West Ham v Evropě a lize? Jako den a noc! Čím to je?

4 minuty čtení

Pokud byste někomu ukázali bilanci West Hamu v současném ročníku evropských pohárů, asi by vám dotyčný odpověděl, že v lize budou Hammers třeba v nejlepší osmičce. Omyl. Londýnský klub je totiž jako den a noc.

Soutěže o ceny a další zajímavosti najdete na našich sociálních sítích Facebooku, Instagramu a na Tik-Toku.

Do sezony se přitom šlo s obřími očekáváními. Minulá sezona byla velmi povedená, cíl byl tedy jediný – minimálně udržet laťku. Zatímco v Evropě se to daří, v domácí lize ne. Rozdíl je opravdu drastický.

TRÁPENÍ V LIZE

Říká se, že když se nechytí start, táhne se to pak celou dobu. A to je přesně případ Hammers. Ti v prvních třech kolech Premier League neuhráli ani bod. Ba co víc, nedali ani jeden gól. Poprvé vyhráli až na konci srpna. Pak sice přišlo pár solidních výsledků, po dvanáctém kole byli Hammers dokonce desátí.

Vypadalo to tedy, že se kádr, který v létě vylepšila jména jako Nayef Aguerd, Gianluca Scamacca, Thilo Kehrer nebo Lucas Paquetá, zvedá a zamíří do horní poloviny tabulky.

Opak byl ale pravdou. Od zmiňovaného dvanáctého kola přišel propad, který se nedařil zastavit. Sedm zápasů, šest proher, jedna remíza. A rázem pád do sestupových vod. V té době, kolem půlky ledna, se pořádně začaly zvyšovat hlasy fanoušků. Příznivci chtěli, aby vedení klubu vyhodilo trenéra Davida Moyese.

Mnohokrát se mluvilo o posledním možném zápase. Velkou úlevu přineslo jednadvacáté kolo. Přišly tři body proti podobně trápícímu se Evertonu, pak cenné remízy s Newcastlem a Chelsea.

Od té doby šly výsledky West Hamu maličko nahoru, nicméně pořád z toho bylo motání kolem sedmnáctého místa. Tedy těsně před sestupem. Domácí výhra proti Southamptonu, tehdy poslednímu týmu tabulky, přinesla Moyesovi a spol. na začátku dubna klid.

JÍZDA V EVROPĚ

Ovšem zajímavé je, že výsledky a výkony v lize se absolutně nereflektují v Evropě. Mnozí by mohli namítnout, že Hammers hrají až ve třetí gardě, tedy v Evropské konferenční lize. Nicméně ani tam není lehkého soupeře. Zvlášť, když například v Ligovém poháru vypadli Hammers doma s Blackburnem.

West Ham musel v srpnu do předkola, které s přehledem zvládnul. Dánskému Viborgu nasázel dohromady šest branek a zamířil do skupiny s Anderlechtem, Silkeborgem a rumunským FCSB.

Nevyzpytatelní soupeři, horké půdy na venkovních stadionech. Tedy podobné ztráty jako v lize? Kdeže! Šest zápasů, šest výher, cesta do vyřazovacích bojů!

V osmifinále byl los velmi příznivý. Kyperská Larnaka neměla nadělat větší potíže. A taky, že ne. Z prvního zápasu si z dovolenkového tempa Hammers přivezli výhru 2:0, kterou doma potvrdili čtyřgólovým nášupem. Jinými slovy, v součtu to dělá deset výher z deseti zápasů.

Mnoho fanoušků se tak diví, čím to je. Smysl by dávalo, kdyby to bylo naopak – tedy kdyby hráči věnovali větší pozornost lize a Evropu vypouštěli. Očividně to tak ale není. Zvláštní je i to, že síla kádru Hammers je rozhodně na půlku tabulky Premier League. O sestup by měli bojovat jiní.

Situace ale je, jaká je. V centru dění jsou i Češi Tomáš Souček a Vladimír Coufal. Ti mají o motivaci postaráno. Finále EKL se totiž hraje v Edenu. Tedy v místě, kde jejich kariéry vystřelily do nepoznaných výšin.

DOPORUČUJEME

👉 Vstupenky na finále EKL v pražském Edenu
👉 VAR trip: West Ham – Liverpool (letecky)
👉 Trojzápas: Tottenham – Crystal Palace, West Ham – Man. United, Fulham – Leicester (letecky)