Vrchol sezony je tady! Kdo se na Euro nepodívá?

3 minuty čtení

Blíží se vrchol fotbalové sezony. V Německu je fotbal sportem číslo jedna a očekává se šampionát, který vejde do historie. Chybět u toho nebude ani česká nebo slovenská reprezentace. To ale neznamená, že se u našich západních sousedů sejdou všichni nejlepší evropští fotbalisté.

Sledujte nás i na našich sociálních sítích Facebook Instagram – Tik-Tok

Některé hvězdy vyřadilo zranění, jiné zase byly nečekaně přehlédnuty v nominacích. A nebo zkrátka na evropský šampionát, kde budou obhajovat prvenství Italové, se svými národními týmy nepostoupily. Pojďme se podívat na jedenáctku hráčů, kteří se na Euru nepředstaví, jak jsme si složili ve FotbalTour.

Brankář: Thibaut Courtois

Je to paradox. Courtois se vrátil po vážném zranění ve velkém stylu. Vychytal finále Ligy mistrů, má pět nul v řadě, přesto mezi tyčemi Belgie nebude. Důvodem má být konflikt s trenérem Domenicem Tedescem, který se táhne už od června 2023, kdy dokonce předčasně odcestoval z reprezentačního srazu.

Pravý obránce: Reece James

Kdyby byl zdravý, patří mezi tři nejlepší fotbalisty na světě na svém postu. To je ale jen kdyby. Kapitán Reece James pobíhá více od doktorů k doktorům, než po zelených pažitech. V minulé sezoně naskočil pouze do 16 utkání, letos dokonce jen do 10. Přestože se v posledních kolech Premier League pomalu vracel, tak se do nominace nedostal.

Střední obránce: Harry Maguire

Kapitán Albionu? Pro letošní mistrovství Evropy rozhodně ne. Stoper Manchesteru United byl vyřazen z nominace Anglie při poslední zužování kádru a letos bude fandit maximálně tak u televize. Manažer Gareth Southgate vsadil na jiné stopery, v základu se očekává dvojice Stones – Guehi.

Střední obránce: Mats Hummels

Zkušený veterán, který letos podával v barvách Dortmundu vynikající výkony a BVB se i díky němu dostalo do finále Ligy mistrů, se na domácím šampionátu nepředstaví. Přestože si ho v sestavě přála německá sportovní veřejnost, trenér Julian Nagelsmann už vsází na jiné. Nastoupit mohou Rüdiger, Tah nebo třeba Hummelsův spoluhráč z Dortmundu Schlotterbeck.

Levý obránce: Lucas Hernández

Francie bude na levé straně obrany vsázet na jeho bratra Thea Hernándeze z AC Milán, záda mu bude krýt vítěz Ligy mistrů Ferland Mendy. Lucas neprožil po přestupu z Bayernu do PSG výraznou sezonu, navíc byl v závěru sezony zraněný. V jeho prospěch sice hovoří univerzálnost, ale také na stoperu má Francie parádní výběr – Saliba, Konaté, Upamecano nebo Koundé.

Střední záložník: Gavi

Důvod absence zázračného dítěte španělského fotbalu? Samozřejmě zranění. Devatenáctiletý Gavi chybí Barceloně i španělského nároďáku už od listopadu loňského roku kvůli problémům s kolenem. Gavi opouštěl v slzách paradoxně právě zápas za Španělsko proti Gruzii. Vážné zranění pravého kolena jej mělo podle původních zpráv vyřadit na šest až osm měsíců. Je tedy otázkou, jestli vůbec stihne začátek nové klubové sezony.

Střední záložník: Frenkie de Jong

Další zraněný středopolař, další hráč Barcelony. Frenkie de Jong odehrál první poločas dubnového El Clásica proti Realu Madrid, ve kterém Barca definitivně ztratila prohrou 2:3 naděje na titul, od té doby se na hřišti neobjevil. Jeho absence je o to citelnější, že Holandsku vypadl v posledním týdnu ještě další středopolař – Teun Koopmeiners z Atalanty Bergamo.

Pravé křídlo: Marcus Rashford

Neprožil dobrou sezonu, ostatně stejně jako celý Manchester United. Rash se svezl s výkony svého zaměstnavatele, v Premier League letos nastřílel pouze sedm branek, navíc mu byla často vyčítána neochota bránit. V konkurenci, kterou momentální generace Albionu nabízí, ukázal Southgate na jiné hráče. A nelze se mu divit.

Střední ofenzivní záložník: Martin Odegaard

Také jedna z největších hvězd Premier League se na evropském šampionátu nepředstaví. Důvod je jednoduchý, Odegaard a Haaland zkrátka v norské reprezentaci na všechno sami nestačí. S bilancí 3 výher, 2 remíz a 3 porážek skončili Norové v kvalifikační skupině až třetí za Španělskem a Skotskem.

Levé křídlo: Jack Grealish

Stejně jako Rashford, také Grealish doplatil na skvělou formu jeho konkurentů v ofenzivní třetině hřiště Albionu. Saka, Palmer, Foden nebo Gordon, to je jedna ofenzivní hvězda Premier League vedle druhé. Grealish navíc nepatřil mezi stěžejní hráče City v cestě za dalším anglickým titulem. Alespoň si Jackie užije pořádné léto na Ibize.

Útočník: Erling Haaland

Stejný případ jako Odegaard. Erling Haaland je jednou z největších hvězd evropské kopané, loni ho dokonce mnozí favorizovali na zisk Zlatého míče, ale nakonec dostal přednost Messi. Letos část sezony promarodil, přesto obhájil titul krále střelců anglické Premier League. Na velký turnaj s Norskem si ale ještě musí počkat.

Přes absenci pár hvězd nás čeká fenomenální šampionát. Budeme fandit naší reprezentaci a uvidíme hvězdy jako Cristiana Ronalda, Kyliana Mbappého nebo Harryho Kanea. Buďte u toho s námi!