The Reds naordinoval německý stratég Jürgen Klopp, zatím evidentně funguje. Loni se Liverpool o druhé reprezentační přestávce plácal někde ve středu tabulky, nyní je druhý společně s Arsenalem.

Veteráni Fabinho s Hendersonem si odešli plnit svůj „saúdský sen“ a dirigentskou taktovku po nich převzalo dravé mládí v nejlepším věku – Ryan Gravenberch, Alexis MacAllister a především maďarský šikula Dominik Szoboszlai. Na Liverpool je zase radost koukat!

Svěží vítr jménem Postecoglou

Parádní posily přivedl také Tottenham a jejich nový manažer Ange Postecoglou. Jakoby ani nevadilo, že Spurs přišli o svou legendu, kapitána a nejlepšího střelce. Harry Kane odešel do Bayernu a góly začali dávat jiní. Výbornými posilami jsou zejména gólman Vicario a středopolař Maddison. Uvidíme, jak se Spurs bude nyní dařit po jeho zranění.

Postecoglou přinesl do Premier League svěží vítr. V zápase proti Chelsea doslova šokoval, když ve dvojnásobném oslabení vytáhl obranu a hrál riskantní ofsajd systém de facto po celém hřišti. Nakonec to nevyšlo, ale fanoušci fotbalu nechápavě kroutili hlavou, jestli vlastně mají tleskat za odvahu, nebo se manažer Tottenhamu prostě zbláznil… Ať tak či tak, Spurs zkrátka v letošní sezoně baví. Jaká to změna po letech defenzivního trápení a nudného stereotypu s trenéry jako Mourinho nebo Conte.

Poslední vítězové Premier League

2013–14 1. Manchester City 2. Liverpool 3. Chelsea
2014–15 1. Chelsea 2. Manchester City 3. Arsenal
2015–16 1. Leicester City 2. Arsenal 3. Tottenham
2016–17 1. Chelsea 2. Tottenham 3. Manchester City
2017–18 1. Manchester City 2. Manchester United 3. Tottenham
2018–19 1. Manchester City 2. Liverpool 3. Chelsea
2019–20 1. Liverpool 2. Manchester City 3. Manchester United
2020–21 1. Manchester City 2. Manchester United 3. Liverpool
2021–22 1. Manchester City 2. Liverpool 3. Chelsea
2022–23 1. Manchester City 2. Arsenal 3. Manchester United

Z naší nabídky doporučujeme

Ať už se letošní sezony vyvine jakkoliv, nabídne nám další spoustu nevšedních zážitků, dramatických situací a krásných gólů. Zažijte společně s námi nejlepší fotbalovou ligu na světě! Z naší nabídky doporučujeme: