Vzestup a pád Palerma. Bankrot a čtvrtá liga, dnes patří do sítě Man City

3 minuty čtení

Edison Cavani, Paulo Dybala, Luca Toni, Javier Pastore nebo Andrea Barzagli. Všechny tyto hvězdy světového fotbalu nastupovaly v legendárním růžovém dresu Palerma. Následoval ale bankrot, pád do čtvrté ligy a teď sicilský klub Palermo SSD jen vzpomíná na své slavné časy. Pod hlavičkou Manchesteru City doufá v návrat mezi elitu.

Sledujte nás i na našich sociálních sítích Facebook Instagram – Tik-Tok

Hned pětkrát si zahrálo Palermo druhou nejprestižnější klubovou soutěž Evropy – Pohár UEFA, posléze Evropskou ligu. V prvním desetiletí nového století skončilo třikrát na pátém místě v italské lize a v roce 2011 si zahrálo finále Italského poháru.

Soud vyhlásil bankrot roku 2019

Pak začal postupný pád. Italský fotbalový klub US Citta di Palermo byl kvůli finančním problémům po 32 letech v roce 2019 oficiálně rozpuštěn. Soud v sicilské metropoli vyhověl žalobci a vyhlásil nad klubem bankrot.

Tým se ještě pokusil na poslední chvíli zachránit Andera Zamparini, syn bývalého vlastníka Maurizia. Nabízel urovnat dluhy částkou 10 milionů eur (256 milionů korun). Tu ale soud označil za nedostatečnou. V tu dobu už hrál druhou nejvyšší soutěž Serii B a jeho nástupce SSD Palermo začal ve čtvrté nejvyšší italské soutěži.

Česká stopa v růžové části Sicílie

Mimochodem v roce 2010 se v růžových barvách Palerma krátce objevil i pozdější český reprezentant a mistr ligy se Spartou Praha Ondřej Čelůstka, ale během tehdejšího hostování ze Slavie odkroutil na Sicílii jen epizodní roli.

Sezonu a půl už ve druhé lize pak v Palermu odehrál Aleš Matějů (27), než letos v zimě odešel v rámci stejné soutěže do Spezie.

Slavné zápasy proti českým klubům

Únor 2006: Slavia Praha – Palermo 2:1
Branky: 29. L. Jarolím, 48. Barzagli (vlastní) – 40. Conteh.

Říjen 2007: Palermo – Mladá Boleslav 0:1 (postup na penalty)
Branka: 90+3. Sedláček.

Září 2010: Sparta Praha – Palermo 3:2
Branky: 17. Wilfried, 68. Kladrubský, 75. Kadlec – 38. Maccarone, 83. Hernández.

Fanoušek prezidentem klubu, nebo bratr Lorenza Insigneho

V nejvyšší lize hrálo Palermo celkem 34 sezon, naposledy 2016–17. Sicilský tým má bohatou historii a je jedním z nejoblíbenějších italských fotbalových klubů. Sicilský a celoživotní fanoušek Dario Mirri zůstal jako prezident klubu a předseda představenstva. Následovalo postupné budování od základů. Aktuálně už je Palermo na barážových pozicích ve druhé nejvyšší soutěži Serii B a sní o návratu mezi italskou smetánku.

Nejlepším střelcem týmu je italský útočník Matteo Brunori, který byl vlastněn před lety dokonce slavným Juventusem. V útoku pak nastupuje třeba také Roberto Insigne, bratr výrazně známějšího a úspěšnějšího Lorenza Insigneho, současného útočníka Toronta v zámořské MLS. Zdá se, že už je klub na vzestupu. Momentálně jeho zápasy navštěvuje na Stadio Renzo Barbera (kapacita 36 349 diváků) v průměru kolem 20 tisíc fanoušků.

Pod hlavičkou Cityzens zpátky na výsluní

Od roku 2022 patří Palermo do sítě City Football Group, jejíž hlavní vlajkovou lodí je pochopitelně Manchester City. Ten si prostřednictvím těchto menších dceřiných klubů vychovává své možné budoucí naděje po celém světě.

Do této sítě patří mimo jiné New York City, Melbourne City, Yokohama F. Marinos, Montevideo City Torque, letošní španělská senzace Girona FC, dále Sichuan Jiuniu, Mumbai City FC, Lommel SK a další.

V minulém týdnu Palermo navíc oficiálně vstoupilo do své nové éry, když slavnostně otevřelo nové sportovní centrum Rosanero. Podívejte se na samotné záběry, co se ve stále ještě druholigovém italském klubu povedlo i za podpory City Football Group vybudovat:

Z naší nabídky doporučujeme

Chtěli byste s námi vyrazit za italským fotbalem? Užít si slunce, víno, pizzu a k tomu fotbal s horkokrevnými italskými fanoušky? Stačí si jen vybrat z naší bohaté nabídky, do Itálie nejezdíme jen za fotbalem!