Vzestup a pád Kaiserslauternu. Nejlepší fanoušci v Německu a česká stopa

3 minuty čtení

Stále patří mezi nejznámější fotbalové značky našich západních sousedů, podle mnohých se pyšní nejlepšími fanoušky v Německu. Kaiserslautern je čtyřnásobným mistrem Bundesligy, naposledy německé nejvyšší soutěži dominoval v sezoně 1997–98, kdy navíc uspěl jako nováček elitní ligy! Postupně ale následoval pád až do třetí ligy. Momentálně Rudí ďáblové s Filipem Kaločem bojují o záchranu ve druhé Bundeslize a vyhlížejí finále Německého poháru s Leverkusenem.

Sledujte nás i na našich sociálních sítích Facebook Instagram – Tik-Tok

Kaiserslautern patří k tradičním fotbalovým organizacím. Když Německo v roce 1954 získalo první titul mistrů světa, bylo v sestavě pět hráčů 1. FC v čele s legendárním útočníkem Frizem Walterem. V roce 1963 byl klub zakládajícím členem Bundesligy, působil tam nepřetržitě až do roku 1996.

Rok po sestupu se mezi elitu vrátil a pod slavným trenérem Otto Rehhagelem hned senzačně získal jako nováček titul – i zásluhou obránce Miroslava Kadlece a útočníka Pavla Kuky. To se nikomu v historii nepovedlo.

Liga mistrů a poslední evropská sezona, která skončila na Teplicích

V dalším roce se tým vměstnal mezi nejlepší osmičku v Lize mistrů. Velkou posilu zaznamenal tým v roce 1999, když ulovil nadějného Youriho Djorkaeffa. Ten v premiérové sezoně vstřelil 11 branek. Dalším zvučným jménem do ofenzívy byl německý reprezentant Mario Basler. Peníze získané právě z milionářské soutěže ale byly špatně investovány, například do posil, kterým se nedařilo. A to vše dalo základ kritickým situacím z let, které následovaly.

Mimochodem evropské poháry hráli fotbalisté Kaiserslauternu naposledy v sezoně 2003–04, kdy je z prvního kola Poháru UEFA vyřadily Teplice po výsledcích 1:2 a 0:1. Venku český zástupce v pohárové Evropě zvítězil 2:1 po gólech Rezka a Benčíka, za Němce korigoval fenomenální Miro Klose, který hrál v útoku s Vratislavem Lokvencem. Doma pak pro Teplice rozhodl opět Benčík.

Skláři tehdy měli velmi silný tým s Poštulkou v bráně, v poli byli hráči jako Rada, Hunal, Verbíř, Horváth, Voříšek nebo Rezek.

Insolvence, třetí liga a postupné škrábání zpátky

Tyto slavné časy legendárního klubu jsou ale minulostí. V dubnu 2018 Kaiserslautern poprvé v historii sestoupil až do třetí ligy. Byl u toho také Halil Altintop, který v zimě posílil klub ze Slavie. Ani on ale historickou blamáž neodvrátil.

Insolvence a takřka úplný zánik tradičního klubu s více než stoletou historií – to byl tehdy osud 1. FC. Ve třetí nejvyšší soutěži byl dlouhé čtyři roky, než se v sezoně 2021–22 vrátil přes baráž s Drážďany alespoň do druhé ligy.

I druholigový záchranář může hrát finále poháru

Rudí ďáblové, jak se jim přezdívá, jsou momentálně pár kol před koncem sezony ve druhé lize nad propastí, bojují o záchranu. Přesto chodí na jejich zápasy pravidelně přes 40 tisíc diváků! Fritz Walter Stadion (49 500) je nezřídka kdy vyprodaný do posledního místečka. A je u toho i bývalý Baníkovec Filip Kaloč.

Nyní ale Kaiserslautern také vyhlíží finále Německého poháru, kam postoupil po dlouhých 21 letech. Kdysi úspěšný celek bude při osmé účasti usilovat o třetí triumf. Soutěž dosud ovládl v letech 1990 a 1996. Proti bude mít hegemona sezony a už jistého vítěze Bundesligy Leverkusen, naopak v zádech obrovskou podporu.

„Fanoušci jsou absolutně nejlepší z celého Německa. Pokud se vše sportovně podaří a budou tam dál odvádět dobrou práci, tak na postup do první ligy by určitě měli mít. Do Bundesligy patří a momentálně tam i chybí,“ řekl třeba Pavel Kuka pro Livesport po postupu do druhé ligy v roce 2022.

Česká stopa v Kaiserslauternu

Miroslav Kadlec (1990–1998), Pavel Kuka (1994–1998), Horst Siegl (1996), Petr Kouba (1997–1998), Petr Gabriel (2000–2003), Vratislav Lokvenc (2000–2004), Jiří Bílek (2009–2012), Jan Morávek (2010–2011), Adam Hloušek (2011), Jan Šimůnek (2010–2014), Filip Kaloč (2023–???).