Za oponou seriálu: Jak Deadpool dotáhl Wrexham do čtvrté ligy

5 minut čtení

Ten seriál zná snad každý fanoušek fotbalu – toho anglického obzvlášť. V seriálu Vítejte ve Wrexhamu se Rob McElhenney a Ryan Reynolds učí řídit třetí nejstarší profesionální fotbalový klub na světě. Jak jsou na tom ale dnes, kdy Wrexham konečně vyválčil postup do čtvrté nejvyšší soutěže?

Soutěže o ceny a další zajímavosti najdete na našich sociálních sítích Facebooku, Instagramu a na Tik-Toku.

V roce 2020 Rob a Ryan spojili síly, aby koupili účastníky páté anglické ligy Rudé draky v naději, že přemění Wrexham AFC na příběh outsidera, kterému může fandit celý svět. Obavy? Rob a Ryan nemají zkušenosti s fotbalem nebo vzájemnou spoluprací. Z Hollywoodu do Walesu, ze hřiště do šatny, z vedení do hospody, tento dokumentární seriál sleduje jejich rychlokurz vlastnictví klubu a neoddělitelně propletené osudy týmu a města, kteří spoléhají na dva herce, že přinesou naději a změnu do komunity, která je dokáže využít.

A co dnes?

Wrexham se pomalu stává celosvětovým fenoménem. Čísla na sociálních sítích rostou, na léto už klub oznámil americkou tour, během které waleský klub vyzve i Manchester United nebo londýnskou Chelsea. Ne, tohle není pohádka, tohle je realita 21. století. Nákupy sezonních permanentek se ztrojnásobily a klub má partnerství s takovými firmami, jako TikTok nebo Expe. O tom se jiným klubům na této úrovni ani nezdá. Tento nákup za 2,5 milionu dolarů se zatím zkrátka vyplácí.

Také klub a hráčský kádr se posouvá mílovými kroky kupředu. Majitelé do něho pumpují výrazné finanční prostředky, žádný jiný klub v této soutěži takové možnosti nemá. Není divu, že Wrexham přilákal do svých řad třeba střelce Paula Mullina, který se v té době stal v dresu Cambridge United nejlepším střelcem čtvrté ligy League Two. Byl o něho tedy zájem i ze třetí ligy, ale Mullin skončil naopak v páté lize a je hlavní ofenzivní hvězdou Wrexhamu.

Jinak se ale od začátku seriálu až po současnost kádr výrazně proměnil. Pamatujete si třeba, jak kouč Parkinson po první půlce sezony ve své funkci prosil majitele, že by potřeboval na druhé křídlo stejného hráče, jako má Jordana Daviese? Právě odchovanec Wrexhamu byl po návratu z mládežnického týmu Brightonu U23 největší hvězdou… A dnes? Davies už je jen náhradníkem v na pátou ligu hvězdami nabitém kádru – sporadicky sbírá po minutkách jako střídající hráč, za sezonu posbíral jen tři góly, bez asistence.

Z Premier League do Wrexhamu! Kdo bude další?

Jedno velké jméno už klub také přilákal. Po skončení kariéry ještě oprášil rukavice Ben Foster. Dnes 40 letý bývalý gólman Manchesteru United, West Bromu nebo Watfordu se vrátil do týmu, kde působil v sezoně 2004–05 na začátku své bohaté kariéry! V klíčovém utkání letošní sezony proti Notts County, jedinému vážnějšímu soupeři v boji o jediné přímo postupové místo, pak dokonale zazářil. V 97. minutě za stavu 3:2 pro Wrexham lapil penaltu a zařídil tak klíčový krok do League Two.

Dá se očekávat, že to nebude trvat tak dlouho a američtí miliardáři přivedou i některého fotbalistu ještě slavnějšího jména. Zkrátka hvězdu prvního formátu, která přiláká ještě větší pozornost a napumpuje další peníze do klubového rozpočtu. Některá jména by se nabízela – třeba Gareth Bale už ukončil profesionální kariéru a je Walešan, ale u něho je pravděpodobnější, že se bude věnovat v zámoří své golfové kariéře.

