Vše o Camp Nou

původní článek najdete na Forca Barca

Více než 100 milionů sledujících na sociálních sítích a vlastní televizní kanál jsou důkazem toho, že FC Barcelona je jedním z nejúspěšnějších fotbalových týmů na světě. Do roku 2018 tým nasbíral celkově 85 trofeji. Deloitte Football Money League, která hodnotí kluby podle příjmu generovaného ze zápasů je FC Barcelona na 3. místě. Díky své popularitě a úspěchu se stadion Camp Nou stal jednou z hlavních turistických atrakcí ve Španělsku.

AKCE: Prohlídka Camp Nou výhodně!

V tomto článku se dozvíte vše o stadionu Camp Nou, včetně ceny lístků, rady jak si koupit lístky na zápas, jak se dostat do Camp Nou, jak vlastně vyslovit Camp Nou, dozvíte se fakta o stadionu, o jeho přestavbě, o restauracích v blízkosti Camp Nou a o ubytováni nedaleko stadionu.

FC Barcelona: Více než klub

V roce 1898 přišel do Barcelony švýcarský sportovní fanatik Hans Gamper. V roce 1899 se Gamper rozhodl najít dalších hráčů, kteří mají zájem vytvořit ve městě fotbalový tým. Nakonec se spolu s jedenácti muži z různých zemí setkali s fotbalovým klubem Barcelona. Jeho cílem bylo vytvořit takový klub, který by spojil lidí různého původu dohromady, aby ho zároveň mohli i řídit. Jako znak vděčnosti Katalánsku za to, že ho přivítal regionu vymyslel Hans slogan „Mes que un club“ nebo „Víc než jen klub“. I v současnosti klub stále reprezentuje Gamperove původně hodnoty: katalánská identita, demokracie a univerzálnost.

Prohlídka Camp Nou

K dispozici jsou 2 různé typy prohlídek:

Prohlídka stadionu: zahrnuje kompletní návštěvu muzea a prohlídku i panoramatický výhled.

Prohlídka stadiónu plus: zahrnuje kompletní návštěvu muzea a prohlídku, panoramatický výhled, virtuální zážitek s brýlemi VR a plus multimediálního zvukového průvodce k tomu.

  • Ceny prohlídek:

Ceny se liší od druhu prohlídky, kterou si zvolíte:

Prohlídka stadionu: lístky začínají na 25 €.

Prohlídka stadiónu plus: lístky začínají na 35 €.

  • Časové ohraničení prohlídek:

První prohlídka začíná v 9:30 ráno a poslední je o 18:00.

Doporučujeme jít čím dříve protože prohlídky jsou velmi oblíbené u školních výletech, takže se vám může snadno stát, že budete stát v řadě plném studentů. Čas na prohlídku je jen a jen na vás, neexistuje žádný časový limit, takže si můžete klidně vychutnat prohlídku stadionu.

Existuje několik směrů, kterými se prohlídka ubírá:

  • Tunel do muzea

Jakmile vstoupíte do tunelu, personál vám nabídne profesionální fotografie, které si můžete zakoupit na konci prohlídky jako památku (je na vás jak se rozhodnete). Pak přejdete do muzea Camp Nou, kde najdete všechny trofeje, které FC Barcelona získala od počátku své hráčské historie stejně jako historické, ale i současné kopačky hráčů, trička či podepsané fotbalové míče.

  • Místnosti na tiskové konference a relaxační místnosti

Pokračujete směrem k místnosti, kde hráči poskytují rozhovory novinářům. Poté se přesunete do místnosti s masážními stoly, sprchami a vířivkou, v níž hráči relaxují po těžkém zápase.

  • Prohlídka hřiště

Nepochybně je tato část prohlídky ta, která ve vás zanechá hluboký dojem: Vyzkoušíte se na pár minut vcítit do role slavného fotbalisty, který prochází tunelem na hřiště. Můžete si sednout na židle trenéry a spokojeně si vychutnat atmosféru stadionu.

  • Komentátorský box a Megastore

Při pohledu na hřiště z boxu komentátorů se budete cítit jako byste byli na vrcholu světa. Poté co si vychutnáte ten úžasný výhled na hřiště, přejdete přes obchod s oblečením a různým sortimentem FC Barcelona, kde si můžete koupit cokoliv co byste si přáli, včetně kousku trávníku ve tvaru míčku.

Lístky na zápasy

Pokud se chcete zúčastnit zápasu na Camp Nou, musíte si samozřejmě koupit lístek. Můžete si jej zakoupit na oficiální webové stránce FC Barcelona nebo od CK FotbalTour. Ceny se mohou lišit v závislosti na typu zápasu a týmu, který hra proti Barceloně. Pokud chcete levnější letenku, doporučujeme si ji rezervovat předem. Může se stát, že se držitelé permanentek rozhodnou neúčastnit se na zápase, sedadlo se pak uvolní pro veřejnost a pokud máte štěstí, můžete si koupit lístky i s 50% slevou.

