Začíná Pohár afrických národů. Kdo to v Premier League odskáče nejvíce?

3 minuty čtení

Obávané období většiny světových týmů je tady. Od nadcházejícího víkendu možná až do 6. února, kdy je na programu finále, se budou muset obejít bez svých afrických hvězd. Důvodem je jejich kontinentální šampionát – Pohár afrických národů. Kdo to v Premier League odskáče nejvíce?

Soutěže o ceny a další zajímavosti najdete na našich sociálních sítích Facebooku Instagramu.

Vedoucí Manchester City, který se po pomalejším startu zase rozjel jako parní stroj, bude postrádat pouze Mahréze. A s veškerým respektem k jeho dobrým letošním výkonům, tým Pepa Guardioly by se bez něho měl v aktuální formě obejít. Cesta k titulu je tak otevřena dokořán.

KEPŮV NÁVRAT MEZI TYČE?!

Na první pohled je totiž jasné, že nejcitelněji ztrátu pocítí Liverpool, jeden z hlavních pronásledovatelů Citizens. Mo Salah je v aktuální formě možná nejlepším fotbalistou na světě a The Reds jsou na jeho ofenzivních kvalitách doslova závislí. Chelsea se zase musí obejít bez brankářské jedničky Mendyho. Dojde opět na „hrajícího asistenta trenéra“ Kepu mezi tyčemi?

Dobrou zprávou je pro Liverpool nebo Arsenal, což jsou z horních pater Premier League dva z týmů, které na africké hráče spoléhají asi nejvíce, alespoň fakt, že se v první polovině ledna ligové zápasy hrát příliš nebudou.

Právě tyto dva týmy si to mezi sebou rozdají ve dvojzápase semifinále EFL Cupu. Mezi tím je čekají zápasy FA Cupu proti týmům z nižších soutěží. Do ligového pelotonu se tak vrátí Liverpool až 16. ledna doma s Brentfordem, Arsenal ve stejný den sehraje severolondýnské derby na hřišti Tottenhamu.

LIVERPOOL PŘIJDE O OFENZIVNÍ SUPERSÍLU, ARSENAL SPÍŠE O NÁHRADNÍKY

Kvalitativně nejvýraznější oslabení určitě pocítí Liverpool. Salah a Mane jsou základními stavebními členy Liverpoolu, Naby Keita také patří do úzké rotace manažera Kloppa.

Celkem pět hráčů bude postrádat Arsenal. Ze stabilní základní jedenáctky posledních týdnů ale bude chybět jen Partey. Dále odcestují do Afriky v Arsenalu za disciplinární prohřešky stejně distancovaný Aubameyang, náhradníci Pépé s Elnenym a stoper Rekik, který nastupuje za tým do 23 let.

Vypořádat se Arsenal bude muset zejména se ztrátami ve středu pole. Partey je jasnou stálicí Artetova výběru, Elneny patří do širší rotace. V kádru tak ze stabilních členů zbydou na tyto dvě pozice pouze Xhaka s mladým Lokongou, který přišel před sezonou z Anderlechtu.

WATFORD SVÉ OPORY NEUVOLNIL

Výrazným oslabením projde také Leicester. Na AFCON odjedou Kelechi Iheanacho (Nigérie), Wilfred Ndidi (Nigérie), Daniel Amartey (Ghana) a Nampalys Mendy (Senegal). Kladivářům z West Hamu zase odjede v poslední době velmi dobře hrající Said Benrahma z Alžírska.

Zajímavě se k Poháru afrických národů postavil o záchranu hrající Watford. Ten na turnaj odmítl uvolnit své hráče. Měli jimi být Troost-Ekong (Nigérie), Imran Louza (Maroko), Adam Masina (Maroko) a především dvojice útočníků. Emmanuel Dennis (Nigérie) a Ismaila Sarr (Senegal), který ale poslední zápasy stejně nehraje kvůli zranění. Místo Dennise byl do nigérijského útoku povolán slávistický křídelník Peter Olayinka.

I bez některých opor ale bude v nejlepší ligové soutěži na světě stále co vidět. Tabulka se rozděluje. Bojuje se o titul, o poháry i o záchranu, buďte u toho s námi! Doporučujeme třeba atraktivní multizájezd do Londýna, kde uvidíte během jediného víkendu tři TOP zápasy Premier League:

  • Watford – Norwich (pátek, 20:00)
  • Arsenal – Burnley (sobota, 15:00)
  • Crystal Palace – Liverpool (neděle, 14:00) nebo Chelsea – Tottenham (neděle, 16:30) – podle vaší volby.