Z hospody před vyprodané hlediště. Šipky berou svět sportu útokem

4 minuty čtení

Michael Smith, Michael Van Gerwen, Luke Humphries, Peter Wright, Gerwyn Price, Johnny Clayton a Rob Cross. Ještě jste o nich nic neslyšeli? Posledních několik let vyprodávají evropské arény a fanoušci doslova slintají nad jejich příchodem na scénu.

Sledujte nás i na našich sociálních sítích Facebook Instagram – Tik-Tok

Hlavní postava šipek? Fanoušek!

To, co bylo kdysi hospodskou zábavou, se stává seriózním sportem světových rozměrů. Při pohledu na vrcholné světové turnaje, jako je Premier League, mistrovství světa PDC a Grand Slam of Darts, se není čemu divit.

Je to dynamická, zábavná hra plná výjimečných hráčů s různými osobnostmi. A to vše doprovází skvělí rozhodčí, kteří působí také jako hlasatelé a díky svým nezaměnitelným hlasům se stali nedílnou součástí tohoto rozvíjejícího se sportu.

„Creme de la creme“ celého šipkového sportu jsou však jeho fanoušci. Divocí, spontánní, hluční a zábavní. Atmosféra na předních světových šipkových akcích je skutečně fantastická.

Extravagantní chovatel slepic i agresivní bouřlivák

Mezi největší osobnosti šipkového světa patří dlouholeté stálice, které se pravidelně střídají na pozici světové jedničky v žebříčku PDC (Professional Darts Corporation). Podobně jako v tenise se hráči účastní různých šipkových turnajů, za své výkony získávají body a jsou zařazováni do světového žebříčku.

Aktuální jedničkou je Michael „Bully Boy“ Smith. Anglický obr po sérii porážek na největších turnajích prolomil smůlu a v současné době kraluje šipkařskému světu. Jeho velkým pronásledovatelem je hrající legenda Michael „MVG“ Van Gerwen, jehož vzhled někdy nahání strach. Zvláště když se bouřlivě raduje ze svých úspěchů s vykulenýma očima směrem k soupeřům nebo fanouškům. Již nyní je považován za jednoho z nejlepších šipkařů historie.

Mezi absolutní legendy patří bezesporu i světová čtyřka Peter „Snakebite“ Wright, který na akcích vždy zaujme svým novým extravagantním barevným „kohoutím“ účesem. Kohout na jeho hlavě je o to symboličtější, že vždy hodný a přátelský Wright je jedním z nejvášnivějších chovatelů kuřat.

Opačným dojmem působí bývalá světová jednička Gerwyn Price, jehož fanoušci často neváhají vypískat, protože si jde pro vítězství „přes mrtvoly“ a na pódiu už měl několik konfliktů se svými soupeři nebo příznivci na tribunách. Fanoušci mu vyčítají aroganci, ale je to především nezlomná touha po vítězství, která „Ledového muže“ nutí udělat pro výhru cokoli.

Rozhodčí s ikonickými hlasy

Po každé sérii tří šipek, které hráči dostanou, rozhodčí oznámí počet hozených bodů. Troufáme si říct, že jde o jedno z nejatraktivnějších hlášení skóre ve světě sportu. Díky své skvělé intonaci a nezaměnitelnému hlasu patří rozhodčí a svým způsobem i hlasatelé mezi ikony šipek a doslova přivádějí diváky do varu, zejména po neopakovatelném oznámení „sto osmdesát“, tedy nejvyššího možného skóre 180 bodů.

🔊 Pochlechněte si ikonické hlasy rozhodčích

Kostýmy, skandování, spontánní zábava a pivo, spousta piva

To je stručné shrnutí toho, co na fanouška u šipek čeká. Na akce chodí zarytí fanoušci v nejrůznějších kostýmech. Od napodobenin hráčů, přes pohádkové postavy, „celebrity“ showbyznysu až po různé podomácku vyrobené bytosti. Převleky nejrůznějšího druhu mají za cíl pobavit a možná i trochu anonymně nakopnout.

Pivo v hledišti teče proudem, ale kromě toho koluje v žilách fanoušků fantastická atmosféra, kterou prostě musíte zažít. Zajišťují ji osvědčené chorály, fanouškovské předělávky známých hitů s vloženými jmény hráčů do textu, ale neoficiální hymnou se stala píseň Chase The Sun, jejíž část textu křičí „hej! hej! hej!“ z plných plic každý účastník turnaje.

Zažijte jedinečnou atmosféru šipkových turnajů!