1. Který zápas si vybrat a za jakou cenu

Ceny se mohou značně lišit, za lístky na některé zápasy dáte jen 2 500 Kč přičemž za některé lístky zaplatíte až 25 000 Kč. Levnější lístky jsou na zápasy, které se odehrávají vždy mezi říjnem a únorem. Nejdražší lístky jsou vždy během měsíců květen a srpen protože v těchto měsících se hrají velké rozhodující zápasy.

FC Barcelona – Eibar (autobusem)│20. 2. – 24. 2. 2020│od 4 990 Kč

FC Barcelona – Levante │2. 2. – 3. 2. 2020│od 6 900 Kč

2. Výběr sedadla

Při výběru sedadla je třeba vzít v úvahu více věci a to výhled, atmosféru a určitě i cenu sedadla.

Bez ohledu na to, kde se rozhodnete sedět, můžete si být jisti, že budete mít dobrý výhled na hřiště. Samozřejmě, že čim vyšší sedíte, tím lepší výhled se vám naskytne avšak nebudete mít možnost vidět hráčů zblízka. Platí zde jednoznačně rovnice: čím vyšší sedadlo, tím levněji lístek.

Camp Nou nebo Nou Camp?

Camp Nou nebo Nou Camp? V katalánštině může „nou“ (nový) jít před nebo po „zemi“ (camp), tedy obě možnosti by byly technicky správné. Obě pojmenování byly skutečně správně až do roku 2001 kdy prezident Joan Gaspari svolal referendum, na kterém členové klubu hlasovali, který název se bude používat. Většina hlasů, 68,25% bylo za Camp Nou jako oficiální název stadionu.

V původních plánech se mluvilo o tom, že stadion pojmenují po Joanne Gamper, který klub založil. Avšak kvůli jeho spojenectví s katalánským nacionalismem se francouzské úřady postavily proti tomu. Stadion nakonec nazvali „Estadio del FC Barcelona“.

Joan Gamper

Výslovnost Camp Nou

Výslovnost způsobuje potíže nejednomu cizinci. Při vyslovování „Camp“ Katalánci upustí od písmenka „p“ na konci slova. Vyslovit „nou“ je trochu složitější. Mnoho lidí to vyslovuje jako anglické slovo „no“ nebo „now“. Správný způsob jak vyslovit toto slovo je dát přízvuk na písmeno „o“ (jako kdybyste vyslovovali v anglickém jazyce slovo „hot“) s „u“ na konci. Podobný ekvivalent je v anglickém jazyce slovo „know“.

Nový Camp Nou

Camp nou je nepochybně jednou z nejoblíbenějších turistických atrakcí v Barceloně. Vzhledem k tomu, kolik oblíbených turistických atrakcí se v katalánském hlavním městě nachází, popularita stadionu zobrazuje jak významně je fotbal propojen s městem.

Klub investoval 360 milionů EUR do renovace Camp Nou, který je součástí projektu s názvem Espai Barça ve výši 600 milionů EUR. Projekt plánují dokončit v sezóně 2022-23.

Původně klub zvažoval, že se přestěhuje na jiné místo, ale 85 000 držitelů permanentek je vysoké číslo na to, aby zvážili své prvotní rozhodnutí a zvolili raději renovaci 60 ročního stadionu. Zlepší se WiFi připojení, které využívá stále větší počet diváků, upraví se poskytované VIP služby a přibude 6000 nových míst k sezení.

Aby se zlepšil přístup ke stadionu, plánuje se zbourat současné parkoviště, které nahradí podzemní parkoviště. Upraví se první patro stadionu tak, aby se zlepšila viditelnost. Po obvodu celé budovy budou na každé úrovni vystavěné venkovní terasy s cílem motivovat fanoušky, aby zůstali na stadionu déle a vychutnali si zážitek i po zápase.

Fakta o Camp Nou

  • Kapacita stadionu: 99 354 sedadel

Stadion byl původně navržen tak, aby se tam vešlo 90 000 lidí, což je o 30 000 více, než měl předchozí stadion. V roce 1980 ho rozšířili o vrchní patro a to kvůli blížícím se fotbalovým mistrovství světa, které se konaly v roce 1982. rekonstrukčních prací se zvýšila kapacita stadionu na více než 120 000 sedadel. Nicméně UEFA uvalila několik omezení, což znamenalo snížení počtu míst.

  • V průběhu let se na stadionu udály tyto 3 významné změny:

1. Přidání třetího podlaží kvůli světovému poháru v roce 1982.

2. obnovený prvního podlaží v roce 1994.

3. Vybudování klubového muzea.

  • Rozloha Camp Nou

Maximální výška stadionu je 48 metrů (250 m x 220 m) a pokrývá plochu velkou 55 000 m2. Vzhledem k omezení stanovená UEFA-ou byla velikost plochy pokryté trávou GrassMaster zmenšená na 105 m x 68 m.

Jak se dostat na Camp Nou?

Existuje několik způsobů, jak se dostat na stadion:

  • Metro

Pokud půjdete směrem ke Gol Nord, svezte se metrem po zelené linií (L3) na stanici Maria Cristina, Les Corts nebo Palau Reial. Pokud půjdete směrem ke Gol Sud, zvolte si trasu po modré linií (L5) na stanici Collblanc nebo Badal protože jsou blíže. Všechny tyto stanice metra obklopují stadion proto se nemusíte bát v případě, že zapomenete vystoupit na některé zastávce, můžete jednoduše vystoupit na následující.

