Z Gruzie: Vitík, Kušej a další. Kdo se může prodat na Euro U21?

2 minuty čtení

Mistrovství Evropy hráčů do 21 bývá zpravidla největší přehlídkou talentů starého kontinentu. Občas na něm sice ty největší hvězdy chybí, protože už nastupují za seniorské reprezentace, přesto najdete v jednotlivých reprezentacích obrovskou kvalitu. Kdo se letos může prodat?

Soutěže o ceny a další zajímavosti najdete na našich sociálních sítích Facebooku, Instagramu a na Tik-Toku.

Matěj Kovář, David Zima, David Jurásek, Adam Hložek nebo Tomáš Čvančara. Ti všichni na šampionátu z různých důvodů chybí. Reprezentace by v plné palbě měla šanci na velký medailový úspěch, který by český fotbal tak moc potřeboval. To ale naopak dává šanci dalším talentům. Třeba se i právě v Gruzii prodat ven za miliony eur.

Nemusel být ani nominován, teď trápil stopery z Premier League

V prvním zápase naznačili svůj obrovský potenciál směrem k západním ligám hlavně dva hráči. I když jsme prohráli s favorizovanou Anglií 0:2, tak těchto hráčů jste si všimli na první pohled. A věřte, že i skauti renomovaných klubů si všimli. Tím prvním je Vasil Kušej. Kometa jarní části Fortuna:Ligy v dresu Mladé Boleslavi nenastoupila k jedinému utkání českých Lvíčat v kvalifikaci. Nebýt zmíněných absencí Hložka nebo Čvančary, pravděpodobně by chyběl v nominaci. A to by byla obrovská škoda.

Vasil Kušej se fotbalovému řemeslu učil hlavně za hranicemi v německých Drážďanech. A je to na něm trochu znát, říká se o něm, že je tak trochu „nečeským“ hráčem. Nebojí se zodpovědnosti, je drzý, dovolí si v soubojích jeden na jednoho a jen tak někoho se nezalekne. Sebevědomý frajírek v dobrém slova smyslu. Nebál se vzít si míč proti třem obráncům se zkušenostmi z Premier League a prohnal se kolem nich sólem přes půl hřiště jako uragán. Jen gól tomu chyběl.

Mistr ligy vymazal milionovou hvězdu

Druhý jménem je pak lídr obrany Martin Vitík. Čerstvý mistr ze Sparty byl v defenzívě dominantní. Sváděl souboje s renomovanými hráči Premier League a nejen že obstál, on je zvládal vítězně. Na starost měl zejména Anthony Gordona, který v průběhu sezony přestoupil za obrovskou sumu z Evertonu do ambiciózního Newcastlu. Naskočil do 32 zápasů a vstřelil v nejlepší lize světa čtyři branky, sezonu před tím se mu dařilo ještě více. U Vitíka ale tvrdě narazil.

Obecně Češi proti mladému Albionu podali sympatický týmový výkon, ze kterého vynikly i zajímavé individuální výkony. Bez gólu se ale vyhrát nedá. Přesto bude zajímavé sledovat další pokračování českých Lvíčat na šampionátu. A my jsme u toho přímo na místě!

Bellingham, Saka, Foden…

Samotnou kapitolou je pak reprezentace Anglie. Ta se zpravidla na malém EURO, jak se šampionátu do 21 let přezdívá, neraduje ze zlatých úspěchů, ale důvod je jasný. Však si vezměte, že kdyby Albion chtěl nabušit tento letošní výběr v plné parádě, objevili by se v Gruzii třeba Jude Bellingham, Bukayo Saka, Phil Foden nebo Conor Gallagher. Taková „normální“ mládežnická reprezentace.

Nejdražší je Mudryk. Kdo se přidá k Vitíkovi?

A to ještě nejlepší střelec Anglie v letošním kvalifikačním cyklu Folarin Balogun pár týdnů před šampionátem změnil své plány a rozhodl se na dospělé úrovni reprezentovat Spojené státy americké, kde se narodil. Mimochodem už má na svém kontě i první gól za USA. Z hráčů, kteří na šampionátu jsou, je podle renomovaného portálu Transfermarkt nejdražším hráčem Mykhailo Mudryk z Ukrajiny (50 milionů euro), následují italský záložník Tonali (48) a anglický středopolař Ramsey (42).

Čeští hráči v desítce nejdražších talentů své zastoupení nemají. Z aktuálního českého kádru v Gruzii už si reprezentační start za áčko připsal zatím jen zmíněný Martin Vitík, ale další adepti z kádru Jana Suchopárka určitě klepou na dveře týmu Jaroslava Šilhavého. Chcete je zažít na vlastní kůži? Vyberte si z naší nabídky:

  • Kvalifikace EURO 2024: Albánie – Česká republika (vstupenky)
  • Přípravné utkání v krásné Puskás Areně: Maďarsko – Česká republika (vstupenky)