Vladimír Šmicer: Liverpool má jedno z nejlepších mužstev ve své historii

3 minuty čtení

Z úterních zápasů závěrečného 6. kola základních skupin fotbalové Ligy mistrů poutal největší pozornost souboj sedminásobného vítěze AC Milán proti šestinásobnému šampiónovi Liverpool FC. Slavný lombardský klub však tento zápas nezvládl, s anglickým týmem na San Siru prohrál 1:2 a v tomto ročníku si už nezahraje v žádném evropském poháru. O tomto zápase jsme se pobavili s bývalým výborným českým reprezentantem Vladimírem Šmicrem, který právě s Liverpoolem vyhrál v roce 2005 Ligu mistrů.

Soutěže o ceny a další zajímavosti najdete na našich sociálních sítích Facebooku Instagramu.

Liverpool nastoupil bez několika opor, přesto dokázal zápas proti AC Milán vyhrát. Jak utkání hodnotíte?
AC Milán sice vede italskou Serii A, ale v tomto zápase šlo o všechno. Liverpool hraje v tak úžasné formě, že je zřejmě úplně jedno, v jaké sestavě zrovna nastoupí. Hosté sice prohrávali, ale po celý zápas kontrolovali dění na hřišti a neocitli se ve větších problémech. Od AC jsem čekal přece jenom lepší výkon, má ale dost zraněných hráčů směrem dopředu a to rozhodlo v jeho neprospěch. Přece jen, Liverpool měl v útoku Maného a Salaha, kteří jsou velmi nebezpeční. Vždyť druhý jmenovaný dal i gól.

Proč AC Milán, který se do Ligy mistrů vrátil po dlouhých sedmi letech, skončil ve „skupině smrti“ až na posledním čtvrtém místě?
AC nemá tak široký kádr, aby zvládlo hrát na dobré úrovni domácí soutěž i Ligu mistrů. Navíc se ocitlo ve velmi těžké skupině s náročnými a zkušenými soupeři. Doma nedokázalo ani jednou vyhrát, a pokud chcete uspět v tak těžké skupině, musíte ve svém prostředí bodovat. To se Milánu nepodařilo, a proto skončil poslední. Není to žádná ostuda, protože narazil na mužstva, která Ligu mistrů hrají pravidelně.

Myslíte, že Liverpool zopakuje v Lize mistrů triumf z roku 2019?
Kádr na to rozhodně má, ale skutečně do tuhého půjde v Lize mistrů až na jaře ve vyřazovací části. Hodně taky bude záležet na současné formě. Chelsea vloni ve skupině bůhvíjak nezářila, ale potom měla tak skvělou výkonnost, že celou soutěž nakonec vyhrála. Chleba se bude lámat v březnu a v dubnu. Tak, jako je rozjetý Liverpool, budou i další týmy. Chelsea, Bayern Mnichov, Paříž a Manchester City. Jasně, vsadit na Liverpool se dá, ale není největším favoritem.

Liverpool jako historicky první anglické mužstvo vyhrálo ve skupině Ligy mistrů všech šest zápasů. Co tomu říkáte?
Je to hlavně pěkný statistický údaj, který však ještě nic neznamená. Jako jeho fanoušek jsem ale rád, že se to jako prvnímu týmu povedlo právě Liverpoolu. Z tohoto pohledu bylo velmi důležité poslední vítězství v Miláně, který hrál o všechno. Trenér Jürgen Klopp se mohl přesvědčit, že i s méně vytíženými hráči dokáže vyhrávat velké a těžké zápasy. Je to velmi cenný poznatek před dalšími náročnými střetnutími.

Liverpool si zatím výborně počíná i v Premier League. Ovšem v lednu mu na Africký pohár odjedou tři velké opory – Nabi Keita, Mohamed Salah a Sadio Mané. Bude to v boji o titul citelné oslabení?
Pro Liverpool je to bohužel dost špatná zpráva, takové hráče jako jsou Salah nebo Mané nenahradíte. Pro klub to bude těžké období, protože Premier League je neskutečně těžká a vyrovnaná soutěž. Důležité pro něho bude, aby zbytečně neztrácel body. Když vám ale chybí takoví hráči, tak se to na hře a hlavně na výsledcích může projevit. Chelsea a Manchester City, další kandidáti na titul, nebudou mít takové ztráty, takže z tohoto pohledu bude Liverpool oproti nim ve velké nevýhodě.

Salah má s Liverpoolem smlouvu ještě na rok a půl, rokování o prodloužení už probíhají. Trenér Klopp se v této věci ničeho neobává. Zůstane podle vás egyptský křídelník i nadále na Anfield Road?
Velmi bych si přál, aby zůstal v klubu i nadále. Někdy hráči přestupují hlavně kvůli ještě vyššímu platu. Salah by si měl uvědomit, že je velmi důležitou součástí týmu, kterému to jde a který má znovu nejvyšší ambice. V klubu mu určitě vytvářejí nejlepší možné podmínky. Jasně, někdo ho může přeplatit, ale podle mě by si měl uvědomit, že šťastný by měl být na hřišti, ne tam, kde mu dají více peněz. Liverpool chce, aby Salah zůstal, stejně tak trenér Klopp, takže je předpoklad, že bude na Anfield Road pokračovat.

V čem je současný Liverpool jiný v porovnání s mužstvem, za které jste hrál vy?
Současný tým je o hodně ofenzivnější, směrem dopředu má díky Manému, Salahovi, Jotovi a Firminovi obrovskou sílu. V bráně má zase skvělého Allissona Beckera. V posledních letech vyhrál Ligu mistrů i Premier League. Podle mě je tohle mužstvo nejsilnější za posledních 30 let a jedno z nejlepších v jeho historii. Je to skvělý tým, který produkuje výborný fotbal v ohromném nasazení. My jsme tolik gólů nedávali, i když jsme během mého působení vyhráli Ligu mistrů, dvakrát Anglický pohár a jednou FA Cup.

V NAŠÍ NABÍDCE ZÁJAZDŮ SE MŮŽETE TĚŠIŤ I NA VYŘAZOVACÍ BOJE LIGY MISTRŮ, NEVYNECHEJTE VŠAK ANI PREMIER LEAGUE ČI SERII A.