Padlo už ale v souvislosti s Wrexhamem třeba i jméno Dele Alliho, dříve velkého talentu Albionu, jehož hvězda ale v posledních sezonách strmě upadá. Přišel o místo v Tottenhamu, pak se neúspěšně snažil restartovat kariéru v Evertonu a momentálně paběrkuje v tureckém Besiktasi Istanbul, kde více vysedává na lavici nebo léčí zranění, než hraje.

Ale pozor, trenérem je stále Phil Parkinson, tedy první manažer, na kterého si Rob a Ryan v roce 2021 ukázali. Nečekejme tedy veletoče, jako předváděli třeba majitele Sunderlandu v dokumentárním seriálu podobného ražení – Sunderland ´Til I Die (Dycky Sunderland). Mimochodem i v Sunderlandu už Parkinson působil, bylo to jeho poslední angažmá před Wrexhamem. Předtím úspěšně vedl Hull City, Charlton nebo Bolton Wanderers. Všechno úspěšné anglické značky, než se nechal zlákat projektem ve Wrexhamu.

Postupový gól? Samozřejmě Paul Mullin!

Samozřejmě ne každému se musí líbit, že v páté lize vzniká něco na způsob „Galacticos“. Co si asi tak říkají ostatní týmy v National League, kde si v některých klubech musí fotbalisté k hraní fotbalu ještě přivydělávat. Na druhou stranu projekt Wrexhamu vrhá celou soutěž pod světla reflektorů a je dost možné, že většina anglických fotbalových fanoušků by dnes vyjmenovala více týmů z National League, než třeba z League One (třetí liga). Proč? No přece protože o víkendu hrály proti Wrexhamu.

Klíčový pro postup byl už zmíněný zápas proti Notts County. Vzájemná bitva dvou hegemonů soutěže přilákala k obrazovkám spousty diváků, na tribunách bylo beznadějně vyrovnáno. A samotný zápas? To byla oslava fotbalu. Nakonec zvítězil Wrexham 3:2 – možná i proto, že zatímco v domácích barvách dokázal skórovat druhý nejlepší střelec celé soutěže a asi hlavní hrdina seriálu Paul Mullin, tak nejlepší snajpr celé National League v dresu Notts County Macaulay Langstaff na druhé straně mlčel.

Utkání bylo o to důležitější, že z této soutěže postupuje pouze vítěz přímo do League Two, ostatní týmy od druhého do sedmého místa čekají barážové bitvy. Utvrzující vítězství, které zajistilo Wrexhamu přímý postup, vybojoval tým kouče Parkinsona v předposledním kole doma s Borehamem Wood – 3:1. Symbolicky dal druhý a třetí gól Paul Mullin.

Říká se, že nejhorší v pyramidě anglického fotbalu je právě postup z National League do League Two. Ve Wrexhamu už si malují, že když už se jim tohle povedlo, tak čtvrtou ligou projedou bez přibrzdění a jsou rázem ve třetí lize. Cílem majitelů Roba a Ryana do budoucna má být Championship. Tak uvidíme, jestli a případně kdy se jim to podaří splnit.

Z naší nabídky doporučujeme

Anglický fotbal nám přináší týden co týden neuvěřitelné zážitky a situace, ze kterých si sednete na zadek. Buďte u toho s námi příště i vy! Z naší nabídky výhodných zájezdů doporučujeme:

  • Trojzápas Premier League v Londýně (letecky na Tottenham – Crystal Palace, West Ham – Man. United, Fulham – Leicester, kompletní zájezd)
  • Manchester United – Brentford (letecky na Premier League, kompletní zájezd)
  • Arsenal – Chelsea (letecky na Premier League, kompletní zájezd)