Vzestup a pád Portsmouthu. Tři sestupy za čtyři sezony

3 minuty čtení

Portsmouth FC. Další fotbalový klub, jehož historie se dá nazvat horskou dráhou. Po letech na prvoligovém poli následoval strmý pád. Nyní se tradiční celek, který se může stále pyšnit vynikající fanouškovskou základnou, pomalu dere zpátky na vrchol. V příští sezoně bude hrát po dvanácti letech alespoň druhou nejvyšší soutěž Championship.

Sledujte nás i na našich sociálních sítích Facebook Instagram – Tik-Tok

Pompey, jak se klubu z Portsmouthu přezdívá, patří k nejtradičnějším značkám v Anglii. Dvojnásobný anglický mistr ze sezon 1948–49 a 1949–50 vzpomíná na zlaté časy a také na poměrně výraznou stopu českých fotbalistů. Dvě sezony (2003–2005) ve Fratten Parku odehrál Patrik Berger. V zimě 2008 tam na půlroční hostování zamířil také český útočník Milan Baroš.

Milan Baroš vítězem FA Cupu

V sezoně 2007–08 Portsmouth dokonce vyhrál FA Cup. Tehdy rozhodl finále ve Wembley proti Cardiffu City jedinou brankou Nwankwo Kanu, právě za něho nastoupil na poslední minutky v 87. minutě Baroš a je tedy také držitelem FA Cupu s Pompey. Kromě nich ve finále za Portsmouth nastoupili borci jako David James, Sol Campbell nebo Lassana Diarra.

Portsmouth tehdy vybojoval první velkou trofej po 58 letech a FA Cup, nejstarší soutěž na světě, pak dokonce po 69 letech. Bylo to poprvé od roku 1995, co FA Cup vyhrál někdo mimo Velkou čtyřku anglického fotbalu, což je historické označení pro Arsenal, Chelsea, Liverpool a Manchester United.

Čtyři majitelé za rok, odpočet bodů a tři sestupy za čtyři sezony

Kdo by tehdy tušil, co se s klubem stane za necelé dva roky… Portsmouth potkalo turbulentní období, za sezonu 2009–10 změnil čtyřikrát majitele, ani jeden nezískal dostatečné finanční prostředky. Následoval bodový odpočet v tabulce o devět bodů kvůli tomu, že šel klub pod nucenou finanční správu. Rozhodnutí vedení Premier League jej tak prakticky odsoudilo k sestupu z elitní soutěže. Portsmouth skončil v konkurzu a stal se prvním celkem Premier League, který zkrachoval. Podle vládních úřadů se Portsmouth dostal do deficitu 86 milionů liber (asi 2,4 miliardy korun).

To ale pro fanoušky Pompey nebylo všechno. Po sezoně 2012–13 sestoupil až do třetí nejvyšší soutěže League One a o rok později dokonce do čtvrté – League Two. Čtyři sezony = tři sestupy. V posledních letech už se ale klub zberchal a postupně se propracovává zpátky na anglické výsluní.

Cestu za postupem prostřílel Colby Bishop

V této sezoně s předstihem opanoval League One a v nadcházejícím ročníku si tak zahraje pro dvanácti letech zase druhou nejvyšší soutěž Championship. Tým momentálně vede mladý 37letý trenér John Mousinho (nezaměňovat prosím s Mourinho) 🙂 , který ještě v sezoně 2022–23 sám hrál League One za Oxford United.

Mezi opory jeho týmu patří irský stoper Conor Shaughnessy, zkušený anglický záložník Marlon Pack a především střelecký zabiják, jeden z nejlepších kanonýrů soutěže – 27letý anglický útočník Colby Bishop.

Kdo další čeká na návrat?

Portsmouth pod Mousinkovým vedením neprohrál už od 13. ledna letošního roku a má s předstihem jisté, že se vyhne i zrádné baráži. Mimochodem v League One je spousta bývalých prvoligových celků – o postup usilují také Derby, Bolton, dále najdeme ve třetí nejvyšší soutěži Blackpool, Wigan, Charlton nebo Reading. Ti všichni už jistě zažili i lepší fotbalové časy.

Chcete zažít anglický fotbal na vlastní oči? Vyberte si z naší nabídky: