VIDEO: Na skok do Lyonu aneb Zájezd na utkání Olympique – Sparta

5 minut čtení

Fotbalová Sparta v rámci Evropské ligy zavítala do další parádní destinace. Po povedeném zájezdu do dánské Kodaně jsme tentokrát zamířili za týmem z Letné do slunné Francie. A přestože Sparta po sympatickém výkonu padla možná až krutě 0:3, kouzelný Lyon i elektrizující atmosféra na stadionu nás natolik ohromila, že nemůžeme zájezd hodnotit jinak, než veskrze pozitivně.

Soutěže o ceny a další zajímavosti najdete na našich sociálních sítích Facebooku Instagramu.

NA SOUTOKU DVOU ŘEK

Do Lyonu jsme odlétali ve středu ráno. Do samotného zápasu jsme tak měli skoro celé dva dny na prohlídku města, ze kterého na vás doslova dýchá historie. Lyon leží na soutoku řek Rhôny a Saôny. Přezdívá se mu také srdce Francie a je jedním z největších měst v zemi. V samotném městě žije zhruba půl milionu obyvatel, pokud počítáme i příměstskou aglomeraci, jde ale o 1 757 000 lidí.

STARÝ LYON JE V DĚDICTVÍ UNESCO

Největším lákadlem Lyonu je Staré město (francouzsky Vieux Lyon), které najdete na poloostrově mezi Rhônou a Saônou. Nejstarší domy jsou z 15. a 16. století, kdy začal velký rozkvět Lyonu. Tehdy bylo město centrem financí a zpracovávalo se zde hedvábí. Historická část Lyonu je od roku 1998 na listině světového dědictví Unesco.

NOTRE DAME A „EIFFELOVKA“ NA VRCHOLU FOURVIERE

Nad samotným Starým Lyonem je vrcholek Fourviere, ze kterého se vám naskytne nádherný výhled na Lyon. Odtud můžete krásně vidět i dva největší mrakodrapy ve městě – „tužku“ a „gumu“. Právě pro vzhled tužky mu tak místní začali přezdívat, až mu dali i nové jméno. Dnes se v jeho prostorách nachází převážně kanceláře, ale posledních 10 nejvyšších pater patří hotelu Radisson Blu Hotel Lyon. Samotný hotel se tak řadí k nejvýše položeným hotelům v Evropě.

Na vrcholek Fourviere můžete vyrazit buď lanovkou, nebo pěkně pěšky schod po schodu. My jsme zvolili druhou variantu a někteří po pár patrech litovali. 🙂 Ale ten výhled, to zkrátka stojí za to. Dominantou vrcholku je velkolepá bazilika Notre Dame de Fouvriere. Ta byla vystavěna v letech 1872 až 1896. A o pár desítek metrů dál naleznete Kovovou věž La Tour Métallique, která nápadně připomíná zmenšenou verzi Eiffelovy věže.

NEJVĚTŠÍ NÁMĚSTÍ BEZ ZÁSTAVBY V EVROPĚ

Ale zpátky z kopce dolů. Možná by vás ani nenapadlo, že největší náměstí bez zástavby v celé Evropě naleznete právě v Lyonu. Plocha Place Bellecour je 62 tisíc metrů čtverečních a dominantou je jezdecká socha „krále slunce“ Ludvíka XIV. Náměstí Place Bellecour se nachází v centru Starého města.

Další dominantou Starého města je Katedrála sv. Jana Křtitele, kterou jsme našli na levém břehu řeky Saôny. Stavba trvala z dnešního pohledu neuvěřitelných 300 let a byla dokončena v roce 1481. Dominantou je orloj, který však, na rozdíl od toho pražského, odbíjí jen mezi 12. a 16. hodinou.

NEJEN FOTBAL, ALE I KRÁSNÉ ROMANTICKÉ CENTRUM

Chybět při našem putování nemohl ani Hotel-Dieu de Lyon. Svým vzhledem a umístěním u řeky Rhône vám pohled na budovu může připadat jako parlament v Budapešti. Původně však objekt sloužil jako nemocnice. Samotná nemocnice fungovala až do roku 2010, ale jelikož už nesplňovala podmínky pro moderní medicínu, byla přetvořena pro nový účel jako luxusní hotel.

Přístupný je pouze ubytovaným hostům, ale můžete si alespoň prohlédnout vnitřní nádvoří. Součástí hotelu je také nákupní centrum a několik luxusnějších restaurací.

Zkrátka Lyon, to nejsou jen výjimeční fotbalisté Olympique v čele s Paquetou, Shaqirim nebo Ekambim na nádherném a novém stadionu Groupama Stadium, který byl otevřen pro Euro 2016, při němž hostil dokonce semifinále. Lyon je navíc nádherné romantické město, které by měl navštívit každý fanoušek cestování a nových zážitků. Však se přesvědčte sami:

FOTKY ze zájezdu naleznete ZDE.

Z naší nabídky si vybere každý! Buďte s námi i vy u zápasů evropských pohárů nebo elitních fotbalových lig po celé Evropě – Premier LeagueSerie ABundesligy a mnohých dalších. V nabídce máme i zájezdy a vstupenky na nový tým božského Lionela Messiho Paris St. Germain. U nás si vybere každý!