  • Tramvaj

Pokud si zvolíte cestu tramvají, směřujte po trase T1, T2 nebo T3 a vystupte buď na zastávce Pius XII nebo Palau Reial. Měli byste počítat s tím, že v době zápasů jsou tramvaje vždy přeplněné.

  • MHD

Je mnoho linek MHD, které vás zavedou na stadion. Zde jsou některé: číslo 7, H8, 15, 33, 43, 56, 63, 67, 68, 70, 72, 74, 78, 113, 157, 158 či 167.

  • Auto

Na stadion se můžete dostat i autem a zaparkovat na parkovišti, které je přímo na stadionu. V den zápasu jsou však parkovací místa vyhrazená pro členy klubu.

Historie Camp Nou

  • Otevření prvního stadionu

Ze začátku klub hrával na různých místech dokud nakonec našli „domů“ na místě Camp de Les Corts, který otevřeli 20. května 1922 přátelským zápasem mezi Barcelonou a Saint Mirren, týmem ze Skotska. Stadion měl kapacitu 22 000 lidí, ale museli ho několikrát předělat, aby vytvořily prostor pro neustále narůstající počet fanoušků.

Katalánsko versus Španělsko

24. června 1925 se Les Corts stal symbolem katalánského odporu vůči centrální vládě. Barcelona uspořádala zápas spolu s katalánskou organizací Orfeón Catalán, pěvecký sbor v katalánském hlavním městě. Zpočátku úřady odmítly udělit povolení na zápas. Jakmile se hrála španělská národní hymna, davy se začali bouřit, vyvádět a znepokojovat španělské úřady, které nakonec daly stadion zavřít na 6 měsíců. Tato doba se později snížila pouze na 3 měsíce.

Navzdory několika rozšířením, pozemek prostě nebyl dost velký, proto se rozhodli vybudovat nový základ. 21. dubna 1957 Barcelona hrála svůj poslední zápas na stadionu Les Corts proti Seville. V roce 1966 byl stadion nakonec zbourán. Na místě, kde byl původně stadion je nyní Parc de Les Corts.

Otevření nového místa

Po mnoha diskusích se komise rozhodla položit první kámen Camp Nou před očima přes 60 000 fanoušků přesně 28. března 1954. Pod návrh stadionu se podepsali Francesc Mitjans i Miró a Josep Sotero Mauri. Stavební práce prováděla firma Ingar SA.

Klub nakonec otevřely 24. září 1957 – „the Día de la Mercè“ (Mare de DEU de la Mercè), patron Barcelony. Celé město bylo vyzdobeny v barcelonských barvách. Stadion požehnal i arcibiskup z Barcelony Gregorio Modrego. I přesto, že stadion ještě nebyl dokončen, více než 90 000 fanoušků včetně francouzských ministrů se zúčastnilo otevření. Zástupci všech hlavních fotbalových klubů v Katalánsku vystupovali na hřišti spolu s členy ostatních sportovních týmů. Také se před utkáním pustila nová hymna. Během poločasu se tančil i typický katalánský kruhový tanec „sardana“ a nakonec vyvrcholením otevření bylo vypuštění 10 000 holubic.

Restaurace v okolí CAMP NOU

  • Tapas 24 Camp Nou

Tato restaurace nabízí kvalitní tapas, které ocenil i michelinskou šéfkuchař Carles Abellan. Restaurace má dvě obrazovky na sledování zápasů živě. Nabízí tradiční jídla jako jsou patatas bravas, masové kuličky, ruský salát, sendviče či chobotnici. Bar je otevřen každý den od devíti do jedenácté a během zápasů i déle. K dispozici jsou 2 obrovské terasy a členové mají slevu 5%.

  • In Tour Bar

Tento bar se nachází uvnitř stadionu Camp Nou.

  • Estrella Damm Hall

Tento relaxační prostor je navržen tak, aby zaujal návštěvníka. Je to pivní hala, která nabízí občerstvení a pivo – má obrovskou rozlohu a to 190 m2 s terasou o velikosti 480 m2.

  • Pans & Company

Restaurace nabízí čerstvě připravené sendviče a má pohodlné venkovní sezení. Nachází se při vstupu číslo 9.

Apartmány v blízkosti Camp Nou

Pokud se chystáte na zápas, který se bude hrát na stadionu Camp nou, viz možnosti ubytování v blízkém okolí „Les Corts“. V této oblasti nejsou apartmány příliš drahé.

Zarezervovat si apartmán vás vždy vyjde levněji než pokoj v hotelu. Pokud cestujete jako skupina, je možné vyjednat i skupinové slevy. Vždy je však třeba předem ověřit, zda apartmán splňuje vaše představy za danou cenu. V Barceloně je totiž množství nabídek na pronájem apartmánů.

Pojďte na Barcelonu s oficiálním partnerem CK FotbalTour.cz – kompletní nabídka zájezdů.